
12 praktycznych porad, jak nie marnować żywności!
Poznaj sposoby, które pozwolą Ci zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia.
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Planuj posiłki
Planowanie z wyprzedzeniem tego, co zjesz na poszczególne posiłki przez kilka następnych dni to świetny sposób na ograniczenie marnotrawstwa żywności. Na podstawie przygotowanego menu wystarczy bowiem przygotować listę zakupów, z którą robienie zakupów będzie o wiele łatwiejsze. Co więcej, pozwoli to ograniczyć zakup wielu przypadkowych produktów, które często niewykorzystane lądują w koszu.

Na zakupy tylko z listą
Na bazie wcześniej przygotowanego jadłospisu, przygotuj sobie konkretną i precyzyjną listę potrzebnych artykułów. Na liście warto wypisać rodzaje produktów wraz z potrzebną ilością np. jogurt naturalny 5 szt., kasza jęczmienna 400 g, ziemniaki 2 kg. Produkty dobrze jest pogrupować zgodnie z miejscem ich lokalizacji w sklepie. Obok kaszy na liście, warto umieścić inne produkty zbożowe, a przy nabiale również jaja, masło.
Dzięki temu poruszanie po sklepie będzie sprawniejsze, a zakupy szybsze. Pamiętaj, by przed przygotowaniem listy sprawdzić, które z potrzebnych składników masz już w domu. Kup tylko to, co masz zapisane na kartce.

Zakupy tylko z pełnym brzuchem
Chodzenie na zakupy z pustym brzuchem, istotnie zwiększa ilość zakupionych słodkich i słonych przekąsek, których po zjedzeniu dobrego obiadu nie będziesz miał ochotę zjeść... Ponadto badania wskazują, że będąc głodnym zwiększa się zakup nie tylko żywności, ale i innych produktów, których z pewnością nie potrzebujesz.