Jesz te produkty? Uważaj, bo ich spożycie może powodować zaparcia! Czego unikać w takiej sytuacji?

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Zaparcia mogą dotyczyć nawet 20-30 proc. populacji na świecie. Co ciekawe, częściej cierpią na nie kobiety niż mężczyźni.Głównymi powodami zatwardzenia są nieprawidłowa dieta oraz niska aktywność fizyczna. Problemy z wypróżnieniem pojawiają się często u osób starszych oraz stosujących niektóre leki, m.in. przeciw nadciśnieniu. Sprawdź, których produktów należy unikać przy zaparciach.  Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Zaparcia mogą dotyczyć nawet 20-30 proc. populacji na świecie. Co ciekawe, częściej cierpią na nie kobiety niż mężczyźni.Głównymi powodami zatwardzenia są nieprawidłowa dieta oraz niska aktywność fizyczna. Problemy z wypróżnieniem pojawiają się często u osób starszych oraz stosujących niektóre leki, m.in. przeciw nadciśnieniu. Sprawdź, których produktów należy unikać przy zaparciach. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. georgerudy/123rf
Zaparcie to problem polegający na zaburzeniu wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien robić to 1-2 razy dziennie, tymczasem u wielu osób tak nie jest. Szacuje się, że na zatwardzenia może cierpieć nawet 30 procent ludzi na świecie. Głównymi przyczynami problemów z defekacją są przede wszystkim dieta uboga w błonnik pokarmowy, niedobór wody oraz niski poziom aktywności fizycznej. Sprawdź, czego należy unikać przy zaparciach!

Te produkty mogą powodować zaparcia!

Zaparcia to problem z regularnym wypróżnianiem się. O zaparciu możemy mówić, kiedy wypróżnianie występuje rzadziej niż 3 razy w tygodniu i sprawia to ból lub wymaga dużego parcia. W przypadku zaparć stolec jest wyjątkowo twardy i zbity, ponieważ na skutek jego zalegania w jelitach ulega odwodnieniu.

Jelito grube jest w stanie zwrotnie wchłonąć nawet 90 proc. wody zawartej w treści pokarmowej, jednak nie jest to sytuacja korzystna.

Najczęstszą przyczyną zaparć jest dieta uboga w błonnik pokarmowy. Według Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi minimum 25 g.

Źródłem błonnika pokarmowego w diecie są przede wszystkim:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe – makarony, kasze, płatki zbożowe, otręby,
  • warzywa,
  • owoce,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • orzechy,
  • pestki i inne nasiona.

Siedzący tryb życia, picie zbyt małej ilości wody – tak szkodzisz swojemu organizmowi

Zaparciom sprzyja siedzący tryb życia, ponieważ prowadzi do spowolnienia perystaltyki jelit, a tym samym przesuwania się pokarmu w jelitach.

Dodatkowo zaleganie treści pokarmowej w jelitach i utrudniona defekacja może być skutkiem wypijania zbyt małej ilości płynów, czyli poniżej 8 szklanek wody dziennie.

Zalegająca treść pokarmowa może wywołać uczucie dyskomfortu, wzdęcia i ból, a przy tym znacznie obniżać jakość życia.
Dolegliwości, które mogą towarzyszyć zaparciom, to między innymi:

  • spadek apetytu,
  • nudności,
  • wzdęcia,
  • ból przy oddawaniu stolca,
  • uczucie pełności w brzuchu,
  • gorączka,
  • skurcze brzucha,
  • nocne bóle brzucha.

Przewlekłe i nawracające zaparcia są niebezpieczne dla zdrowia i zwiększają m.in. ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Wydłuża się bowiem czas kontaktu resztek pokarmowych ze ścianami jelita, co prowadzi do przenikania do krwiobiegu zawartych w nich szkodliwych związków.

Często masz zaparcia? Być może spożywasz niewłaściwe produkty!

Co warto wiedzieć o błonniku pokarmowym?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia