
Na co pomaga pieprz?
Czarny pieprz ma wiele cennych właściwości. Łatwo można włączyć go do codziennej diety.

Pieprz może eliminować substancje rakotwórcze z jedzenia
Grupa badaczy z Kansas State University odkryła, że zmieszanie jednego grama zmielonego czarnego pieprzu ze 100 gramami mielonej wołowiny – co daje około łyżeczki czarnego pieprzu na ćwierć kilo mięsa – prawie całkowicie wyeliminowało tworzenie się podczas gotowania HCA – rakotwórczych substancji chemicznych, które powstają, gdy mięso jest zwęglone lub gotowane w wysokich temperaturach.

Pieprz wspomaga trawienie i pracę jelit
Czarny pieprz dodany do potrawy pomaga stymulować produkcję kwasu solnego w żołądku, dzięki czemu wspiera proces trawienia i wchłanianie składników odżywczych ze spożywanych pokarmów. Ma również właściwości wiatropędne, które pomagają zmniejszyć dyskomfort i gromadzenie się gazów w jelitach.

Pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy i innych składników odżywczych
W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition” ukazał się przegląd, w którym stwierdzono, że czarny pieprz znacznie zwiększa wchłanianie składników odżywczych i leków przez przewód pokarmowy.
Naukowcy doszli do wniosku, że czarny pieprz prawdopodobnie zmienia przepuszczalność ściany jelita, jednocześnie spowalniając ruchliwość jelit i stymulując enzymy jelitowe. Wśród składników, które warto łączyć z pieprzem wymienia się m.in. wapń, selen, kurkuminę i resweratrol.