
Bez jajek trudno wyobrazić sobie nie tylko Wielkanocy, ale i wielu innych świąt. Niestety są one jedną z najczęstszych przyczyn alergii pokarmowych.

JAJKA
85 proc. przypadków alergii pokarmowej na jajka mija do 3. roku życia. U reszty alergików po spożyciu tego pokarmu może dojść do reakcji alergicznej wywołującej takie objawy jak: biegunki, wymioty, problemy z oddychaniem, astma, pokrzywka na skórze, zapalenie spojówek, a nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

MLEKO
Alergię na mleko (która jest najczęstszą postacią nadwrażliwości pokarmowej na mleko) często mylona jest z nietolerancją laktozy. Choć w obu przypadkach zachodzi konieczność wyeliminowania z diety m.in. mleka, to jednak mechanizm ich działania nieco się różni.

GLUTEN
Alergia na gluten często mylona jest z celiakią, ale są to odrębne schorzenia. Gluten zaliczany jest do jednych z najczęstszych alergenów pokarmowych (zaraz po mleku). Szacuje się, że od 10 do nawet 25 proc. osób ze zdiagnozowaną alergią pokarmową jest uczulonych na gluten.