Olejek różany – właściwości pielęgnacyjne i lecznicze. Kiedy warto po niego sięgnąć i jak stosować olejek z róży?

Anna Rokicka-Żuk, Agata Orzełowska
Aromatyczny olejek różany pozyskiwany z płatków nie powinien być mylony z olejkiem tłoczonym z pestek rośliny, gdyż produkty te mają zupełnie inny skład i właściwości.
Aromatyczny olejek różany pozyskiwany z płatków nie powinien być mylony z olejkiem tłoczonym z pestek rośliny, gdyż produkty te mają zupełnie inny skład i właściwości. https://www.gettyimages.com/Anna-Ok
Udostępnij:
Olejek różany to naturalny olejek eteryczny pozyskiwany z płatków róży damasceńskiej, a także stulistnej i francuskiej metodą destylacji z parą wodną, której produktem jest także woda różana. Cenny produkt aromatyczny jest składnikiem perfum i kosmetyków o działaniu pielęgnacyjnym. Olejkiem różanym bywa nazywany także olejek z drzewa różanego i olej tłoczony z pestek dzikiej róży. Wyjaśniamy, co zawiera eteryczny olejek z róży, jakie ma właściwości i zastosowanie. Sprawdź, kiedy jest polecany, jakie są przeciwwskazania i środki ostrożności, a także, jak go używać.

Spis treści

Czym jest eteryczny olejek różany?

Olejek różany to produkt destylacji z parą wodną płatków róży damasceńskiej (Rosa damascena). We Francji olejek różany produkuje się z kwiatów róży stulistnej (Rosa centifolia) oraz z róży francuskiej (Rosa gallica). Ze względu na skomplikowaną i pracochłonną produkcję należy do najdroższych olejków eterycznych na świecie.

Do wyprodukowania kilograma olejku z róży damasceńskiej potrzeba aż pięciu ton płatków, które są zbierane ręcznie o poranku w nierozwiniętym stanie tylko raz do roku o poranku, a następnie przewożone do destylarni.

Róża damasceńska uprawiana jest w Bułgarii, Indiach, Turcji, Chinach oraz Rosji. Najlepszy pod względem jakościowym i aromatycznym jest olejek różany z Bułgarii, produkowany z płatków kwiatów rosnących w słynnej Dolinie Róż.

Aromatyczny olejek różany, znany też jako olejek z królowej kwiatów, to inaczej atar, a nazwa ta jest często wykorzystywana w krzyżówkach.

Wykorzystanie naturalnych olejków eterycznych do poprawy psychicznego i fizycznego samopoczucia to dziedzina medycyny alternatywnej, której odkrycia znajdują potwierdzenie we współczesnej nauce. Korzystne działanie wielu rodzajów olejków aromatycznych zostało już potwierdzone, dzięki czemu można wykorzystywać je na co dzień w zależności od konkretnych potrzeb. Sprawdź, jakie działanie mają twoje ulubione zapachy.

Olejki eteryczne do aromaterapii – który rodzaj działa na co?

Olejek różany a woda różana, olejek z drzewa różanego oraz olejek z nasion róży

Olejek różany to jeden z dwóch produktów powstających jednocześnie w procesie destylacji z parą wodną. W zbiorniku pozostaje produkt uboczny w postaci wody różanej. Roztwór nazywany też hydrolatem różanym zawiera wiele korzystnych związków z płatków róży, choć w niższym stężeniu niż olejek.

Stosowany w kosmetyce, hydrolat różany tonizuje i odświeża skórę. Należy do najbardziej uniwersalnych hydrolatów i choć jest polecany zwłaszcza do cery suchej i wrażliwej, ma jednocześnie działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i ograniczające produkcję łoju w przypadku przetłuszczanie się skóry.

Składnikiem kosmetycznym jest także olejek z eteryczny drzewa różanego (Aniba rosaeodora), tropikalnej rośliny z Ameryki Południowej z rodziny wawrzynowatych, która z różą nie ma nic wspólnego poza nieco podobnym zapachem do jej kwiatów. Choć aromatyczna jest cała roślina, surowcem do produkcji olejku jest jej drewno. Oprócz korzenno-kwiatowego zapachu ma też właściwości łagodzące stan zapalny i odżywiające cerę.

Olejek z nasion róży to natomiast olej tłoczony na zimno. Jest zupełnie innym produktem niż lotny olejek aromatyczny, przeznaczonym do natłuszczania skóry i stosowanym jako składnik kosmetyków. Wytwarza się go z nasion gatunków takich jak:

  • dzika róża, inaczej psia (Rosa canina),
  • róża piżmowa (Rosa moschata),
  • róża japońska, inaczej pomarszczona lub fałdzistolistna (Rosa rugosa),
  • róża rdzawa (Rosa rubiginosa).

