Spis treści
Jak chronić się przed smogiem?
Ochrona przed smogiem to nie tylko unikanie wychodzenia na zewnątrz i noszenie masek filtrujących. Pewna ilość zanieczyszczeń powietrza i tak dostanie się do organizmu i nie da się na to nic poradzić. To, co możemy jednak zrobić, to wspomóc organizm w odtruwaniu się ze szkodliwych związków.
Osobom mieszkającym w regionach, gdzie źródłem smogu jest ogrzewanie domów, spaliny silnikowe i emisje przemysłowe, poleca się wprowadzić do diety określonych produktów spożywczych.
Dieta antysmogowa na zdrowe płuca i serce
Dieta może wspomóc odtruwanie organizmu ze szkodliwych związków, które z zanieczyszczonego powietrza trafiają do niego przez płuca i początkowy odcinek układu pokarmowego (to właśnie dla tego od smogu często jest niedobrze albo boli brzuch).
Szczególną rolę w usuwaniu szkodliwych związków z ustroju odgrywają w tym enzymy wątrobowe. Działają na nie zwłaszcza sulforafan i pokrewne związki z roślin kapustowatych, natomiast dla płuc kluczowy jest zielony barwnik roślinny w postaci chlorofilu.
W diecie antysmogowej powinny znaleźć się antyoksydacyjne związki: witaminy – wit. A (w tym beta-karoten), witamina C i wit. E; związki mineralne (cynk, selen, miedź), nienasycone kwasy tłuszczowe – zwłaszcza omega-3, a także roślinne przeciwutleniacze należące do szerokiej grupy polifenoli. Polecane składniki, a także inne związki kluczowe dla zdrowia płuc, znajdują się w wielu zdrowych produktów, jednak niektóre z nich są w nie szczególnie zasobne. Zobacz je w galerii.
Jakie choroby może powodować smog?
Smog, czyli nagromadzenie zanieczyszczeń powietrza w postaci sztucznej mgły, zawiera szkodliwe związki, w tym substancje rakotwórcze. Mieszkanie w mieście o zanieczyszczonym powietrzu to o 16 proc. większe ryzyko przedwczesnej śmierci, przy czym zagrożenie z powodu zgonu sercowego rośnie o 27 proc., a samego zawału serca – o 75 procent. Gdy porównano śmiertelność z powodu raka płuc, była ona większa o 28 procent.
Smog nasila też problemy zdrowotne takie, jak astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc, schorzenia wątroby czy insulinooporność.
Zobacz: Smog zwiększa ryzyko rozwoju tych chorób
To właśnie smog jest jednym z niedocenianych czynników rozwoju infekcji oddechowych. WW trakcie pandemii koronawirusa ustalono m.in., że smog zwiększył liczbę zgonów o 15 proc. na świecie oraz 19 procent w Europie, a Polska była pod tym względem na niechlubnym drugim miejscu z wynikiem aż 28 procent.
Ze smogiem powiązano nie tylko nadmiarowe śmierci na COVID-19, ale także większą liczbę przypadków raka piersi wśród kobiet. Limity zanieczyszczeń w końcu obniżono, ale zanim nastąpią realne zmiany, musimy zapewniać sobie dodatkową ochronę przed efektami zanieczyszczenia powietrza.