Te produkty mogą powodować zaparcia!
Zaparcia to problem z regularnym wypróżnianiem się. O zaparciu możemy mówić, kiedy wypróżnianie występuje rzadziej niż 3 razy w tygodniu i sprawia to ból lub wymaga dużego parcia. W przypadku zaparć stolec jest wyjątkowo twardy i zbity, ponieważ na skutek jego zalegania w jelitach ulega odwodnieniu.
Jelito grube jest w stanie zwrotnie wchłonąć nawet 90 proc. wody zawartej w treści pokarmowej, jednak nie jest to sytuacja korzystna.
Najczęstszą przyczyną zaparć jest dieta uboga w błonnik pokarmowy. Według Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi minimum 25 g.
Źródłem błonnika pokarmowego w diecie są przede wszystkim:
- pełnoziarniste produkty zbożowe – makarony, kasze, płatki zbożowe, otręby,
- warzywa,
- owoce,
- nasiona roślin strączkowych,
- orzechy,
- pestki i inne nasiona.
Siedzący tryb życia, picie zbyt małej ilości wody – tak szkodzisz swojemu organizmowi
Zaparciom sprzyja siedzący tryb życia, ponieważ prowadzi do spowolnienia perystaltyki jelit, a tym samym przesuwania się pokarmu w jelitach.
Dodatkowo zaleganie treści pokarmowej w jelitach i utrudniona defekacja może być skutkiem wypijania zbyt małej ilości płynów, czyli poniżej 8 szklanek wody dziennie.
Zalegająca treść pokarmowa może wywołać uczucie dyskomfortu, wzdęcia i ból, a przy tym znacznie obniżać jakość życia.
Dolegliwości, które mogą towarzyszyć zaparciom, to między innymi:
- spadek apetytu,
- nudności,
- wzdęcia,
- ból przy oddawaniu stolca,
- uczucie pełności w brzuchu,
- gorączka,
- skurcze brzucha,
- nocne bóle brzucha.
Przewlekłe i nawracające zaparcia są niebezpieczne dla zdrowia i zwiększają m.in. ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Wydłuża się bowiem czas kontaktu resztek pokarmowych ze ścianami jelita, co prowadzi do przenikania do krwiobiegu zawartych w nich szkodliwych związków.
Często masz zaparcia? Być może spożywasz niewłaściwe produkty!
Co warto wiedzieć o błonniku pokarmowym?