Spis treści
Ekspertka nie ma wątpliwości. Orzechy to jesienne „superfoods” za grosze
Jesień przynosi ze sobą bogactwo produktów, które wspierają nasze zdrowie, a jednym z najcenniejszych są orzechy. Profesorka nauk medycznych, biochemiczka i nauczycielka akademicka Ewa Stachowska na swoim Instagramie podkreśla, że regularne spożywanie tego popularnego produktu może znacząco poprawić nasze zdrowie i długość życia.

– Orzechy to najprostszy sposób do tego, aby wydłużyć skutecznie życie i to życie, które jest życiem pełnym zdrowia – przekonuje na swoim instagramowym profilu specjalistka.
Analiza przeprowadzona na ponad 7 000 uczestnikach, wykazała, że już 30 g orzechów dziennie – w tym 15 g orzechów włoskich, 7,5 g laskowych i 7,5 g migdałów – przynosi wymierne korzyści zdrowotne. Obniża ciśnienie, redukuje ryzyko udaru i wspiera metabolizm.
Jak podkreśla profesorka Stachowska, połączenie orzechów z dwiema łyżkami oliwy dziennie może stanowić prosty, codzienny sposób na długie i zdrowe życie.
Orzechy a długowieczność. Wyniki badania PREDIMED
Badanie, do którego odniosła się ekspertka Ewa Stachowska, było częścią dużego projektu PREDIMED (Prevencion con Dieta Mediterranea) realizowanego w Hiszpanii w latach 2003-2011 i skupiającego się na prozdrowotnym działaniu diety śródziemnomorskiej.
Analiza objęła 7 216 osób z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. W porównaniu z osobami, które nigdy nie jadły orzechów, ci, którzy spożywali 1-3 porcje tygodniowo, mieli 29 proc. mniejsze ryzyko śmierci.
Osoby spożywające 3 lub więcej porcji tygodniowo odnotowały jeszcze większe korzyści, 39 proc. mniejsze ryzyko śmierci.
Źródła:








