Goździki – lecznicza przyprawa dobra na odporność i ból zęba. Poznaj pięć właściwości zdrowotnych goździków i sprawdź ich działanie

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Intensywny zapach goździków, który cieszy nas szczególnie zimą, w lecie może skutecznie odstraszać komary i meszki.
Intensywny zapach goździków, który cieszy nas szczególnie zimą, w lecie może skutecznie odstraszać komary i meszki. Zichrini/pixabay
Udostępnij:
Co na ból zęba? Goździki! Te niepozorne ususzone pąki mają zdecydowanie więcej właściwości zdrowotnych niż można przypuszczać. Dodając je do różnych potraw, zarówno mięsnych, jak i deserów możemy wspomóc nasz układ trawienny i odpornościowy. Poznaj pięć codziennych dolegliwości, które można złagodzić używając goździków.

Spis treści

Goździki – aromatyczna przyprawa

Goździki to ususzone, nierozwinięte pąki kwiatów goździkowca korzennego – drzewa uprawianego w krajach klimatu równikowego. To wyjątkowo aromatyczna przyprawa obecna w naszej kuchni od wieków.

Najczęściej sięgamy po nią jesienią i zimą, żeby nadać potrawom niepowtarzalnego zapachu. Idealnie pasuje do rozgrzewających herbat i przetworów, ale także do mięs. Jej właściwości zdrowotne zaskakują!

Goździki są bogate w błonnik, witaminy m.in. A, C i K oraz minerały. Doceniane są także, jako wartościowe źródło antyoksydantów, w tym zawartego w olejku goździkowym euganolu. Nie brak w nich także manganu, niezbędnego do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu, sprawności seksualnej i mocnych kości.

Dowiedz się więcej:

Właściwości zdrowotne goździków

Goździki oprócz walorów smakowych, mają wiele właściwości zdrowotnych. Zawarte w nich substancje znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. W zależności od potrzeby i upodobania można stosować je w formie naparu, sypkiej przyprawy lub olejku goździkowego. Goździki można stosować na:

  • ból zęba i dziąseł – ze względu na właściwości przeciwbólowe i odkażające, goździki mogą pomóc w zabijaniu szkodliwych bakterii gromadzących się w jamie ustnej,
  • wzmocnienie odporności – dzięki właściwościom przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym oraz przeciwbólowym, goździki to doskonałe uzupełnienie diety w walce z przeziębieniem,
  • problemy trawienne – goździki wykazują cechy usprawniające trawienie, dzięki czemu mogą być pomocne osobom ze skłonnościami do wzdęć,
  • nieświeży oddech – goździki są szczególnie przydatne, dla osób borykających się z przykrym zapachem z ust, mogą stanowić naturalną alternatywę dla gumy do żucia;
  • chorobę lokomocyjną – wywar przygotowany z 1 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczki zmielonych goździków, wypity na pół godziny przed planowaną podróżą, może złagodzić mdłości związane z jazdą samochodem.

Jak stosować goździki?

Garść goździków waży 5 g i ma 16 kcal, możemy więc bez obawy włączyć je do swojej codziennej diety. Mogą być dodawane do potraw i napojów w całości lub w formie rozkruszonej – najlepiej świeżo utarte w moździerzu. Można je także rzuć, jeśli zależy nam na odświeżeniu oddechu.

Częstą i lubianą formą serwowania tej przyprawy jest dodawanie jej do zimowych herbat, grzańców i różnych naparów. Znajduje swoje zastosowanie także w przetworach i sosach oraz jako dodatek do mięs. Nie należy z nią jednak przesadzać, bo intensywny aromat goździków może przyćmić danie.

Olejek goździkowy, pozyskiwany z drzewa goździkowego, najlepiej kupić w aptece i w kwestii jego przyjmowania poprosić o poradę farmaceutę. Można stosować go zewnętrznie i wewnętrznie po rozcieńczeniu. Jest przydatny zarówno w bólu zęba, jak i głowy czy mięśni. Nie należy używać go w nadmiarze, bo może to prowadzić do zatrucia organizmu. W szczególności powinny na niego uważać kobiety w ciąży i małe dzieci.

Zobacz także:

7 rozgrzewających naparów na jesienne wieczory. Co pić, gdy ...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie