4 z 13
Poprzednie
Następne
Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne
Bezglutenowy chleb z ziaren (bez mąki)
Składniki: 180 g płatków owsianych, 150 g nasion słonecznika, 130 g siemienia lnianego, 100 g pestek dyni, 80 g orzechów laskowych, 70 g mielonego siemienia lnianego, 20 g nasion babki płesznik, 7 g soli, 370 ml wody, 30 g melasy, 60 g oleju
Przygotowanie:
1. Połącz w mikserze wszystkie suche składniki, dodaj te płynne, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godz.
2. Wyłóż pergaminem 2 prostokątne foremki i włóż do nich po porcji ciasta, po czym dokładnie ugnieć dłonią.
3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 min, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz 30 min, a po wyjęciu z pieca odstaw wyjmij bochenki z foremek i ostudź na stelażu.