1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Czarny pieprz ma wiele cennych właściwości. Łatwo można...
fot. pvproductions/Freepik

Na co pomaga pieprz?

Czarny pieprz ma wiele cennych właściwości. Łatwo można włączyć go do codziennej diety.

2 z 6
Grupa badaczy z Kansas State University odkryła, że...
fot. Freepik

Pieprz może eliminować substancje rakotwórcze z jedzenia

Grupa badaczy z Kansas State University odkryła, że zmieszanie jednego grama zmielonego czarnego pieprzu ze 100 gramami mielonej wołowiny – co daje około łyżeczki czarnego pieprzu na ćwierć kilo mięsa – prawie całkowicie wyeliminowało tworzenie się podczas gotowania HCA – rakotwórczych substancji chemicznych, które powstają, gdy mięso jest zwęglone lub gotowane w wysokich temperaturach.

3 z 6
Czarny pieprz dodany do potrawy pomaga stymulować produkcję...
fot. Freepik

Pieprz wspomaga trawienie i pracę jelit

Czarny pieprz dodany do potrawy pomaga stymulować produkcję kwasu solnego w żołądku, dzięki czemu wspiera proces trawienia i wchłanianie składników odżywczych ze spożywanych pokarmów. Ma również właściwości wiatropędne, które pomagają zmniejszyć dyskomfort i gromadzenie się gazów w jelitach.

4 z 6
W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition”...
fot. Pixabay/Pexels

Pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy i innych składników odżywczych

W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition” ukazał się przegląd, w którym stwierdzono, że czarny pieprz znacznie zwiększa wchłanianie składników odżywczych i leków przez przewód pokarmowy.

Naukowcy doszli do wniosku, że czarny pieprz prawdopodobnie zmienia przepuszczalność ściany jelita, jednocześnie spowalniając ruchliwość jelit i stymulując enzymy jelitowe. Wśród składników, które warto łączyć z pieprzem wymienia się m.in. wapń, selen, kurkuminę i resweratrol.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę