5 najgorszych dodatków do kawy. Nie używaj ich, bo sobie zaszkodzisz. Czy kawa ze śmietanką jest zdrowa, a słodziki to lepszy wybór?

Monika Góralska
Monika Góralska
Należy pamiętać, że bezpieczna dzienna dawka kofeiny to 400 mg, co odpowiada 3-5 filiżankom kawy.
Należy pamiętać, że bezpieczna dzienna dawka kofeiny to 400 mg, co odpowiada 3-5 filiżankom kawy. Victor Freitas/pexels.com
Uwielbiasz kawę i pijesz ją kilka razy dziennie? Naukowcy udowodnili, że napój ten jest zdrowy i pozytywnie wpływa m.in. na trawienie, ciśnienie krwi czy koncentrację. Jednak te zdrowotne właściwości mogą zostać zaprzepaszczone przez dodatki, jakie zastosujesz do przygotowania małej czarnej. Sprawdź, jakie są najgorsze dodatki do kawy i których lepiej unikać, żeby napój nie był szkodliwy.

Spis treści

Korzyści z picia kawy

Picie kawy to dla wielu osób nieodłączny element codziennej rutyny. Dzięki niezwykłemu aromatowi i właściwościom pobudzającym kawa kojarzy się z przyjemnością i chwilą wytchnienia w czasie pracy czy wykonywania obowiązków domowych. Liczne badania naukowe udowadniają, że napój ten ma wiele zalet i właściwości zdrowotnych, a przede wszystkim wspomaga pracę serca oraz układu krwionośnego i reguluje ciśnienie krwi. Zawarte w niej antyoksydanty zmniejszają stany zapalne i likwidują wolne rodniki, dzięki czemu działa ona przeciwstarzeniowo, a nawet przeciwnowotworowo. Dzięki zawartości kofeiny kawa pobudza i dodaje energii, wspomaga koncentrację oraz przyspiesza metabolizm.

Należy pamiętać, że kawa w nadmiarze może szkodzić, nie należy więc przekraczać zalecanej do spożycia dawki. Bezpieczna dzienna dawka kofeiny to 400 mg, co odpowiada 3-5 filiżankom kawy.

Aby osiągnąć wszystkie wyżej wymienione korzyści picia kawy należy wiedzieć jak ją spożywać, a zasada jest prosta: najzdrowsza jest kawa czarna. Niestety w łatwy sposób możemy zaburzyć jej zdrowe działanie i obniżyć wartość odżywczą stosując dodatki do kawy.

Kawa z cukrem

Kawa jest gorzka, dlatego wiele osób lubi ją słodzić, aby nadać jej lepszy i łagodniejszy smak. Niestety produkowany z buraków cukrowych biały cukier jest produktem silnie przetworzonym, co sprawia, że jest pozbawiony cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych.

Cukier jest kaloryczny i ma wysoki indeks glikemiczny, co przyczynia się do nadmiernego przyrostu masy ciała i podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do otyłości, a także insulinooporności i cukrzycy typu 2. Kawa z cukrem, którą pijemy kilka razy dziennie, znacznie zwiększa jego spożycie, ponieważ jest on także składnikiem wielu innych potraw, które spożywamy i to nie tylko tych słodkich, chociażby takich jak pieczywo, sosy, zupy czy przekąski.

Kawa ze słodzikiem

Jeśli cukru nie powinno się dodawać do kawy to może słodzik będzie odpowiednim dodatkiem? Niestety, nie do końca. Słodziki syntetyczne takie jak acesulfam K, aspartam, sukraloza czy sacharyna dostępne w postaci małych, pudrowych pastylek są wprawdzie niskokaloryczne i bardziej słodkie niż cukier, dzięki czemu mniejsza ilość wystarczy, aby nadać kawie słodki smak. Jednak wzmagają one apetyt, co prowadzi do podjadania między posiłkami i powoduje przybieranie na wadze. Dodatkowo badania udowadniają, że niektóre z nich mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Do słodzenia kawy zamiast cukru i sztucznych słodzików wybieraj więc słodziki naturalne takie jak ksylitol, erytrol, miód czy stewia. Jednak nawet naturalnych substancji słodzących używaj z umiarem, bo również one nie są bez wad, np. nadmiar ksylitolu czy erytrolu może wywoływać bóle brzucha i problemy trawienne, a wysokie spożycie stewii może zaburzyć mikroflorę jelitową.

Czytaj także: Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Kawa ze śmietanką w proszku

To zdecydowanie najgorszy dodatek do kawy. Dawniej często była stosowana zamiast mleka czy śmietanki, ponieważ nie psuła się tak szybko jak one. Obecnie również z tego powodu oferowana jest np. w samolotach czy niektórych restauracjach hotelowych. Jednak śmietanka do kawy w proszku nadaje kawie tylko mleczny kolor oraz lekko ją zagęszcza. Poza tym jest źródłem cukru i pustych kalorii. Jej przykładowy skład to potocznie mówiąc „sama chemia”: syrop glukozowy, całkowicie utwardzony tłuszcz kokosowy, białka mleka, stabilizatory: E 340 i E 452, emulgatory: E 471 i E 472e, substancja przeciwzbrylająca, barwniki.

Kawa z bitą śmietaną

Nie lepiej od śmietanki w proszku wypada również dodatek bitej śmietany do kawy. Najgorszym wyborem jest gotowa bita śmietana w sprayu, w której składzie znajdziemy m.in. utwardzony olej palmowy, cukier, dekstrozę, podtlenek azotu, syrop glukozowy, sorbitol, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, zagęszczacze i sztuczne aromaty. Jeśli samo odczytanie składu produktu sprawia ci trudność i niewiele mówi to znaczy, że lepiej odłożyć go z powrotem na sklepową półkę.

Nieco lepszym pomysłem jest zrobienie bitej śmietany własnoręcznie ze śmietanki 30 proc. Jednak również takiego dodatku lepiej nie stosować zbyt często, bo zawiera on dużo tłuszczu, cukru i kalorii.

Kawa smakowa

W większości kawiarni można kupić kawę smakową: karmelową, czekoladową, orzechową czy waniliową. Niestety jej ciekawy smak pochodzi z dodatku syropów smakowych, których głównym składnikiem jest cukier i sztuczny aromat. Oprócz tego syropy do kawy zwykle zawierają także syrop glukozowo-fruktozowy, zagęszczacze i konserwanty, a wersje reklamowane jako bezcukrowe słodki smak zawdzięczają dodatkom słodzików takich jak rakotwórczy acesulfam K czy aspartam.

Dodaj firmę Autopromocja

Miej ciśnienie pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie