Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1735 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Jesienna chandra? Zwalcz zły nastrój dzięki tym sposobom
Krótkie dni, niedobór słońca i spadki temperatury. Organizm reaguje na jesień pogorszeniem nastroju. Takie objawy depresyjne określane jako jesienna chandra...
Tych ziół zakazano w Polsce. Do listy dołączył glistnik jaskółcze ziele
Leczenie ziołami stosowanymi tradycyjnie na różne problemy może wcale nie być bezpieczne dla zdrowia, co bada europejska agencja EMA. Zgodnie z opinią naukową...
Te płatki mogą zaszkodzić. Zobacz komunikat GIS
Masz te płatki w domu? Ich spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia. GIS poinformował o wycofaniu produktu ze sklepów i zagrożeniu dla konsumentów.
Gdy pacjent nie może jeść, jego zdrowie szybko się pogarsza. Są jednak rozwiązania
Nawet co piąty pacjent z chorobą nowotworową umiera nie z powodu choroby, a na skutek niedożywienia. A chorób, które do niego prowadzą, jest więcej. Z okazji...
Leki przeciwwirusowe na COVID-19. Od października możliwe leczenie za darmo
Leki stworzone do walki z covid są w Polsce trudno dostępne, jednak od października jeden jest bezpłatny dla określonych pacjentów. Zobacz szczegóły dotyczące...
Jak skutecznie myć ręce? Sprawdź, czy chronisz się przed infekcjami
Sezon infekcyjny trwa, tymczasem po pandemii wiele osób zapomniało już, jak ważne jest mycie rąk. To właśnie w ten sposób możemy w najbardziej bezpośredni...
NOWE FAKTYTym osobom grożą powikłania nawet 3 lata po przejściu COVID-19
Choć okres największego zagrożenia powikłaniami covid minął wraz z pojawieniem się łagodniejszych wariantów, ryzyko zdrowotne po infekcji wcale nie zniknęło....
Tak kiszę kapustę. Zobacz niezawodny przepis, który pomaga przy wielu chorobach
Kapusta kiszona to mój sposób na odporność zimą. Żeby jeść naprawdę dobrą, robię ją sama. Jest świetna do surówki, kapuśniaku i dań z grzybami. Ten przepis jest...
HIT DNIATak wygląda melon rogaty. A jak smakuje? Zobacz, jak jeść ten dziwny owoc
Pojawiły się w sklepach obok kaki i innych egzotycznych owoców, intrygując swoim wyglądem. Kolczaste melony czy też ogórki zadziwiają zwłaszcza swoim miąższem,...
NOWE FAKTY
Rano czy wieczorem? Naukowcy sprawdzili, kiedy post przerywany działa lepiej
Post przerywany to znaczne ułatwienie w odchudzaniu. Pomimo zmiennych wyników działania różnych rodzajów tej diety, wersja z 8-godzinnym oknem żywieniowym może...