Spis treści
Czy kawa wywołuje kupę? Eksperci odpowiadają
Kawa to dla wielu osób nieodłączny element dnia (albo poranka). Dla niektórych osób to także substancja stymulująca do wypróżnienia. Co ciekawe, częściej dotyczy to kobiet. Kawę wymieniałam jako 1 z 10 sposobów na szybkie zrobienie kupy. Dlaczego jednak tak się dzieje? Co sprawia, że już nawet po łyku kawy (znam takie osoby!) musisz się udać do toalety?
Kupa po kawie wiąże się z wytwarzaniem przez jelita hormonów trawiennych, które stymulują uwalnianie kwasu żołądkowego wkrótce po tym, jak organizm wykryje kawę w organizmie. Kawa stymuluje również uwalnianie innego hormonu trawiennego – cholecystokininę (CCK) – co wywołuje uwalnianie enzymów z trzustki, które rozkładają żywność, a także żółci z pęcherzyka żółciowego, które następnie dostają się do jelita cienkiego.
Kawa zwiększa aktywność w jelicie grubym poprzez stymulowanie skurczów mięśni jelit. W odruchu żołądkowo-jelitowym, czyli sile związanej z jelitami, która przepycha pokarm przez jelita, aby zrobić miejsce na nowy, rolę mogą odgrywać zarówno gastryna, jak i cholecystokinina. Może to być kolejny sposób, w jaki kawa budzi chęć oddania stolca u niektórych osób.
Czy kawa bezkofeinowa pobudza jelita?
Filiżanka kawy z kofeiną zazwyczaj zawiera ok. 95 miligramów kofeiny. W przypadku jej bezkofeinowego odpowiednika to tylko ok. 2 miligramy. Zgodnie z niedawnym przeglądem, kofeina może pobudzać jelita do pracy – aktywność w jelicie grubym spowodowana nią jest porównywalna do tej, jak po zjedzeniu 1000-kilokalorycznego posiłku.
Choć kawa bezkofeinowa może nie mieć takiego samego wpływu na jelita jak jej kofeinowy odpowiednik, to wciąż możesz czuć potrzebę skorzystania z toalety. Efekt ten może być spowodowany innymi związkami obecnymi w napoju, takimi jak polifenole.
Warto podkreślić, że wrażliwość każdego człowieka na kofeinę jest różna i może powodować niepożądane skutki uboczne. Wśród nich są:
bóle głowy,
niepokój,
zaburzenia snu.
Wrażliwość na kofeinę może również zmieniać się z czasem. Jeżeli regularnie pijesz kawę, może się okazać, że twoja tolerancja na nią jest tak duża, że nie doświadczasz żadnych objawów.
Innym powodem, przed który możesz chcieć szybko udać się tam, gdzie król piechotą chodzi, to całkiem spory dodatek mleka w twojej kawie. Jednak tutaj może być to spowodowane laktozą, a nie samą kawą. U większości osób (w tym u osób z nietolerancją laktozy), nie będzie żadnych dolegliwości po dodaniu niewielkiej ilości mleka lub śmietanki.
Dlaczego rano po kawie chce się kupę?
Wpływ na chęć zrobienia kupy po kawie może mieć też czas, kiedy ją wypijasz. Odruch żołądkowo-jelitowy jest bardziej aktywny rano i po posiłkach. Właśnie dlatego możesz odczuwać silniejszą potrzebę skorzystania z toalety po porannej kawie w porównaniu do popołudniowej.
Pamiętaj, że twoje jelita inaczej funkcjonują w ciągu dnia, a inaczej, kiedy śpisz. W aktywnej części dnia, czyli wtedy kiedy nie śpisz i poruszasz się, zwiększone są:
ruch mięśni jelit,
produkcja soków trawiennych,
wchłanianie składników odżywczych.
Jeżeli masz w zwyczaju pić kawę przed śniadaniem, to 99 proc. kofeiny zostanie wchłonięte w ciągu 45 minut i osiąga swój szczyt w krwiobiegu po ok. godzinie lub dwóch. Jeżeli jednak połączysz kawę z posiłkiem bogatym w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze, tempo wchłaniania kofeiny w jelitach znacznie spadnie.
Kawa jest stymulatorem aktywności w jelicie grubym, przez co stała się popularnym domowym środkiem na zaparcia. Najlepszym czasem, żeby wypróbować jej właściwości w tym kierunku (kierunek toaleta) jest poranek lub czas po posiłku. Wtedy odruch żołądkowo-jelitowy jest w szczytowym momencie.
Źródła:
Effects of Coffee on the Gastro-Intestinal Tract: A Narrative Review and Literature Update Nutrients
Physiology, Gastrocolic Reflex StatPearls
Exploring the connection between caffeine intake and constipation: a cross-sectional study using national health and nutrition examination survey data BMC Public Health
The Impact of Instant Coffee and Decaffeinated Coffee on the Gut Microbiota and Depression-Like Behaviors of Sleep-Deprived Rats Frontiers in Microbiology