GIS wycofał kolejne produkty. Tym razem są to ryba i sól. Wykryto w nich bakterie i toksyny

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Główny Inspektorat Sanitarny wydał dwa komunikaty o wycofaniu produktów. Tym razem sanepid ostrzega przed rybą, w której wykryto obecność bakterii Salmonella, oraz solą, w której możliwa jest obecność toksyn Alternaria. Spożycie ich może być szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, które produkty zostały wycofane.

Spis treści

Salmonella w partii łososia sałatkowego. GIS: „nie należy spożywać produktu”

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne, w którym informuje o wykryciu obecności bakterii Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego.

– W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu – podaje GIS. – Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

GIS ostrzega przed spożywaniem wycofanych produktów.
GIS ostrzega przed spożywaniem wycofanych produktów.
pvproductions/freepik/Quanthem/Getty Images

Szczegóły dotyczące wycofanego łososia sałatkowego:

  • Nazwa produktu: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King

  • Numer partii: 0616

  • Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025

  • Kod kreskowy: 5 901576 05749

  • Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska

Jak czytamy w komunikacie GIS, producent podjął decyzję o wycofaniu partii ryby, a organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.

– Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem – ostrzega sanepid.

Pierwsze dolegliwości zatrucia bakteriami Salmonelli pojawiają się po 6 godzinach do 3-7 dni od zakażenia. Objawy salmonellozy to m.in.:

  • bóle brzucha,

  • gorączka,

  • biegunka,

  • odwodnienie,

  • mdłości,

  • wymioty.



Toksyny w soli sezamowej. „Spożycie może być szkodliwe dla zdrowia”

W kolejnym ostrzeżeniu publicznym dotyczącym żywności GIS informuje o wycofaniu partii soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria.

– Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez belgijski podmiot LIMA NV wycofaniu soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria w produkcie – czytamy w opublikowanym komunikacie. – Toksyny Alternaria są produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia człowieka.

Szczegóły dotyczące wycofanej soli sezamowej:

  • Nazwa produktu: Bio Gomasio Original 225G

  • Numer partii: E36AESS2324243

  • Data minimalnej trwałości: 02.09.2025

  • Kraj pochodzenia: Belgia

  • Dystrybutor: LIMA NV. Groendreef 101, Aalter, 9880 Belgia

  • Dystrybutor w Polsce: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Jak podaje sanepid, firma Bio Planet S.A. została poinformowana o zaistniałym zagrożeniu i powiadomiła swoich odbiorców o konieczności wycofania kwestionowanego produktu z obrotu handlowego. Urzędowa kontrola żywności monitoruje proces wycofania produktu.

– Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem – zaleca GIS. – W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia