
Jakie produkty zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2?
Stosowanie zbilansowanej diety pozwala kontrolować stężenie glukozy we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie produkty mogą zwiększać ryzyko rozwoju tej choroby.

Węglowodany proste
Do węglowodanów prostych należą przede wszystkim produkty z dodatkiem cukru, takie jak: słodycze, słodkie wypieki lub lody, a także produkty przygotowywane z oczyszczonej mąki pszennej.
Ten rodzaj węglowodanów szybko wchłania się w jelitach i powoduje nagły wzrost stężenia glukozy we krwi oraz bardzo szybki jej spadek.
Takie nagłe zmiany w glikemii zwiększają częstotliwość epizodów podjadania, a to wiąże się z ryzykiem rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.

Drinki z alkoholem
W wielu badaniach sugeruje się, że regularne spożywanie napojów wysokoprocentowych może zmniejszyć wrażliwość komórek na insulinę. Dodatkowo drinki z alkoholem są kaloryczne, przez co zwiększają ryzyko otyłości brzusznej, która bezpośrednio wpływa na rozwój cukrzycy typu 2.
Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego picie alkoholu przez osoby z rozpoznaną cukrzyca typu 2 może powodować rozwój niebezpiecznych powikłań cukrzycowych, w tym retinopatii, miopatii oraz chorób układu krążenia.

Produkty typu fast food
Posiłki typu fast food składają się z produktów wysokoprzetworzonych, o dużej kaloryczności i wysokiej zawartości tłuszczy nasyconych.
W badaniach naukowych potwierdzono, że spożywanie dużej ilości węglowodanów prostych oraz tłuszczy nasyconych znacząco zwiększa ryzyko rozwoju zaburzeń gospodarki węglowodanowej.