Energetyczny eliksir młodości. Napój bogów z tym dodatkiem to połączenie idealne. Nieziemski aromat i smak kawy różanej pobudza i odmładza

Monika Góralska
Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kawa i róża – taki zestaw brzmi niesamowicie. Energetyczny napój bogów w połączeniu z subtelną królową kwiatów to napar idealny na randkę, letnie orzeźwienie czy poprawę samopoczucia. Odmładza, poprawia nastrój, łagodzi stres i pobudza do działania. Wypróbuj przepis na pyszną i aromatyczną kawę różaną.

Spis treści

Kawa i róża to para idealna. Zrób napój bogów z królową kwiatów

Kawa znana jest ze swoich właściwości pobudzających, dodających energii i poprawiających nastrój. Zawarta w niej kofeina stymuluje działanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Dzięki temu poprawia pamięć i koncentrację, obniża poziom stresu, wzmaga uważność i napędza do działania.

Czerń i róż łączą się w tym napoju w jeden niezwykle uwodzicielski i aromatyczny duet. Kawa i róża uzupełniają się i wzmacniają nawzajem swoje zdrowotne właściwości. Autor: Oxana Abramova/gettyimages.com
Czerń i róż łączą się w tym napoju w jeden niezwykle uwodzicielski i aromatyczny duet. Kawa i róża uzupełniają się i wzmacniają nawzajem swoje zdrowotne właściwości. Autor: Oxana Abramova/gettyimages.com Oxana Abramova/gettyimages.com

W kawie znajduje się również duża ilość antyoksydantów, które likwidują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. To sprawia, że kawa odmładza, poprawia wygląd, zmniejsza ilość i widoczność zmarszczek, bo wzmacnia strukturę skóry i wpływa korzystnie na jej elastyczność i napięcie. Do tego kawa usprawnia także krążenie krwi, dzięki czemu komórki organizmu są lepiej dotlenione i odżywione.

Jak widać kawa zasługuje na miano napoju bogów. Dodanie do niej esencji z królowej kwiatów – róży tworzy parę idealną. Subtelne, aromatyczne nuty różane przeplatające się z silnym, energetycznym i pobudzającym zapachem kawy to mieszanka wybuchowa dla twoich zmysłów. Już sam zapach urzeka swoją sensualnością. Delikatna róża skrywa w sobie równie imponujące właściwości antyoksydacyjne co kawa. W jej płatkach znajdziemy także bogactwo witaminy C, flawonoidów, antocyjanów, fenolokwasów i olejku różanego. Dzięki temu pozyskana z nich woda różana oprócz przywracania młodości i witalności działa także przeciwzapalnie, antyseptycznie i oczyszczająco.

Jak zrobić kawę różaną? Poznaj przepis na energetyczny eliksir młodości

Kawę różaną zrób na ciepło lub na zimno. Obie wersje będą smakować i pachnieć równie obłędnie. Wodę różaną możesz kupić w sklepie, ale możesz też przygotować ją samodzielnie z własnoręcznie zebranych i zasuszonych lub świeżych płatków róży. Wcale nie jest to aż tak trudne i czasochłonne jak się wydaje.

Składniki na różaną kawę:

  • 200 ml zaparzonej kawy,

  • 1 łyżka wody różanej lub syropu różanego,

  • 50 ml mleka krowiego lub roślinnego (opcjonalnie),

  • jadalne płatki róży do dekoracji (opcjonalnie).

Jak zrobić kawę różaną? Przepis

  1. Zaparz kawę na swój ulubiony sposób, w ekspresie, po arabsku, itp.

  2. Do gorącej lub przestudzonej kawy dodaj syrop lub wodę różaną i wymieszaj.

  3. Opcjonalnie możesz dodać cukier, kardamon, miód lub słodzik, a także spienione mleko i jadalne płatki róż do dekoracji.

  4. Jeśli chcesz otrzymać kawę różaną w różowym kolorze dodaj do niej proszek z czerwonego buraka.

Jak zrobić wodę różaną?

Do przygotowania wody różanej potrzebne ci będą płatki lub całe pączki jednego z tych gatunków róż:

  • dzika róża (Rosa canina),

  • róża damasceńska (Rosa damascena),

  • róża stulistna (Rosa centifolia),

  • róża francuska (Rosa gallica).

Do zrobienia wody różanej potrzebne są składniki:

  • ok. 50 g suszonych lub świeżych płatków róży,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1 szklanka (250 ml) wody.

Przygotowanie wody różanej na 2 sposoby:

  1. Płatki wsyp do szklanego, wyparzonego wcześniej słoika.

  2. Zalej zimną wodą, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

  3. Pozostaw w zamkniętym naczyniu przez 3 dni w temperaturze pokojowej.

  4. Odcedź i gotowe.

  5. Płatki możesz też zalać ciepłą wodą. Wtedy wystarczy je trzymać w zamkniętym słoiku przez 1 dzień.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia