Jogurt na odchudzanie? Tak, ale tylko w tej wersji. Sprawdź, który wybierać, by naprawdę działał i chudnij bez głodu i rozczarowań

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Nie każdy jogurt pomaga schudnąć. Sprawdź, który wybierać, by naprawdę działał.
Nie każdy jogurt pomaga schudnąć. Sprawdź, który wybierać, by naprawdę działał. wirestock/freepik
Jogurt może być twoim sprzymierzeńcem w odchudzaniu – pod warunkiem że wybierzesz właściwy. Zamiast kolorowych kubeczków z dodatkami, sięgnij po jogurt z tylko dwoma składnikami: mlekiem i kulturami bakterii. Dowiedz się, jak go jeść, z czym łączyć i kiedy najlepiej spożywać, by naturalnie wesprzeć metabolizm, zmniejszyć apetyt i osiągnąć trwałe efekty – bez drakońskich diet.

Spis treści

To najlepszy sposób na spożywanie jogurtu, jeśli chcesz schudnąć (bez wyrzeczeń)

Jogurt to produkt mleczny na bazie fermentowanego mleka. Nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie jelit, ale jest także pomocny w odchudzaniu. Ale jaki rodzaj jogurtu jest najlepszy na odchudzanie? Kiedy go jeść i z jakimi produktami, by osiągnąć najlepsze rezultaty?

Jogurty dostępne obecnie na rynku są pełne cukrów lub słodzików i w wielu przypadkach pod względem kalorycznym wypadają niemal gorzej niż słodkie przekąski.

Aby mieć naprawdę zdrową przegryzkę, która pomoże nam schudnąć, trzeba przede wszystkim nauczyć się wybierać jogurt naturalny z tylko dwoma składnikami: mlekiem i kulturami bakterii.

Zwróć uwagę na etykietę!

Aby mieć pewność, że wybierasz jogurt odpowiedni do diety, sprawdź:

  • Dodatkowe cukry: powinno ich być 0 lub maksymalnie 4-5g/100 g (te naturalnie występujące w mleku).

  • Składniki: tylko mleko i kultury bakterii, bez aromatów, skrobi czy słodzików.

  • Białko: wybieraj jogurty z co najmniej 5-8 g białka na 100 g, by zapewnić uczucie sytości.

Nie daj się zwieść oznaczeniu „jogurt light”, bo w większości przypadków, by usunąć tłuszcz i zachować smak, dodano cukier lub słodziki.

Czy jogurt pomaga na odchudzanie?

Po tych wstępnych informacjach i wyborze idealnego jogurtu, jak może on pomóc w odchudzaniu? Spożywanie jogurtu naturalnego może wspierać utratę wagi dzięki dwóm rodzajom składników odżywczych:

  1. Probiotyki: w jednej filiżance jogurtu znajduje się od 10 do 20 miliardów probiotyków. Gdy te dobre bakterie trafiają do żołądka i jelit, wspierają równowagę mikroflory jelitowej, co jest kluczowe dla naszego metabolizmu.

  2. Białko: jogurt jest bogaty w białko, które zwiększa uczucie sytości. Uniwersytet Missouri przeprowadził badanie, by sprawdzić, czy jogurt jako przekąska może zwiększyć sytość, pomóc kontrolować apetyt i zmniejszyć późniejsze spożycie kalorii. Uczestnicy jedli przekąski o tej samej kaloryczności, w tym jogurt wysokobiałkowy, wysokotłuszczowe ciastka i czekoladę. Wyniki pokazały, że w porównaniu z osobami jedzącymi tłuste przekąski, ci, którzy spożywali jogurt, odczuwali znacznie mniejszy głód, rzadziej byli ponownie głodni i zjadali o 100 kcal mniej podczas kolejnego posiłku.

Czy jogurt grecki jest lepszy na odchudzanie?

Jogurty dostępne w sklepach można podzielić na dwa rodzaje: jogurt naturalny i jogurt grecki. Różnią się one zawartością białka.

Jogurt grecki to produkt końcowy po fermentacji, odwirowaniu i zagęszczeniu mleka oraz usunięciu części serwatki. Dlatego jogurt grecki ma wyższą koncentrację białka, ale także więcej kalorii niż zwykły jogurt.

Pamiętaj, że jogurt grecki zawiera więcej wysokiej jakości białka i kalorii, więc należy zwracać uwagę na ilość spożywaną w diecie. Możesz jeść go na śniadanie, z dodatkiem płatków zbożowych i owoców, by stworzyć pełnowartościowy, zdrowy i sycący posiłek.

Aby w pełni wykorzystać potencjał jogurtu, łącz go ze świeżymi owocami (np. borówkami, truskawkami lub jabłkiem) dla błonnika i antyoksydantów, albo z garścią nasion chia lub lnu, by dodać omega-3 i zwiększyć sytość. Unikaj natomiast gotowych musli czy słodzonych dodatków – zamieniają one zdrową przekąskę w bombę kaloryczną.

Rodzaj bakterii ma znaczenie

Rodzaj bakterii dodanych do jogurtu również wpływa na jego skuteczność w odchudzaniu. Szczepy dobrych bakterii skuteczniej redukują stany zapalne w organizmie, a także wspierają utratę wagi.

Bakterie najczęściej używane do fermentacji mleka to Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus. Mogą być wykorzystywane do produkcji wysokiej jakości jogurtów i napojów na bazie jogurtu.

Zgodnie z przeglądem opublikowanym w Nutrients w październiku 2021 roku, szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium wykazały najlepsze efekty w odchudzaniu.

Uważaj, by nie przesadzić

Nawet jogurt, jeśli spożywany jest w nadmiarze, może przynieść odwrotny skutek. Ilości powyżej 300-400 g dziennie mogą powodować wzdęcia lub zaburzenia jelitowe, zwłaszcza jeśli masz nietolerancję laktozy lub jesteś wrażliwy na produkty mleczne. Uważaj też na „fałszywe poczucie lekkości” produktów light – jedzenie ich w nadmiarze może zniweczyć korzyści.

Greenme.it from Green Me / Polska Press Grupa

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zdrowie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia