Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1735 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Dlaczego błonnik jest kluczowy dla zdrowia?
Błonnik pokarmowy to składnik niezbędny dla zachowania zdrowia pomimo faktu, że w organizmie prawie nie ulega strawieniu. Wspomaga jednak trawienie, wspiera...
Dieta bogata w błonnik pokarmowy. Jej jadłospis i wpływ na zdrowie
Dieta bogatoresztkowa to jadłospis bogaty w błonnik pokarmowy, nazywany też włóknikiem lub substancjami resztkowymi. To właśnie ten składnik produktów...
Jak działa nowa szczepionka przeciwko HIV?
Profilaktyka zakażenia HIV może oznaczać wykonanie jednego zastrzyku co 8 tygodni. Nowy preparat chroniący przed AIDS jest skuteczniejszy niż codzienna terapia...
Zasady i efekty odchudzającej diety Montignaca
Dieta Montignaca to dieta o niskim indeksie glikemicznym, która pozwala ograniczyć apetyt i tracić tłuszcz zwłaszcza z okolic brzucha. Nie wymaga liczenia...
Małe dzieci mogą zarażać koronawirusem nawet nie chorując
Dzieci mogą zarażać się nawzajem i przenosić infekcję na dorosłych – oto wnioski z badania, w którym wykryto u nich zadziwiająco wysoki poziom koronawirusa...
Witamina A z roślin chroni przed złośliwym nowotworem skóry
Witamina A w postaci beta-karotenu i spokrewnionych z nim związków zmniejsza ryzyko rozwoju raka kolczystokomórkowego, który należy do najczęstszych nowotworów...
Wysypka w gardle jako nowy objaw COVID-19
Do coraz dłuższej listy objawów zakażenia koronawirusem dołączyć może wysypka na błonie śluzowej jamy ustnej. Takie zmiany wykrywa się u pacjentów w Hiszpanii,...
Dieta przy Hashimoto – co jeść, gdy choruje tarczyca?
Liczba zachorowań na Hashimoto wciąż rośnie. To najczęściej występująca choroba z autoagresji, czyli autoimmunologiczna, która dotyka zwłaszcza kobiet. Jej...
COVID-19 – 10 mitów nt. koronawirusa SARS-CoV-2
Czy koronawirus SARS-CoV-2 rzeczywiście zagraża tylko osobom starszym? Czy ręce trzeba dezynfekować, a na twarzy nosić maskę? Wokół tematu epidemii koronawirusa...
Kosmetyki probiotyczne na odporność i młody wygląd cery
Czy w pielęgnacji urody możemy jeszcze liczyć na rewolucję? Choć wciąż powstają innowacyjne preparaty z kolejnych, mniej lub bardziej egzotycznych surowców,...