Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1738 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Parz na zimno i korzystaj z niezwykłych właściwości cold brew tea
W ten sposób wydobędziesz jeszcze więcej z herbaty, która jest cennym produktem zdrowotnym. „Zaparz” ją na zimno – metodę cold brew znamy dzięki napojom...
Nawet nie podchodź blisko! Parzy na odległość i może zabić
Do tej rośliny najlepiej się nie zbliżać, bo toksyczne substancje z liści może przynieść nawet wiatr. Objawy oparzenia i skutki zatrucia nie są widoczne od...
Zdrowy, bo naturalny? Ten słodzik zagraża sercu i życiu
Sięgasz po naturalne słodziki zamiast cukru? Jeśli tak jak wiele innych osób sięgasz po ksylitol, narażasz się na zakrzepy krwi, a także związany z nimi zawał...
Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!
Dieta low carb to nic trudnego, a działa! Przekonaj się, że jej posiłki są smaczne i łatwe do przygotowania. Zobacz, jakie powinny jeść i co mogą zawierać....
Tak uśmierzysz ból, nie łykając jeszcze więcej tabletek
Na ból pomogą nie tylko tabletki przeciwbólowe, zwłaszcza, że niektóre nawet nie działają na przyczynę problemu. Ich łykanie jest bardzo niezdrowe, warto więc...
To wręcz nieprawdopodobne. Czy czysta woda może tuczyć? Zobacz wyniki badań
Ma zero dodatków i zero kalorii, ale przez nią możesz tyć. Jak to możliwe, skoro woda jest znana z właściwości wspomagających odchudzanie? Zobacz, co na ten...
Widzisz u siebie takie zmiany na skórze? To ryzyko rozwoju złośliwego czerniaka
Takie zmiany na skórze to nie tylko problem kosmetyczny. Jak się okazuje, występowanie trądziku różowatego może zwiększać ryzyko rozwoju wielu innych chorób,...
Naukowcy biją na alarm. Dziewczynki coraz wcześniej miesiączkują - to zagraża zdrowiu
Naukowcy ostrzegają przed konsekwencjami coraz wcześniejszego dojrzewania u dziewcząt. Gdy poddali analizie wiek pierwszej miesiączki w różnych dekadach,...
Herbata z bąbelkami to hit lata. Czy jednak bubble tea to zdrowy wybór?
Bubble tea zachwyca kolorami i smakami, a największą atrakcją są bąbelki, czyli kulki z tapioki. Kulinarna ciekawostka z Tajwanu cieszy się wzięciem zwłaszcza...
HIT DNIACzy umyta sałata wymaga mycia? To wcale nie takie oczywiste
Kupujemy, bo są wygodne i nie zabierają czasu. Umyte liście i miksy sałat wydają się bezpieczne. Wciąż jednak wiele osób zadaje pytanie: czy myć mytą sałatę?...