Alergia po transfuzji krwi? To może być skutek diety dawcy. Przetaczanie krwi może być znaczniej bezpieczniejsze dla pacjentów

Anna Rokicka-Żuk
Opracowanie:
Wideo
od 12 lat
Alergia po transfuzji krwi to zagadkowe zjawisko, którego przyczynę rozwikłali naukowcy z Japonii. Odkryli oni zaskakujące związki pomiędzy dietą dawców krwi a reakcjami alergicznymi u biorców. Badanie może pomóc zwiększyć bezpieczeństwo przetaczania krwi, które niejednokrotnie jest procedurą ratującą życia.

Spis treści

Przyczyny alergii po transfuzji krwi

Transfuzje krwi są niezbędne w wielu sytuacjach medycznych, takich jak poważne urazy, operacje czy leczenie niektórych chorób krwi, do których należy m.in. anemia sierpowata.

Widok pobierania krwi przez rurkę z żyły łokciowej
Przetaczanie krwi ratuje życie, ale może spowodować reakcję alergiczną u biorcy mailsonpignata/500px/Getty Images

Jednak transfuzje mogą prowadzić do poważnych skutków ubocznych, wśród których reakcje alergiczne są szczególnie powszechne, zwłaszcza u dzieci. Alergeny odpowiedzialne za te reakcje nie zawsze są jednak znane.

Na potencjalny związek między reakcjami uczulenia na transfuzję a alergiami pokarmowymi uwagę zwrócił zespół dr Ryu Yanagisawa ze Szpitala Uniwersyteckiego Shinshu w Japonii. Ich wcześniejsze badania sugerowały, że pacjenci pediatryczni z alergiami pokarmowymi byli bardziej podatni na alergię potransfuzyją, znaną jako allergic transfusion reaction (ATR).

Dieta dawcy krwi a ryzyko reakcji alergicznych u biorcy

By sprawdzić związek między dietą dawcy krwi a ryzykiem wystąpienia reakcji alergicznej u biorcy, od maja 2022 r. do grudnia 2023 r. naukowcy przeprowadzili serię badań, w których uczestniczyło ponad 100 pacjentów pediatrycznych z alergią na jaja, pszenicę lub mleko. Pobierali także krew od zdrowych dawców przed i po spożyciu tych produktów.

Naukowcy przeprowadzili testy aktywacji bazofilów (BAT), które oceniają aktywację białych krwinek, silnie zaangażowanych w reakcje alergiczne.

U pacjentów z alergią na jaja aktywacja białych krwinek w testach BAT były znacznie wyższe, gdy krew została poddana działaniu surowicy dawców, którzy spożyli jaja. Co więcej, surowica uzyskana z próbek krwi pobranych cztery godziny po spożyciu jaj skutkowała znacznie wyższymi poziomami BAT niż te pobrane dwie godziny po spożyciu jaj. Wyniki dla mleka i pszenicy były bardziej zróżnicowane, a poziomy BAT wzrosły dopiero po ekspozycji na surowicę jednego z dwóch dawców.

Potencjalne skutki odkrycia dla przetaczania krwi

Naukowcy zdecydowali się przeprowadzić testy BAT z surowicą krwi od szesnastu dodatkowych dawców. Zaobserwowano pewne różnice między dawcami, ale zazwyczaj próbki krwi uzyskane po spożyciu jaja aktywowały bazofile w przypadku alergii na jaja z wysokim poziomem IgE swoistych dla białka jaja. Podobnie podwyższony poziom BAT u pacjentów z alergią na mleko i pszenicę był powiązany ze specyficznymi dla alergenu poziomami IgE.

Badania wskazują, że alergia po transfuzji może być wywołana obecnością alergenów we krwi dawcy, wynikającą z jego diety przed oddaniem krwi.

– W przyszłości można będzie z góry przewidzieć, kto najprawdopodobniej cierpi na alergię potransfuzyjną (ATR). Mając wystarczająco dużo czasu, można by opracować środki zapobiegawcze i przeciwdziałające ATR, co doprowadziłoby do bezpieczniejszych transfuzji krwi – podsumował główny autor badania.

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia