Spis treści
Nasturcja na kaszel i pasożyty. Przyspiesza trawienie i ułatwia robienie kupy
Nasturcja, a dokładnie najbardziej popularna w Polsce nasturcja większa (Tropaeolum majus) to piękny ozdobny kwiat, ale też roślina jadalna i lecznicza. Jej intensywnie pomarańczowe kwiaty i oryginalnie wyglądające liście wykorzystywane są w kuchni do ozdabiania ciast, tortów, sałatek, mięs czy serów.
Kwiaty nasturcji są bogate w witaminę C, beta-karoten i luteinę. Jak podaje dr Henryk Różański nasturcja zawiera fitoncydy, czyli substancje hamujące rozwój bakterii, wirusów, grzybów i pierwotniaków. Wyciągi z nasturcji zwalczają nawet bakterie oporne na antybiotyki i sulfonamidy.
Herbata z nasturcji odkaża drogi oddechowe, moczowe oraz jelita. Stosowana na czczo zwalcza pasożyty. Pobudza też krążenie krwi, oczyszcza krew i organizm z toksyn, ułatwia wypróżnianie, zapobiega zaparciom.
Naparem z ziela lub kwiatów nasturcji można przemywać twarz zwłaszcza przy trądziku i pojawianiu się niedoskonałości. Taki naturalny tonik nasturcjowy reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu zmniejsza błyszczenie się skóry, wysusza też wypryski i krostki.
Napar z nasturcji:
przyspiesza trawiennie i przemianę materii,
działa żółciotwórczo i żółciopędnie,
zapobiega kamicy żółciowej,
reguluje wypróżnienia,
pobudza krążenie krwi,
oczyszcza krew,
rozgrzewa,
działa napotnie,
łagodzi ból.
Co można zrobić z kwiatów nasturcji? Wypróbuj przepis na herbatkę z nasturcji
Herbatkę z nasturcji możesz stosować do picia lub przemywania twarzy. Do jej przygotowania potrzebne będą tylko 2 składniki:
1-2 łyżki świeżego lub suchego ziela nasturcji,
1 szklanka (250 ml) wrzącej wody lub mleka,
miód (opcjonalnie).
Jak zrobić herbatę z nasturcji?
Ziele nasturcji zalej szklanką wrzątku.
Parz pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Odcedź i pij 2-3 razy dziennie po 100-150 ml.
W czasie przeziębienia z kaszlem, katarem, chrypką i innymi objawami infekcji górnych dróg oddechowych pij 100 ml 4 razy dziennie.