Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1735 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
W Polsce zamknięto już prawie 1200 aptek
W ciągu ostatnich 3 lat ubyło w naszym kraju niemal 1200 punktów aptecznych. Sytuacja, która miała poprawić się dzięki wprowadzeniu nowych przepisów, staje się...
Inhalatory na astmę przeciw COVID-19
Trwają poszukiwania najskuteczniejszych terapii przeciwko zakażeniu koronawirusem, a naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii badają pod tym kątem inhalatory...
Grupa krwi A to o 45% większe ryzyko infekcji koronawirusem
Związek między grupą krwi a COVID-19 sugerowano już wcześniej na podstawie obserwacji w różnych częściach świata. Teraz potwierdziły go badania europejskie,...
Probiotyki przeciw COVID-19
Europejskie badania wskazują na związek między wysokim spożyciem kiszonek a mniejszą śmiertelnością z powodu zakażenia koronawirusem w krajach, gdzie ich...
Soki warzywne i owocowe – 10 przepisów na pyszne miksy
Czy warto pić soki? Tak, jeśli tylko są naturalne i bez dodatku cukru! Wtedy mogą zastąpić całą porcję z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Sprawdź,...
Geny, które wpływają na przebieg COVID-19
Kto zachoruje ciężko na COVID-19? By odpowiedzieć na to pytanie, naukowcy analizują nie tylko geny koronawirusa, ale też pacjentów. Odkryto już, gdzie znajdują...
Dżuma powraca. Gdzie występuje i jakie są objawy zakażenia?
Media donoszą o przypadkach dżumy na terenie Chin – choroby, która w średniowieczu przyczyniła się do śmierci setek milionów ludzi i zyskała nazwę czarnej...
Wpływ grejpfruta na organizm i interakcje z lekami
Grejpfrut to owoc cytrusowy wywodzący się od pomelo o bardziej kwaśnym i gorzkim smaku. Ma niewiele kalorii, a za to mnóstwo cennych związków, które pomagają...
Europę atakuje najbardziej zaraźliwy szczep koronawirusa!
Koronawirus uległ nowej mutacji, przez którą szybciej infekuje i namnaża się w komórkach człowieka. Szczep ten dominuje aktualnie w Europie i może utrudnić...
Nowe zasady kwarantanny obowiązujące od 2 lipca
Zmiana zasad obowiązkowej kwarantanny dla osób zdrowych, które mogą być zarażone koronawirusem, ma ułatwić powrót potencjalnie chorych do codziennego...