Parówki – kalorie, skład i wartości odżywcze. Jak się robi parówki, co zawierają i jak wybrać lepszy rodzaj w sklepie?
Parówki to wysokoprzetworzony produkt mięsny zaliczany do wędlin. Są wysokokaloryczne i w większości przypadków mało wartościowe pod względem odżywczym. Zwykle...
Zdrowe tłuszcze – podział. W jakich produktach znajdują się zdrowe tłuszcze? Dlaczego i w jakich ilościach należy je jeść?
Zdrowe tłuszcze to określenie stosowane w odniesieniu do nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego oraz tłuszczu zawartego w tłustych rybach...
Dieta w ciąży – zasady i zalecenia. Praktyczne porady, co jeść w ciąży i ile można przytyć. Na czym polega dieta cukrzycowa w ciąży?
Dieta w ciąży jest bardzo istotna zarówno dla zdrowia przyszłej mamy, jak i rozwijającego się w jej łonie dziecka. Odżywianie w ciąży powinno być dobrze...
Karambola – owoc w kształcie gwiazdy: wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie. Do czego wykorzystać owoc karambola?
Karambola to żółty, pomarańczowy lub zielony owoc tropikalny owoc w kształcie gwiazdy Karambola z powodu charakterystycznej budowy – owalnej o przekroju...
Miód – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Miód manuka, spadziowy, gryczany i rzepakowy, pyłek pszczeli i miód pitny
Miód wspomaga odporność, ale nie tylko! Szczególnie korzystne właściwości ma miód manuka, gryczany czy spadziowy. Równie wartościowe są produkty pszczele,...
Slow food – trend na rozwój zrównoważony. Lista produktów tradycyjnych m.in. miód pitny, oscypek i kabanosy
Slow food to ruch, którego początki sięgają włoskich lat 50. XX wieku. Slow food sprzeciwia się odrzuceniu tradycji, rezygnacji z czerpania radości z konsumpcji...
Kozieradka: właściwości, wartości odżywcze, zastosowania i efekty. Do czego wykorzystać nasiona kozieradki pospolitej?
Kozieradka (koniczyna grecka) to roślina o wielu cennych właściwościach prozdrowotnych. Nasiona kozieradki można stosować doustnie oraz zewnętrznie w postaci...
Czarnuszka: właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie. Do czego wykorzystać nasiona czarnuszki?
Czarnuszka to roślina z rodziny jaskrowatych, kwitnąca białymi lub niebieskimi kwiatami. Nasiona czarnuszki, którymi posypuje się pieczywo lub dodaje do mdłych...
Borówka brusznica: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Czy brusznica jest bezpieczna do spożycia?
Borówka brusznica to dzika roślina, którą można spotkać głównie w lasach sosnowych i mieszanych. Rośnie na terenach środkowej i wschodniej Europy, również w...
Węglowodany: czym są, jakie mają właściwości i gdzie występują? Węglowodany proste, czy złożone – które z nich są zdrowsze?
Węglowodany to główne źródło energii dla organizmu. Pełnią rolę paliwa niezbędnego dla pracujących mięśni oraz wszystkich komórek ciała. Wyróżnia się...
Pomysł na śniadanie – 10 pysznych i zdrowych propozycji na sycący pierwszy posiłek
Co na śniadanie? Najlepiej coś zdrowego, pożywnego, a przy okazji szybkiego do przygotowania. Co prawda nie wszystkie dania da się przyrządzić rano od podstaw –...
Banan – wartość odżywcza, właściwości i rodzaje słonecznego owocu. Ile kalorii ma banan? Czy banany można jeść na diecie?
Banan to bardzo popularny i chętnie jadany owoc egzotyczny. Łatwy do zabrania na wynos, gdyż ma ochronną skórkę. Banany występują w dwóch wersjach...
Refluks – dieta przy refluksie, refluks u dzieci i styl życia, który zmniejsza objawy refluksu
Refluks żołądkowo-przełykowy to częsta dolegliwość, która uprzykrza życie i z czasem grozi powikłaniami. Zamiast zwalczać objawy, lepiej wpłynąć na przyczyny...
Sałata – kalorie, wartości odżywcze i właściwości sałaty. Dostępne w sklepach rodzaje sałat
Sałata to wiosenno-letnie warzywo liściaste, które chętnie wybierają kobiety, natomiast mężczyźni często omijają szerokim łukiem. Choć jest niezwykle...
Piramida żywieniowa – czym jest i jakich informacji dostarcza? Zasady korzystania z piramidy zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa (inaczej piramida zdrowego żywienia lub piramida zdrowia) to graficzny sposób przedstawienia ogólnych wytycznych dotyczących zasad...
Sola (podeszwica) – kalorie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Ryba sola a limanda żółtopłetwa
Sola zwyczajna, inaczej podeszwica (łac. Solea solea), to gatunek ryby morskiej z rodziny solowatych, z grupy płastug. To rodzina ryb flądrokształtnych żyjących...
Kasza jęczmienna dostarcza beta-glukany, które obniżają poziom cholesterolu. Wartość odżywcza, kalorie i właściwości kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna to wartościowe źródło węglowodanów złożonych w diecie, a także błonnika pokarmowego. Najpopularniejszym rodzajem kaszy jęczmiennej jest...
Cukier a słodzik. Dlaczego trudno zrezygnować ze słodyczy i słodzenia? Badania pokazują różnicę w odbieraniu smaku słodkiego przez mózg!
Cukier w diecie coraz więcej osób zastępuje niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. Do najpowszechniej wykorzystywanych zalicza się naturalnego pochodzenia...
Orkisz to dawna odmiana pszenicy. Jakie wartości odżywcze i właściwości ma orkisz? Czy zawiera gluten?
Orkisz to dawna odmiana pszenicy przez długi czas zapomniana, a w ostatnich latach ponownie zyskująca na popularności. Historia upraw tego zboża sięga czasów...
Sól himalajska – skład i właściwości. Czy warto zastąpić sól kuchenną solą himalajską?
Sól himalajska o charakterystycznym różowym zabarwieniu pochodzi – wbrew swej nazwie – z pakistańskiego regionu znajdującego się około 300 kilometrów od...
Winogrona – kalorie, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Czy warto jadać winogrono?
Winogrona to słodkie owoce skupione w gronach, których właściwości zdrowotne zostały docenione 5 tysięcy lat p.n.e. Wówczas winogrona wykorzystywano jako środek...
Seler naciowy – właściwości, kalorie i zastosowanie. Czy seler naciowy pomaga schudnąć?
Seler naciowy zapewnia różnorodne składniki odżywcze, jest niskokaloryczny i pełen błonnika. To zielone warzywo w postaci długiej łodygi podobnej do rabarbaru o...





























