Jak walczyć z nadciśnieniem? Badania potwierdzają, że pomidory mogą pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia. Jedz je każdego dnia!

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dlaczego warto jeść pomidory i ich przetwory? Ponieważ najnowsze badanie wykazało, że ich codzienne spożywanie pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi i zapobieganiu rozwojowi nadciśnienia u osób starszych. Już jeden nieduży pomidor dziennie może wpłynąć na stan twojego zdrowia.

Spis treści

Pomidory na nadciśnienie? To naprawdę działa!

Autorzy badania opublikowanego w European Journal of Preventive Cardiology sprawdzili, jak jedzenie pomidorów wpływa na ryzyko rozwoju nadciśnienia oraz na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi.

Naukowcy sprawdzili, czy spożywanie pomidorów oraz produktów na ich bazie, jest pomocne w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia.
Naukowcy sprawdzili, czy spożywanie pomidorów oraz produktów na ich bazie, jest pomocne w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia. RgStudio/GettyImages

W badaniu wzięło udział ponad 7 tys. uczestników, z których 82,5 proc. chorowało na nadciśnienie. Zostali podzieleni na cztery kategorie wynikające z dziennego spożycia pomidorów:

  • mniej niż 44 gramy,
  • 44-82 gramy,
  • 82-110 gramów,
  • ponad 110 gramów.

Wyniki badania wykazały, że w przypadku osób starszych z łagodnym nadciśnieniem tętniczym, że spożywanie pomidorów może nie tylko pomóc w leczeniu nadciśnienia tętniczego, ale nawet obniżyć ryzyko jego rozwoju.

Zaobserwowano, że uczestnicy z nadciśnieniem w stadium 1 oraz średnim spożyciem pomidorów wykazywali obniżenie zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi w porównaniu z uczestnikami, którzy spożywali najmniej pomidorów.

Ponadto u osób, które jadły najwięcej pomidorów dziennie (ponad 110 gramów), ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego było mniejsze w porównaniu z osobami jedzącymi najmniej pomidorów. Obniżyło się ono o ponad jedną trzecią!

W badaniu osoby bez wysokiego ciśnienia krwi, które spożywały najwięcej pomidorów lub produktów na bazie pomidorów, miały o 36 proc. niższe ryzyko rozwoju nadciśnienia niż osoby, które spożywały ich najmniej.

Dlaczego pomidory pomagają w obniżeniu wysokiego ciśnienia?

Pomidory zawierają likopen – organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i pomaga utrzymać elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Znajduje się on także w m.in. w rokitniku, czerwonej papryce oraz arbuzach, czerwonych grapefruitach i owocach dzikiej róży.

– Likopen, najbardziej obfity karotenoid w pomidorach, nie tylko zmniejsza enzym konwertujący angiotensynę i jego ekspresję genów, zapobiegając syntezie angiotensyny 2, ale także promuje wytwarzanie tlenku azotu w śródbłonku (komórkach wyściełających naczynia krwionośne) – pomagając obniżyć ciśnienie krwi i poprawiając przepływ krwi – wyjaśnia współautorka badania, dr Rosa María Lamuela-Raventós, dyrektor Instytutu Badań nad Żywieniem i Bezpieczeństwem Żywności na Uniwersytecie w Barcelonie.

W pomidorach występują także spore ilości potasu, który z kolei wpływa na poziom sodu, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom płynów w ciele. Spożywanie potasu przez osoby z łagodnie lub średnio podwyższonym ciśnieniem pomaga w obniżeniu u nich ciśnienia tętniczego.

Pomidory świeże czy gotowane? Jedne z nich są zdrowsze!

Choć omawiane badanie nie sprawdzało właściwości pomidorów przed i po obróbce termicznej, to jego autorka sugeruje, że możliwe jest, iż zapewniają one największe korzyści po ugotowaniu.

– Uważam, że przyszłe badania kliniczne powinny uwzględniać przetwarzanie pomidorów i domowe techniki gotowania, ponieważ biodostępność karotenoidów i innych przeciwutleniaczy (takich jak polifenole) wzrasta, gdy pomidor jest gotowany – mówi dr Lamuela-Raventós.

Dodaje jednak, że pomidory nie powinny być postrzegane jako „magiczne jedzenie” na problemy zdrowotne, ale raczej jako ważny element zróżnicowanej i zdrowej diety.

Dieta, która zadba nie tylko o kobiece serce, ale i mózg. Na czym polega?

Dieta, która zadba nie tylko o kobiece serce, ale i mózg. Na czym polega?

Jedzenie ma znaczenie. Jedna z najzdrowszych diet na świecie, która wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego, może też zmniejszyć ryzyko problemów poznawczych u kobiet na starość. Zobacz, na czym pole...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia