Dieta w ciąży – zasady i zalecenia. Praktyczne porady, co jeść w ciąży i ile można przytyć. Na czym polega dieta cukrzycowa w ciąży?
Dieta w ciąży jest bardzo istotna zarówno dla zdrowia przyszłej mamy, jak i rozwijającego się w jej łonie dziecka. Odżywianie w ciąży powinno być dobrze...
Witamina A+E: właściwości, wskazania, źródła. Poznaj skutki niedoboru oraz nadmiaru i działania niepożądane
Witamina A+E (inne używane nazwy to witamina A plus E, witamina A i E lub witamina A E) to preparat stosowany przy niedoborach tych składników diety, czyli...
Karambola – owoc w kształcie gwiazdy: wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie. Do czego wykorzystać owoc karambola?
Karambola to żółty, pomarańczowy lub zielony owoc tropikalny owoc w kształcie gwiazdy Karambola z powodu charakterystycznej budowy – owalnej o przekroju...
Produkty bogate w wapń – pochodzenia zwierzęcego i roślinne produkty zawierające wapń. Przyswajalność wapnia ze źródeł pokarmowych
Produkty bogate w wapń, które pierwsze przychodzą na myśl, to mleko i przetwory mleczne, ale zawartość tego składnika z żywności roślinnej nie jest niska. Wapń...
Johimbina (yohimbine) na odchudzanie i potencję: dawkowanie, efekty, przeciwwskazania i skutki uczone. Czy johimbina jest bezpieczna?
Johimbina (yohimbina) to substancja będąca afrodyzjakiem, stosowania również na oporny tłuszcz w ciele. Z pewnością nie jedna osoba, marząca o smukłej sylwetce...
Miód – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Miód manuka, spadziowy, gryczany i rzepakowy, pyłek pszczeli i miód pitny
Miód wspomaga odporność, ale nie tylko! Szczególnie korzystne właściwości ma miód manuka, gryczany czy spadziowy. Równie wartościowe są produkty pszczele,...
Slow food – trend na rozwój zrównoważony. Lista produktów tradycyjnych m.in. miód pitny, oscypek i kabanosy
Slow food to ruch, którego początki sięgają włoskich lat 50. XX wieku. Slow food sprzeciwia się odrzuceniu tradycji, rezygnacji z czerpania radości z konsumpcji...
Najlepsze suplementy diety na odporność! Sprawdź, które z nich skutecznie wzmocnią układ immunologiczny
Chorujesz kilka lub kilkanaście razy w roku? To wynik słabej odporności, o którą można zadbać. Podstawą jest higiena dłoni, zdrowa dieta, min.7 godzin snu na...
Kozieradka: właściwości, wartości odżywcze, zastosowania i efekty. Do czego wykorzystać nasiona kozieradki pospolitej?
Kozieradka (koniczyna grecka) to roślina o wielu cennych właściwościach prozdrowotnych. Nasiona kozieradki można stosować doustnie oraz zewnętrznie w postaci...
Jałowiec: właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Do czego wykorzystać owoce jałowca pospolitego? Przepis na napar
Jałowiec jest krzewem z rodziny cyprysowatych, który można spotkać podczas wycieczek po krajach europejskich. Pospolicie występuje w lasach, ale sadzony jest...
Czarnuszka: właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie. Do czego wykorzystać nasiona czarnuszki?
Czarnuszka to roślina z rodziny jaskrowatych, kwitnąca białymi lub niebieskimi kwiatami. Nasiona czarnuszki, którymi posypuje się pieczywo lub dodaje do mdłych...
Borówka brusznica: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Czy brusznica jest bezpieczna do spożycia?
Borówka brusznica to dzika roślina, którą można spotkać głównie w lasach sosnowych i mieszanych. Rośnie na terenach środkowej i wschodniej Europy, również w...
Węglowodany: czym są, jakie mają właściwości i gdzie występują? Węglowodany proste, czy złożone – które z nich są zdrowsze?
Węglowodany to główne źródło energii dla organizmu. Pełnią rolę paliwa niezbędnego dla pracujących mięśni oraz wszystkich komórek ciała. Wyróżnia się...
Pomysł na śniadanie – 10 pysznych i zdrowych propozycji na sycący pierwszy posiłek
Co na śniadanie? Najlepiej coś zdrowego, pożywnego, a przy okazji szybkiego do przygotowania. Co prawda nie wszystkie dania da się przyrządzić rano od podstaw –...
Banan – wartość odżywcza, właściwości i rodzaje słonecznego owocu. Ile kalorii ma banan? Czy banany można jeść na diecie?
Banan to bardzo popularny i chętnie jadany owoc egzotyczny. Łatwy do zabrania na wynos, gdyż ma ochronną skórkę. Banany występują w dwóch wersjach...
Refluks – dieta przy refluksie, refluks u dzieci i styl życia, który zmniejsza objawy refluksu
Refluks żołądkowo-przełykowy to częsta dolegliwość, która uprzykrza życie i z czasem grozi powikłaniami. Zamiast zwalczać objawy, lepiej wpłynąć na przyczyny...
Sałata – kalorie, wartości odżywcze i właściwości sałaty. Dostępne w sklepach rodzaje sałat
Sałata to wiosenno-letnie warzywo liściaste, które chętnie wybierają kobiety, natomiast mężczyźni często omijają szerokim łukiem. Choć jest niezwykle...
Piramida żywieniowa – czym jest i jakich informacji dostarcza? Zasady korzystania z piramidy zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa (inaczej piramida zdrowego żywienia lub piramida zdrowia) to graficzny sposób przedstawienia ogólnych wytycznych dotyczących zasad...
Sola (podeszwica) – kalorie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Ryba sola a limanda żółtopłetwa
Sola zwyczajna, inaczej podeszwica (łac. Solea solea), to gatunek ryby morskiej z rodziny solowatych, z grupy płastug. To rodzina ryb flądrokształtnych żyjących...
Kasza jęczmienna dostarcza beta-glukany, które obniżają poziom cholesterolu. Wartość odżywcza, kalorie i właściwości kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna to wartościowe źródło węglowodanów złożonych w diecie, a także błonnika pokarmowego. Najpopularniejszym rodzajem kaszy jęczmiennej jest...
Cukier a słodzik. Dlaczego trudno zrezygnować ze słodyczy i słodzenia? Badania pokazują różnicę w odbieraniu smaku słodkiego przez mózg!
Cukier w diecie coraz więcej osób zastępuje niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. Do najpowszechniej wykorzystywanych zalicza się naturalnego pochodzenia...
Orkisz to dawna odmiana pszenicy. Jakie wartości odżywcze i właściwości ma orkisz? Czy zawiera gluten?
Orkisz to dawna odmiana pszenicy przez długi czas zapomniana, a w ostatnich latach ponownie zyskująca na popularności. Historia upraw tego zboża sięga czasów...






























