Kotki leszczynowe – zbierz i zjedz na zdrowie! W czekoladzie, occie lub miodzie. Pomogą na ból gardła i przy menopauzie

Marta Siesicka-Osiak
W lutym wiele osób zaczyna odczuwać pierwsze objawy alergii, w szczególności na pyłki leszczyny. Ci, którzy nie są uczuleni, mogą cieszyć się ich smakiem i właściwościami zdrowotnymi.
W lutym wiele osób zaczyna odczuwać pierwsze objawy alergii, w szczególności na pyłki leszczyny. Ci, którzy nie są uczuleni, mogą cieszyć się ich smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Inventori/GettyImages
Na drzewach pojawiły się już pierwsze kwiaty! Kwitnie m.in. leszczyna. Jej smukłe kotki to przyszłe… orzechy laskowe. Ale z ich zbiorami nie musisz czekać do jesieni! Już teraz możesz przygotować z nich lecznicze mikstury, takie jak napar czy ocet, ale także… desery. Zobacz, jakie przepisy na leszczynowe specjały proponują w tym sezonie ziołowi influencerzy.

Spis treści

Na co pomagają kwiaty leszczyny?

Kwiaty męskie leszczyny (Flos Coryli) to jeden z surowców zielarskich, który można zbierać późną zimą. Jak podaje znany polski fitoterapeuta dr Henryk Różański, leszczynowe bazie są bogate w pyłek, flawonoidy, alantoinę, triterpeny i fitosterole.

Specjalista poleca ich stosowanie w leczeniu: przerostu gruczołu krokowego, stanów zapalnych układu moczowego, gardła i zaburzeń okresu przekwitania oraz pokwitania i podaje przepis na napar z kwiatów leszczyny i kwiatów męskich olchy:

1-2 łyżki kwiatów zalać 1 szklanką wrzącego mleka lub wody, odstawić na 20 minut pod przykryciem, przecedzić, osłodzić miodem. Pić przy przeziębieniu, bezsenności, depresji, osłabieniu i chorobach skórnych na tle zaburzeń hormonalnych i przemiany materii, 2-4 szklanki naparu dziennie.

Dodaje, że osłodzony sokiem owocowym napar z kwiatów leszczyny można podawać także niemowlętom przy kaszlu i zapaleniu gardła oraz oskrzeli w ilości 1-2 łyżeczek 3-4 razy dziennie.

Jak zbierać i suszyć leszczynowe bazie?

W wielu przepisach wykorzystuje się świeże bazie leszczynowe, ale można także przygotować z nich susz np. do naparów. Kwiaty najlepiej zbierać w suchy dzień (od stycznia do kwietnia) i układać na papierze lub tacy, aby nie tracić cennego pyłku. Suszy się je w temperaturze pokojowej.

Przepis na ocet z kwiatostanów leszczyny

Przepis na ocet z leszczynowych bazi podaje autorka strony Ziołowe Fascynacje.

Składniki:

  • świeże leszczynowe kotki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 litry wody.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj i wyparz gorącą wodą duży słój.
  2. Wypełnij naczynie baziami do około 1/3 objętości.
  3. Do przegotowanej wody dodaj cukier i zalej bazie letnią wodą z cukrem.
  4. Przykryj naczynie ściereczką lub gazą i załóż gumkę lub obwiąż sznurkiem.
  5. Odstaw w ciepłe (temp. pokojowa) i zacienione miejsce na około 4-6 tygodni.
  6. Przez pierwsze dni codziennie mieszaj nastawę i pilnuj, aby bazie nie wystawały ponad wodę.
  7. Później – do czasu aż kotki opadną na dno – mieszaj od czasu do czasu nastawę, aby wzbogać ją o tlen.
  8. Po ok. 4-6 tygodniach można odcedzić bazie, a płyn z powrotem wlać do naczynia i przykryć ściereczką. Ocet będzie gotowy, kiedy przestanie pachnieć alkoholem, a pojawi się kwaśny octowy zapach. Wtedy można rozlać go do butelek, które warto co jakiś czas odkręcić i odgazować.

Przepis na bazie leszczyny w miodzie

Kociołek Wiedźmy poleca na swojej stronie miodową miksturę z leszczynowych kotków. Aby przygotować bazie w miodzie, wystarczy rozdrobnić w moździerzu kotki zebrane w słoneczny dzień, dodać do nich miód i dokładnie wymierzać. Miksturę należy przechowywać w zamkniętych słoiczkach i przyjmować po 2-3 łyżeczki dziennie, w razie wystąpienia przeziębień i bólu gardła.

Leszczynowe kotki w czekoladzie

Leszczynowe kotki można też wykorzystać do przygotowania… deseru. I podać je w czekoladzie! Taki przepis proponuje Maksymilian Przybylski z Max Gotuje. Proponuje on, aby zagrzać 50 ml mleka z połową szklanki cukru trzcinowego, następnie dodać i rozpuścić w nim 100 g masła. Do powstałej mikstury dodać przez sitko 2 łyżki kakao wymieszane z dwoma szklankami mleka w proszku i energicznie wymieszać. Zestawić z ognia. W powstałej masie czekoladowej maczać bazie kłaść na talerzach i chłodzić przez kilka godzin.

Źródło:W poszukiwaniu wiosny Medycyna dawna i współczesna

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia