Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1738 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Tę szczepionkę przyjęło większość osób. Może chronić przed chorobą mózgu
Choroba Parkinsona to tajemnicze schorzenie, które wciąż jest poznawane przez naukowców. Odkryli oni, że w jakiś sposób może mieć ona związek z zakażeniem pewną...
Pijesz słodkie napoje? Uważaj! To też słodycze. Ile można ich wypić dziennie?
Letni klimat zwiększa ochotę na zimne napoje, a najlepiej smakują te słodkie. Czy aby jednak w ciepłe dni nie przybędzie nam od tego dodatkowych kilogramów?...
HIT DNIATen napój pij częściej latem. Chroni nie tylko skórę
Po ten napój wiele osób sięga już odruchowo, nie zastanawiając się nad jego właściwościami. Te natomiast są imponujące. Upewnij się, że codziennie dajesz sobie...
Kupiłeś, żeby zadbać o zdrowie pracując przy komputerze? Wyrzuć, bo zagraża zdrowiu!
Produkty codziennego użytku, takie jak akcesoria do komputera, powinny być bezpieczne dla zdrowia. Niestety, w tym przypadku zagrożenie czyha w wyrobie z...
Limoncello to smak lata ukryty w butelce. Wypróbuj przepis na nalewkę z cytryn
Limoncello to niezwykły likier cytrynowy według tradycyjnej włoskiej receptury, który obfituje w witaminę C i antywirusowe związki. Wraz z cytrynówką należą do...
Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety
To nie jest zwykły kulinarny tłuszcz. Oliwa z oliwek jest naturalnym superprodukt, który może być stosowany jak suplement diety i wspierać profilaktykę...
HIT DNIAMasz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie
Podróż samolotem może poważnie odbić się na zdrowiu. Zwłaszcza osoby z problemami medycznymi powinny zdawać sobie sprawę z zagrożeń i powikłań związanych z...
Ta alergia powoduje najwięcej zgonów! Nareszcie jest sposób, by zmniejszyć jej ryzyko
Ten rodzaj alergii pokarmowej przyczynia się do 4 na 7 przypadków nagłej śmierci z powodu uczulenia. Jest tak silna, że naukowcy już od lat poszukują sposobu na...
Tych chorób boimy się najbardziej. Zobacz, raport, które schorzenia nas przerażają
Lęki związane ze zdrowiem to zdecydowanie jedno z naszych największych zmartwień. Ryzyko rozwoju wiele problemów współcześnie rośnie. Wcale jednak nie obawiamy...
Uwaga na chemikalia w ubraniach dla dzieci! Ma je co drugi produkt znanej firmy
Kilkaset razy przekroczona norma na ftalany i pięć razy więcej ołowiu, niż dozwolone – to tylko jedna, „rekordowa” para dziecięcych butów dla dzieci chińskiej...