Spis treści
Czy alkohol wydłuża życie?
O tym, że umiarkowane spożycie alkoholu przedłuża życie, w ciągu ostatniej dekady słyszeliśmy już nie raz. Jak tymczasem pokazały nowe analizy badaczy z Uniwersytetu Wiktorii w Toronto, twierdzenie to jest szkodliwym mitem.
W piśmie „Journal of Studies on Alcohol and Drugs” autorzy pracy dowodzą, że wcześniejsze wnioski są wynikiem źle przeprowadzonych badań. Alkohol nawet w umiarkowanych ilościach nie jest zdrowy. Wręcz przeciwnie, stwarza wyłącznie zagrożenia.
– Przemawiające za tym twierdzeniem badania skupiały się głównie na starszych osobach i nie brały pod uwagę związanych z piciem nawyków działających przez całe życie – wyjaśnia dr Tim Stockwell, jeden z autorów publikacji. – Osoby pijące w umiarkowany sposób porównywane były do abstynentów i osób pijących okazyjnie – grup obejmujących niektórych starszych ludzi, którzy rzucili alkohol lub ograniczyli jego spożycie ze względu na różne problemy zdrowotne. W takim porównaniu osoby utrzymujące picie wyglądały na dużo zdrowsze.
Bezpieczna ilość alkoholu nie istnieje
Zespół przeprowadził analizę ponad setki badań, w których przez dłuższy czas obserwowano stan zdrowia uczestników, sprawdzając spożycie alkoholu. Przy uwzględnieniu wszystkich danych wyniki faktycznie pozwalały sądzić, że lekkie i umiarkowane picie wiązały się w uwzględnionych okresach z niższym ryzykiem śmierci średnio o 14 procent. Gdy jednak przyjrzeli się jakości tych badań, nie było to już takie pewne.
– Korzyści zdrowotne widać, kiedy spojrzy się na najsłabsze badania – mówi dr Stockwell. Po prostu nie ma całkowicie „bezpiecznego” poziomu picia.
Teraz wybrano badania uwzględniające młodsze osoby. Wykluczono te, które spożywały alkohol wcześniej, nie traktowano już jako abstynentów osób pijących alkohol w sposób okazyjny. Jak stwierdzają badacze, umiarkowane picie prawdopodobnie nie wydłuża życia ludzi. Mało tego, niesie ze sobą potencjalne zagrożenia zdrowotne takie, jak zwiększone zagrożenie rozwojem niektórych nowotworów.
Tak zwany francuski paradoks jest więc nieprawdą. Idea, która została spopularyzowana już w latach 1990., mówi o stosunkowo niskich wskaźnikach chorób serca wśród Francuzów pomimo diety bogatej w tłuszcz, a to za sprawą czerwonego wina. Wpływ alkoholu na organizm dotyczy jednak wszystkich układów, w tym zdrowia wątroby, o czym przy opisie rzekomego zjawiska raczej nie wspominano.
Źródło: Why Do Only Some Cohort Studies Find Health Benefits From Low-Volume Alcohol Use? A Systematic Review and Meta-Analysis of Study Characteristics That May Bias Mortality Risk Estimates Journal of Studies on Alcohol and Drugs
Źródło: