https://stronazdrowia.pl
reklama

Chcesz żyć dłużej? Zapamiętaj radę ekspertki! Sięgnij po najzdrowszy jesienny produkt za grosze

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jesień to czas, gdy natura obdarza nas bogactwem zdrowych produktów. Wśród nich orzechy zajmują szczególne miejsce. Regularne ich spożywanie nie tylko wspiera serce, reguluje ciśnienie i poprawia metabolizm, ale może też wydłużyć życie. Potwierdzają to wyniki projektu PREDIMED (Prevencion con Dieta Mediterranea).

Spis treści

Ekspertka nie ma wątpliwości. Orzechy to jesienne „superfoods” za grosze

Jesień przynosi ze sobą bogactwo produktów, które wspierają nasze zdrowie, a jednym z najcenniejszych są orzechy. Profesorka nauk medycznych, biochemiczka i nauczycielka akademicka Ewa Stachowska na swoim Instagramie podkreśla, że regularne spożywanie tego popularnego produktu może znacząco poprawić nasze zdrowie i długość życia.

Jedzenie orzechów może wydłużyć życie.
Jedzenie orzechów może wydłużyć życie.
Freepik

– Orzechy to najprostszy sposób do tego, aby wydłużyć skutecznie życie i to życie, które jest życiem pełnym zdrowia – przekonuje na swoim instagramowym profilu specjalistka.

Analiza przeprowadzona na ponad 7 000 uczestnikach, wykazała, że już 30 g orzechów dziennie – w tym 15 g orzechów włoskich, 7,5 g laskowych i 7,5 g migdałów – przynosi wymierne korzyści zdrowotne. Obniża ciśnienie, redukuje ryzyko udaru i wspiera metabolizm.

Jak podkreśla profesorka Stachowska, połączenie orzechów z dwiema łyżkami oliwy dziennie może stanowić prosty, codzienny sposób na długie i zdrowe życie.

Orzechy a długowieczność. Wyniki badania PREDIMED

Badanie, do którego odniosła się ekspertka Ewa Stachowska, było częścią dużego projektu PREDIMED (Prevencion con Dieta Mediterranea) realizowanego w Hiszpanii w latach 2003-2011 i skupiającego się na prozdrowotnym działaniu diety śródziemnomorskiej.

Naukowcy zbadali wpływ spożycia różnych rodzajów orzechów – migdałów, orzeszków ziemnych, orzechów laskowych, pistacji, orzeszków piniowych oraz orzechów włoskich, na ryzyko śmierci wśród uczestników badania.

Analiza objęła 7 216 osób z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. W porównaniu z osobami, które nigdy nie jadły orzechów, ci, którzy spożywali 1-3 porcje tygodniowo, mieli 29 proc. mniejsze ryzyko śmierci.

Osoby spożywające 3 lub więcej porcji tygodniowo odnotowały jeszcze większe korzyści, 39 proc. mniejsze ryzyko śmierci.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródła:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia