Spis treści
Fakty i mity na temat żywności typu light
Produkty typu light zyskują na popularności, szczególnie wśród osób na diecie odchudzającej. Czy rzeczywiście są takie zdrowe i pomagają schudnąć? W galerii przedstawiamy najpopularniejsze fakty i mity na temat „lekkich” produktów.
Sprawdź najpopularniejsze fakty i mity na temat żywności typu light.
Czym są produkty typu light?
Żywność typu light to produkty o obniżonej kaloryczności, które zawierają znacznie mniej tłuszczu lub węglowodanów niż ich tradycyjne odpowiedniki. Według przepisów unijnych, „lekki” produkt powinien mieć zmniejszoną kaloryczność o przynajmniej 30 proc. Jednak nie oznacza to, że od razu staje się zdrowszy i można spożywać go bez ograniczeń.
Jakie produkty najczęściej występują w „lekkiej” wersji? Wśród najpopularniejszych można wymienić:
- jogurty i inne fermentowane napoje mleczne,
- sery twarogowe i żółte,
- napoje gazowane i niegazowane,
- słodycze, w tym ciastka i czekolady,
- płatki śniadaniowe,
- majonez i sosy dressingowe,
- słodkie sosy deserowe.
Mimo że taka żywność zawiera znacznie mniej kalorii niż w wersji tradycyjnej, nie należy ona do najzdrowszej. Dlaczego? Ponieważ wraz z usuwaniem niektórych składników odżywczych np. tłuszczu, dochodzi do zmniejszenia ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym A, D, E oraz K.
Dodatkowo produkty light często zawierają znaczne ilości syntetycznych słodzików i tzw. wypełniaczy, które w nadmiarze mogą wywoływać nieprzyjemne skutki uboczne, takie jak bolesne skurcze brzucha, ból głowy oraz wzdęcia.
Czy warto zatem spożywać tego typu jedzenie? Na początku należałoby zadbać o zbilansowaną dietę, która będzie źródłem wszystkich niezbędnych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Natomiast w przypadku diety odchudzającej, warto najpierw zadbać o urozmaicony jadłospis z deficytem kalorycznym, zamiast od razu sięgać po żywność typu light.