Spis treści
Pomidory na nadciśnienie? To naprawdę działa!
Autorzy badania opublikowanego w European Journal of Preventive Cardiology sprawdzili, jak jedzenie pomidorów wpływa na ryzyko rozwoju nadciśnienia oraz na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi.
W badaniu wzięło udział ponad 7 tys. uczestników, z których 82,5 proc. chorowało na nadciśnienie. Zostali podzieleni na cztery kategorie wynikające z dziennego spożycia pomidorów:
- mniej niż 44 gramy,
- 44-82 gramy,
- 82-110 gramów,
- ponad 110 gramów.
Wyniki badania wykazały, że w przypadku osób starszych z łagodnym nadciśnieniem tętniczym, że spożywanie pomidorów może nie tylko pomóc w leczeniu nadciśnienia tętniczego, ale nawet obniżyć ryzyko jego rozwoju.
Zaobserwowano, że uczestnicy z nadciśnieniem w stadium 1 oraz średnim spożyciem pomidorów wykazywali obniżenie zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi w porównaniu z uczestnikami, którzy spożywali najmniej pomidorów.
Ponadto u osób, które jadły najwięcej pomidorów dziennie (ponad 110 gramów), ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego było mniejsze w porównaniu z osobami jedzącymi najmniej pomidorów. Obniżyło się ono o ponad jedną trzecią!
W badaniu osoby bez wysokiego ciśnienia krwi, które spożywały najwięcej pomidorów lub produktów na bazie pomidorów, miały o 36 proc. niższe ryzyko rozwoju nadciśnienia niż osoby, które spożywały ich najmniej.
Dlaczego pomidory pomagają w obniżeniu wysokiego ciśnienia?
Pomidory zawierają likopen – organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i pomaga utrzymać elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Znajduje się on także w m.in. w rokitniku, czerwonej papryce oraz arbuzach, czerwonych grapefruitach i owocach dzikiej róży.
– Likopen, najbardziej obfity karotenoid w pomidorach, nie tylko zmniejsza enzym konwertujący angiotensynę i jego ekspresję genów, zapobiegając syntezie angiotensyny 2, ale także promuje wytwarzanie tlenku azotu w śródbłonku (komórkach wyściełających naczynia krwionośne) – pomagając obniżyć ciśnienie krwi i poprawiając przepływ krwi – wyjaśnia współautorka badania, dr Rosa María Lamuela-Raventós, dyrektor Instytutu Badań nad Żywieniem i Bezpieczeństwem Żywności na Uniwersytecie w Barcelonie.
W pomidorach występują także spore ilości potasu, który z kolei wpływa na poziom sodu, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom płynów w ciele. Spożywanie potasu przez osoby z łagodnie lub średnio podwyższonym ciśnieniem pomaga w obniżeniu u nich ciśnienia tętniczego.
Pomidory świeże czy gotowane? Jedne z nich są zdrowsze!
Choć omawiane badanie nie sprawdzało właściwości pomidorów przed i po obróbce termicznej, to jego autorka sugeruje, że możliwe jest, iż zapewniają one największe korzyści po ugotowaniu.
– Uważam, że przyszłe badania kliniczne powinny uwzględniać przetwarzanie pomidorów i domowe techniki gotowania, ponieważ biodostępność karotenoidów i innych przeciwutleniaczy (takich jak polifenole) wzrasta, gdy pomidor jest gotowany – mówi dr Lamuela-Raventós.
Dodaje jednak, że pomidory nie powinny być postrzegane jako „magiczne jedzenie” na problemy zdrowotne, ale raczej jako ważny element zróżnicowanej i zdrowej diety.
Źródło:Can eating more tomatoes daily help lower high blood pressure? Medical News Today