
Które produkty powoduję niszczenie szkliwa?
Z codziennej diety warto wyeliminować bezwartościowe źródła cukru. Inne produkty warto spożywać w taki sposób, aby zminimalizować ich wpływ na stan naszych zębów. Na kolejnych slajdach zobacz, czego unikać, mając problemy ze szkliwem.

Napoje bezalkoholowe
Napoje bezalkoholowe, zarówno te gazowane, jak i nie, zawierające kwas fosforowy (oznaczenie E338) i kwas cytrynowy (E330) to prawdziwy wróg szkliwa. Napoje typu cola oraz wszelkie energetyki, w których znajdują się ww. substancje, wpływają destrukcyjnie na nasze zęby – przyczyniają się zarówno do niedoborów wapnia, uszkodzeń szkliwa, jak i rozwoju próchnicy.

Cukier i słodycze
Sklepowe słodycze, w szczególności kwaśne żelki i cukierki, są wyjątkowo szkodliwe dla naszego uzębienia. Zawarty w nich cukier prowadzi do erozji szkliwa, a jedzony regularnie także do demineralizacji zębów. Słodycze z dodatkiem kwasku cytrynowego dodatkowo pogłębiają erozję szkliwa.

Herbata z cytryną i soki owocowe
Soki owoce i herbata z cytryną to napoje, które także mogą przyczyniać się do problemów ze szkliwem. Ze względu na pH na poziomie 2-3 i 3-4, podnoszą poziomom kwasowości powyżej wartości tolerowanych przez minerały budujące zęby. Właściwe pH w ustach powinno znajdować się na poziomie 6-7. Ponadto soki owoce są bogate w naturalne cukry, które także niszczą zęby. Aby zminimalizować skutki uboczne spożywania soków, warto pić je przez słomkę.