Olej z pestek róży obfituje w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i inne przeciwutleniacze, dzięki czemu wspomaga regenerację skóry, działa ujędrniająco i łagodzi podrażnienia. Jest szczególnie polecany dla cery dojrzałej, suchej, a także mieszanej i z niedoskonałościami.

Woda różana jako roztwór wody i wyciągu z róży jest popularnym składnikiem kulinarnym, stosowanym do aromatyzowania słodyczy zwłaszcza w krajach arabskich.

Dowiedz się więcej na temat:

Co zawiera olejek różany oraz olejek bułgarski?

Olejek różany z róży damasceńskiej zawiera lotne związki takie jak fenyloetanol, geraniol, cytronelol, linalol, farnezol, nerol, tlenek różany (związek z grupy terpenów), furan różany, beta-damascenon i beta-damaskon.

Skład i właściwości olejku różnią się w zależności od gatunku i odmiany róż oraz metody produkcji. Różne są też jego ceny. Przy zakupie warto pamiętać, że tani produkt może nie być w pełni czysty i zawierać dodatki takie jak olejek palmarozowy, który jest otrzymywany z palczatki imbirowej (Cymbopogon martini), olejek geraniowy i cytronelowy, a także alkohol benzylowy, parafinę czy aldehyd benzoesowy. Tymczasem olejek różany powinien być pojedynczym składnikiem, a standard jego jakości określa norma ISO 9842.

Oprócz bezbarwnych lub słabo zabarwionych, oczyszczonych olejków eterycznych z róży w sprzedaży dostępny jest także drogocenny olejek różany bułgarski (oleum rosae). Stanowi gęstą, żółtawą lub zielonkawą ciecz o silnym zapachu i ostrym smaku. Przeważają w nim trzy składniki: zawiera 45 proc. geraniolu, 40 proc. cytronelolu i 11 proc. nerolu.

Polecamy także:

Olejek różany – właściwości lecznicze

Aromatyczny olejek różany wykazuje istotne właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze. Stosowany zwłaszcza na skórę ma działanie:

  • antystresowe i uspokajające,
  • łagodzące objawy depresji,
  • przeciwbólowe,
  • antyseptyczne,
  • przeciwzapalne,
  • łagodzące silne i przewlekłe bóle migrenowe,
  • zmniejszające objawy napięcia przedmiesiączkowego
  • ograniczające symptomy choroby lokomocyjnej
  • normalizujące ciśnienie krwi,
  • pobudzające libido.

Udowodniono, że olejek różany stymuluje w organizmie produkcję endorfin, które są nazywane hormonami szczęścia. Jednocześnie pobudza też wydzielanie dopaminy, która również poprawia nastrój i zwiększa motywację do działania. U kobiet ogranicza ponadto wysoki poziom testosteronu.

Olejek różany łagodzi ból zarówno przy stosowaniu w ramach aromaterapii, jak i masażu, czyli bezpośrednio na skórę (np. brzucha) – i bez wdychania jego zapachu.

Kuracja nie tylko obniża poziom hormonów stresowych takich jak kortyzol i adrenalina, ale też wartości skurczowego ciśnienia tętniczego, tętna i saturacji krwi tlenem. Jego działanie jest niemal natychmiastowe i wiąże się także z rozluźnieniem mięśni i spadkiem temperatury ciała.

Działanie redukujące niepokój potwierdzono m.in. w przypadku rodzących kobiet i dzieci po operacjach chirurgicznych, a antydepresyjne – u kobiet po porodzie.

Składniki olejku różanego zwalczają chorobotwórcze bakterie, takie jak E. coli, gronkowce i paciorkowce, a także wywołujące grzybicę drożdżaki Candida albicans. Hamują ponadto aktywność wirusów, a skuteczność farnezolu – jednego z ważniejszych składników olejku różanego, została potwierdzona również w stosunku do koronawirusa SARS-CoV-2.

Dowiedz się więcej na temat:

Olejek różany jest ponadto uważany tradycyjnie za afrodyzjak. Współczesne badania potwierdziły, że zwiększa ochotę na intymne zbliżenia zwłaszcza u mężczyzn, nawet przyjmujących leki antydepresyjne (spadek libido to jeden z efektów ubocznych leczenia). Choć aromaterapia z jego zastosowaniem wspomaga działanie układu hormonalnego i nerwowego, w przypadku zaburzeń nastroju bardziej polecany jest regularny masaż z aromatycznym olejkiem różanym.

Jak podaje ceniony ekspert fitoterapii, dr Henryk Różański, wysokiej jakości bułgarski olejek różany można przyjmować doustnie. Dawka to 3-4 kropli na miodzie lub cukrze. Tak stosowany pobudza trawienie i odświeża oddech. Dawka 5 kropli działa pobudzająco, rozkurczowo, a także silnie żółcio- i moczopędnie.

Zobacz także:

Zastosowanie w aromaterapii i kosmetyce – olejek różany na włosy, twarz i ciało

Olejek eteryczny różany znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Zawarte w nim substancje aktywne regenerują skórę, zwiększając jej elastyczność i spowalniając procesy starzenia, a także wzmacniają naczynia krwiononośne.

Olejek różany do twarzy rozjaśnia przebarwienia i poprawia koloryt skóry, pomaga też zredukować blizny po trądziku. Koi i wspomaga leczenie stanów zapalnych, w tym zmian trądzikowych. Dzięki właściwościom regulującym wydzielanie sebum jest polecany do skóry trądzikowej i objętej zapaleniem mieszków włosowych.

Olejek różany na ciało stosowany do masażu pomaga w widoczny sposób zmniejszyć rozstępy, a także złagodzić bóle mięśni i ich nadmierne napięcie. W tym celu używa się ok. 3 kropli olejku różanego rozcieńczonych w oleju bazowym, np. migdałowym, arganowym czy oliwie z oliwek.

To również wygodny dodatek do kremów i balsamów do ciała, które będą dzięki temu nie tylko pięknie pachniały, ale też lepiej pielęgnowały skórę.

Poleca się też stosować olejek różany na włosy po rozcieńczeniu go w wodzie i przelaniu do opakowania ze spryskiwaczem. Tak używany hamuje rozwój bakterii, a dzięki temu poprawia zapach włosów, pomaga też spowolnić ich przetłuszczanie się.

Olejek różany można też dodać do kąpieli – wystarczy 6 kropli na wannę wody. Taka aromaterapia działa odprężająco i uspokajająco, jest więc idealna po ciężkim dniu pracy albo po intensywnym wysiłku fizycznym.

Do stosowania na skórę należy jednak wybierać wyłącznie odpowiedniej jakości olejki przeznaczone do tego celu; w sklepach można kupić także olejek różany do aromaterapii, który nie nadaje się do aplikacji na skórę.

Aromaterapię z użyciem olejku różanego można też przeprowadzić przy użyciu specjalnych kominków (5-6 kropli olejku rozcieńczonych wodą), a najlepiej elektrycznych dyfuzorów.

Podrażniona i zaczerwieniona skóra to częsty skutek działania niekorzystnych czynników atmosferycznych, mechanicznych i chemicznych w postaci związków obecnych w zanieczyszczeniach powietrza, kosmetykach, a nawet diecie.Objawy stanu zapalnego skóry warto łagodzić za pomocą naturalnych składników, które oprócz działania kojącego mają też właściwości regenerujące i chroniące skórę.Sprawdź w naszej galerii 10 najlepszych składników roślinnych łagodzących stan zapalny skóry!

Co na stan zapalny skóry? Naturalne składniki kosmetyczne ła...

Przeciwwskazania i środki ostrożności przy stosowaniu olejku różanego

Olejek różany zawiera składniki takie jak farnezol czy eugenol, które należą do substancji silnie uczulających. Z tego względu przed zastosowaniem olejku różanego na skórę należy wykonać próbę uczuleniową – nawet w przypadku osób, u których nie występowały wcześniej objawy alergii.

Olejku różanego z uwagi na jego właściwości uczulające nie zaleca się także stosować w pielęgnacji skóry małych dzieci – umowną granicą jest zazwyczaj 7. rok życia. Działanie u kobiet w ciąży i karmiących piersią nie jest poznane, dlatego warto zachować ostrożność zwłaszcza w przypadku stosowania go w większych stężeniach na bardziej rozległe partie skóry.

Sucha skóra to częsty skutek braku pielęgnacji lub stosowania niewłaściwych kosmetyków lub zabiegów. Gdy naskórek zaczyna się łuszczyć i pojawiają się podrażnienia, warto szybko działać. Sprawdź 10 sposobów na poprawę kondycji przesuszonej skóry! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Sucha skóra – 10 kosmetycznych rozwiązań z użyciem naturalny...

ZOBACZ: Jak stosować jadalne kwiaty w kuchni? Ekspert: Piotr Kucharski, kucharz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie