Spis treści
Możesz je jeść bez wyrzutów sumienia. Owoce, kakao i czekolada regulują ciśnienie krwi
Najnowsze badania z University of Surrey pokazują, że naturalnie występujące flawan-3-ole, obecne w dużych ilościach między innymi w kakao i produktach czekoladowych/kakaowych, a także herbacie, jabłkach, winogronach, gruszkach i jagodach mogą korzystnie wpływać na ciśnienie krwi i kondycję naczyń krwionośnych.

Analiza 145 randomizowanych badań kontrolnych, opublikowana w European Journal of Preventive Cardiology, wykazała, że regularne spożywanie tych związków może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi, szczególnie u osób z jego podwyższonymi wartościami. W niektórych przypadkach efekt ten był porównywalny z działaniem leków.
– Produkty bogate w flawan-3-ol znacząco obniżają podwyższone ciśnienie krwi i poprawiają funkcjonowanie śródbłonka niezależnie od ciśnienia krwi, co potwierdza ich przydatność w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych – podkreślili naukowcy w podsumowaniu badania.
Mamy więc kolejny powód, aby cieszyć się filiżanką ciepłego kakao lub kawałkiem gorzkiej czekolady. Flawan-3-ole należą do grupy flawonoidów, które wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, antymutagenne i przeciwnowotworowe.
– Wyniki są zachęcające dla tych, którzy szukają dostępnych sposobów na kontrolowanie ciśnienia krwi i wspieranie zdrowia serca poprzez przyjemne zmiany w diecie. Włączenie niewielkich ilości powszechnie spożywanych produktów, takich jak herbata, jabłka, gorzka czekolada lub kakao w proszku, do codziennej zbilansowanej diety może zapewnić korzystne ilości flawan-3-oli – powiedział profesor Christian Heiss, główny autor badania i profesor medycyny sercowo-naczyniowej na Uniwersytecie w Surrey.
Herbata, kakao i jabłka wspierają zdrowie serca i całego układu krążenia
Badanie wykazało również, że flawan-3-ole poprawiają funkcjonowanie śródbłonka, wewnętrznej wyściółki naczyń krwionośnych, co jest kluczowe dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Poprawa ta następowała niezależnie od zmian ciśnienia krwi, co sugeruje szersze korzyści dla układu krążenia.
Profesor Christian Heiss, główny autor badania, podkreśla obiecujące wyniki, sugerując, że włączenie do codziennej diety niewielkich ilości powszechnie spożywanych produktów bogatych w flawan-3-ole, takich jak herbata, jabłka, gorzka czekolada czy kakao, może stanowić przyjemny sposób na wspieranie zdrowia serca i kontrolę ciśnienia krwi.
– Chociaż nie zastępuje przepisanych leków ani porad lekarskich, włączenie do codziennej rutyny większej ilości produktów bogatych w flawan-3-ole może być cennym dodatkiem do zdrowego stylu życia, zwłaszcza dla osób z wyższym ciśnieniem krwi. Są to odkrycia, które, choć obiecujące, wymagają ciągłych badań – dodaje prof. Heiss.
Jak zaznaczają naukowcy w badaniu z 2022 r. opublikowanym w Advances in Nutrition flawan-3-ole wpływają też na poprawę działania całego układu krążenia w tym także na regulowanie poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
– Literatura poparła umiarkowane dowody potwierdzające ochronę kardiometaboliczną wynikającą ze spożycia flawan-3-olu w zakresie 400–600 mg/d. Ponadto zwiększone spożycie flawan-3-olu w diecie może pomóc w poprawie ciśnienia krwi, stężenia cholesterolu i poziomu cukru we krwi. Siła dowodów była najsilniejsza w przypadku niektórych biomarkerów (tj. skurczowego ciśnienia krwi, całkowitego cholesterolu, cholesterolu HDL i dynamiki insuliny/glukozy) – podkreślili badacze.
Źródła:
Impact of flavan-3-ols on blood pressure and endothelial function in diverse populations: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials European Journal of Preventive Cardiology
Flavan-3-ols and Cardiometabolic Health: First Ever Dietary Bioactive Guideline Advances in Nutrition