Już po czterdziestce uważaj na miażdżycę! Zmiany w tętnicach ma ponad 40 procent osób, co zwiększa zagrożenie chorobami serca

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Miażdżyca to choroba polegająca na powstawaniu w naczyniach krwionośnych złogów, które utrudniają przepływ krwi i mogą nawet doprowadzić do ich całkowitego zablokowania
Miażdżyca to choroba polegająca na powstawaniu w naczyniach krwionośnych złogów, które utrudniają przepływ krwi i mogą nawet doprowadzić do ich całkowitego zablokowania exploderasi/123RF
Rozwój miażdżycy to narastanie złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych, co powoduje ich zwężenie i utrudnia przepływ krwi. Skutkiem jest nadciśnienie tętnicze i większe ryzyko zawału serca czy wylewu krwi do mózgu, a także stan zapalny w arteriach. Problem dotyczy nie tylko osób starszych – odkryto, że zagrożenie arteriosklerozą rośnie gwałtownie już między 40. a 50. rokiem życia!

Jak rozwija się miażdżyca naczyń krwionośnych?

Miażdżyca, inaczej arteroskleroza lub stwardnienie tętnic, to choroba kojarzona z wiekiem średnim, bo jej objawy obserwuje się zwykle dopiero po 50. roku życia. Dzięki nowoczesnym metodom badania naczyń krwionośnych wiemy już jednak, że pierwsze tego typu zmiany zaczynają tworzyć się znacznie wcześniej, nie dając jeszcze symptomów.

Proces chorobowy polega na odkładaniu się w świetle naczyń krwionośnych płytki miażdżycowej z utlenionego cholesterolu LDL, która z czasem się powiększa. Ulega też utwardzeniu m.in. przez jony wapnia i inne substancje z krwi. Powoduje to utratę elastyczności naczyń krwionośnych i zwiększa ich podatność na uszkodzenia. Dodatkowo sprzyja tworzeniu się skrzepów krwi, prowadząc do niedokrwienia tkanek i wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.

Zwężenie wewnętrznej średnicy naczyń krwionośnych zwiększa też opór, jaki napotyka krew, zmuszając do cięższej pracy mięsień sercowy. Skutkiem jest rozwój nadciśnienia i jego powikłań, m.in. w postaci choroby wieńcowej serca, dusznicy bolesnej, chromania przestankowego, niewydolności serca czy nerek. Rozwojowi miażdżycy sprzyja również samo nadciśnienie tętnicze.

Sprawdź też:

Nagłe nasilenie procesów miażdżycowych następuje już po 40. roku życia

W początkowej fazie rozwoju zmiany miażdżycowe nie są odczuwalne, co nie oznacza, że ich nie ma. Świadczą o tym wyniki badania przeprowadzonego w Hiszpanii na grupie 4,2 tys. osób w średnim wieku, których dane zbierano przez prawie 3 lata. Przeprowadzono je metodą ultrasonografii, wykorzystując technikę dwuwymiarowego USG żylnego (2DVUS).

Badaniu USG 2D poddano aortę brzuszną oraz tętnicę szyjną, biodrową i udową. W porównaniu ze stosowaną w diagnostyce metodą tomografii komputerowej, zwanej też rentgenowską, badanie jest nie tylko bezpieczniejsze, bo nieinwazyjne, ale też bardziej czułe.

Autorzy badania odkryli, że u skądinąd zdrowych osób w wieku 40-50 lat procesy miażdżycowe ulegają gwałtownemu nasileniu – wykazano je u 41,5 proc. uczestników. Co więcej, progresję choroby stwierdzono u 36,5 proc. pacjentów z grupy niskiego ryzyka rozwoju chorób serca.

Do rozwoju miażdżycy w największym stopniu przyczynia się dyslipidemia i inne modyfikowalne czynniki związane ze stylem życia. Dyslipidemia, czyli w tym wypadku zbyt wysoki poziom lipidów we krwi (zwłaszcza cholesterolu LDL i trójglicerydów) jest skutkiem zaburzeń pracy wątroby, a także zbyt wysokich poziomów insuliny we krwi, związanym z nadmiernym spożyciem cukrów i przetworzonych źródeł węglowodanów. Istnieje też szereg innych czynników związanych z jakością diety, nadmierną masą ciała (a zwłaszcza dużą ilością tłuszczu brzusznego) oraz codziennymi nawykami (jak np. palenie tytoniu), które przyczyniają się do rozwoju miażdżycy już w młodym wieku.

Omawiane badania, opisane na łamach „Journal of the American College of Cardiology”, pokazują więc, jak ważna jest wczesna profilaktyka chorób układu krążenia – i ogólnie zdrowa dieta, aktywność fizyczna ora unikanie używek. Takie działania są w stanie zmniejszyć efekty działania innych czynników ryzyka, na które nie mamy wpływu, takich jak wiek czy skłonności dziedziczne.

Jak obniżyć cholesterol? 10 produktów diety portfolio, które...

Chemia w polskich warzywach i owocach

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3