Spis treści
Jakie produkty mogą podrażniać gardło?
Ból gardła to częsta dolegliwość, która wywołuje pewien dyskomfort i może utrudniać prawidłowe przełykanie, a także oddychanie. Niektóre produkty spożywcze również mogą podrażniać gardło i wywoływać nieprzyjemne szczypanie, drapanie lub pieczenie w gardle. W galerii podpowiadamy, o jakich produktach mowa.
Jakie produkty mogą podrażniać gardło?
Jakie są najczęstsze choroby gardła? Wśród nich nie tylko angina
Ból gardła to niespecyficzny objaw, który nie zawsze musi oznaczać poważną chorobę. Lekki i umiarkowany dyskomfort można leczyć domowymi sposobami np. syropem z cebuli, syropem z buraka lub domową miksturą z kwiatów dziewanny. Czasami jednak ból zaczyna narastać i wtedy konieczna jest wizyta u lekarza pierwszego kontaktu, który odpowiednio zdiagnozuje i przepisze właściwe leki,
Dowiedz się więcej: Domowe sposoby na ból gardła i chrypkę. Po jakie produkty warto sięgać?
Jakie są najczęstsze przyczyny bólu gardła? Wśród głównych chorób można wymienić:
- ostre zapalenie gardła – to najczęstsze schorzenie, które rozwija się w bardzo szybkim tempie. Zazwyczaj przyczyną tej choroby jest obniżenie odporności i zaatakowanie organizmu przez wirusy lub bakterie. Ostre zapalenie gardła można leczyć domowymi sposobami, jednak jeśli ból jest bardzo silny, warto udać się do lekarza po receptę na odpowiednie leki,
- przewlekłe zapalenie gardła – przedłużający się ból gardła, którego nie można wyleczyć domowymi sposobami lub antybiotykoterapią może sugerować na rozwój przewlekłego stanu zapalnego. Najczęściej dotyczy ono osób starszych, których śluzówka gardła ulega pewnym deformacjom, a zmniejszona produkcja śliny nie jest w stanie odpowiednio nawilżyć gardła. Charakterystycznymi objawami przewlekłego zapalenia gardła jest zmiana zabarwienia śluzówki na mocno czerwony kolor, widocze są białe grudki, a pacjent ma wrażenie, że coś blokuje mu swobodne przełykanie. Warto również wspomnieć, że przewlekłe zapalenie gardła może być również objawem nowotworu lub refluksu żołądkowo-przełykowego, który polega na cofaniu się kwaśnej treści żołądka do przełyku, a nawet do gardła, przez co jest ono mocno podrażnione,
- anginę ropną – angina to inaczej ostre zapalenie migdałków i błony śluzowej gardła. Jest to choroba zakaźna, która atakuje najczęściej dzieci poniżej 10. roku życia, chociaż znaczna część dorosłych również co roku doświadcza tej nieprzyjemnej choroby. W leczeniu tego schorzenia stosuje się odpowiednią antybiotykoterapię, jednak u dzieci często nie przynosi ona oczekiwanych efektów i należy chirurgicznie usunąć migdałki. Objawem anginy jest silny ból gardła, który nasila się przy przełykaniu, przekrwienie oraz pojawienie się białej wysypki na błony śluzowej migdałków i gardła,
- polipy – polipy gardła nie są częstą dolegliwością, ponieważ pojawiają się głównie u osób z przewlekłym stanem zapalnym organizmu oraz obniżoną odpornością. Polipy leczy się operacyjnie poprzez ich chirurgiczne usunięcie. Niestety, takie zmiany mają tendencję do nawracania, dlatego pacjenci powinni regularnie kontrolować stan zdrowia u lekarza pierwszego kontaktu i laryngologa,
- raka gardła – na nowotwór złośliwy gardła zapadają głównie osoby po 50. roku życia, szczególnie ci, którzy nadużywają alkoholu oraz nałogowo palą wyroby tytoniowe. Dodatkowo rak gardła pojawia się u osób pracujących w fabrykach, gdzie jest duże narażenie na pyły – azbest i nikiel. Leczenie nowotworu gardła polega przede wszystkim na usunięciu zmian, następnie chemioterapii i radioterapii oraz całkowitej zmianie stylu życia, poprzez zrezygnowanie z narażenia na substancje rakotwórcze.