Powrót do korzeni zbawienny dla zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto spożywać te korzenie i kłącza. Ich właściwości mogą poprawić stan zdrowia
Jadalne korzenie i kłącza roślin są znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych. Najpopularniejsze jadalne korzenie to warzywa spichrzowe, takie jak...
Te nawyki żywieniowe postarzają twoją cerę! Unikaj tych 5 błędów, a będziesz wyglądać młodziej
Szybkie tempo życia sprawia, że często nie zwracamy uwagi na to, co jemy. Niestety codziennie popełniane błędy żywieniowe odbijają się niekorzystnie nie tylko...
Kawa i herbata ochronią twój mózg przed demencją i udarem! Sprawdź, ile możesz ich wypić
Amatorów picia kawy lub herbaty ucieszą najnowsze doniesienia naukowe. Z brytyjskich badań wynika, że picie kawy i herbaty korzystnie wpływa na funkcjonowanie...
Wysoki cholesterol może być dziedziczny! Jakie objawy daje hipercholesterolemia i jak ją leczyć? Sprawdź, jak obniżyć cholesterol
Hipercholesterolemia to schorzenie spowodowane długotrwale utrzymującym się, wysokim stężeniem cholesterolu w osoczu krwi. Rodzinne predyspozycje posiada wiele...
Te diety odchudzające są modne, ale wcale nie pomagają. Oto 8 diet, których stosowanie jest wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia
Diety odchudzające często kuszą obietnicą osiągnięcia szybkiej realizacji celów. Tym samym stają się modne i zyskują na popularności. Jednak ich stosowanie może...
Bazylia – odmiany, właściwości zdrowotne i wartość odżywcza. Pesto z bazylii i inne kulinarne zastosowania, jakie ma bazylia pospolita
Bazylia należy do popularnych ziół stosowanych codziennie w kuchni. Suszoną kupimy w każdym sklepie spożywczym, a świeżą możemy uprawiać na własnym parapecie....
Wyżywisz się za około 11 złotych? Ten jadłospis nie pozostawia złudzeń. Da się zjeść tanio i smacznie. O ile zadbasz o te zasady
Przestrzeganie zasad zbilansowanej diety ma na celu poprawę stanu zdrowia oraz utrzymanie go na właściwym poziomie. Informacje dotyczące żywienia zawarte są w...
Odkwaszanie organizmu. Poznaj sposoby na to, jak odkwasić organizm. Wśród nich dieta, zioła i preparaty. Jadłospis i przepisy na 5 dni
Objawy zakwaszenia organizmu zna każdy z nas – to powszechne dolegliwości, które można jednak zlikwidować kompleksowo za pomocą odpowiedniej diety. Pomogą w tym...
Jesz te produkty? Uważaj, bo ich spożycie może powodować zaparcia! Czego unikać w takiej sytuacji?
Zaparcie to problem polegający na zaburzeniu wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien robić to 1-2 razy dziennie, tymczasem u wielu osób tak nie jest. Szacuje...
Chorujesz na cukrzycę? Sprawdź, jakie produkty wybierać, a jakich unikać. Dieta cukrzycowa – jadłospis i zasady, których należy przestrzegać
Dieta cukrzycowa i aktywność fizyczna to ważny element leczenia cukrzycy. Przestrzeganie zasad żywieniowych jest kluczowe, aby utrzymać prawidłowy poziom cukru...
„Klej” do mięsa i ryb przyczyną nieuleczalnych chorób. Tych produktów unikaj, bo są groźne dla zdrowia!
Transglutaminaza to dodatek do żywności, który umożliwia łączenie ze sobą kawałków mięsa czy ryb, i stąd nazywany spożywczym „klejem”. Stosuje się go także w...
Co dzieje się z Twoim organizmem, gdy pijesz kawę na czczo? Skutki uboczne picia kawy na pusty żołądek mogą Ci obrzydzić ten nawyk
Co dzieje się z Twoim organizmem, gdy pijesz kawę na pusty żołądek? Picie kawy na czczo to nawyk wielu Polaków. Dotyczy on zwłaszcza osób, które rano nie mają...
Domowy fast food w wersji FIT – to prostsze i smaczniejsze niż myślisz! Sprawdź pomysły na zdrowe dania, które zastąpią śmieciowe jedzenie
Fast food w wersji fit? To możliwe, a do tego naprawdę smakowite. Fast food to niemal synonim szkodliwego jedzenia – co wcale nie znaczy, że w zdrowej diecie...
Zdrowa żywność – teraz wskaże Ci ją „Kompas Żywieniowy”. Poznaj najzdrowsze i najmniej zdrowe produkty. Sprawdź, które można jeść do woli
Zdrowe jedzenie to szerokie pojęcie, które często nie daje nam konkretnych wskazówek przy wyborze tego, co ma znaleźć się na naszym talerzu. Teraz, dzięki...
Mąka bezglutenowa – rodzaje, zastosowanie w kuchni, właściwości. Do czego wykorzystać mąkę bezglutenową?
Mąka bezglutenowa to zamiennik mąki pszennej dla osób, które nie tolerują glutenu. Dzięki niej osoby z celiakią, alergią i chorobami jelit nie muszą rezygnować...
Fosfor – właściwości i źródła w żywności. Dobowe zapotrzebowanie na fosfor, objawy niedoboru i skutki nadmiaru
Fosfor jest pierwiastkiem mineralnym niezbędnym do budowy kości i funkcjonowania układu nerwowego. Zapotrzebowanie na fosfor zależy przede wszystkim od wieku...
Dieta wrzodowa – jadłospis zalecany przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, przepuklinie rozworu przełykowego, biegunce i nadkwasocie
Dieta wrzodowa jest dietą leczniczą, stosowaną w chorobie wrzodowej żołądka i jelit, przepuklinie rozworu przełykowego i biegunce, a także przy nadkwasocie i...
Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu
Nadmiar soli w diecie prowadzi nie tylko do nadciśnienia – może też sprzyjać rozwojowi nowotworów i otyłości! Dobrze więc zadbać o zdrowie, zmniejszając...
Zapach acetonu z ust może pojawić się przy diecie odchudzającej. Sprawdź, co może być przyczyną brzydkiego oddechu!
Nieświeży oddech jest krępującą sytuacją dla każdego, a osoby będące na diecie odchudzającej często doświadczają tej przykrej dolegliwości. Niestety czasem...
Dieta FODMAP w leczeniu zespołu jelita drażliwego (IBS). Te przepisy i jadłospis pomogą osobom zmagającymi się z chorobami jelit
Dieta FODMAP jest dietą leczniczą stosowaną w zespole jelita drażliwego, SIBO i innych chorobach zapalnych jelit. Polega na ograniczeniu spożycia związków...
Inulina - co to jest i jak stosować ten prebiotyk? Jakie właściwości ma inulina z cykorii i dlaczego jej szkodliwość to mit?
Inulina jako zamiennik cukru i tłuszczu chętnie stosowana jest w dietach odchudzających. Regularne spożywanie inuliny obniża wysoki cholesterol oraz reguluje...
Cytryny – właściwości lecznicze, witamina C i kalorie. Właściwości odchudzające wody z cytryną. To musisz wiedzieć o tych owocach
Cytryny uważane są za owoce, w których zawartość witaminy C jest największa, ale nie jest to prawdą. Cytryny zawierają jej jednak na tyle dużo – 53 mg/100 g, że...





























