Uwielbiasz majonez? Może ci zaszkodzić. Unikaj go przy tych schorzeniach. Kto nie może jeść majonezu?

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Majonez gości na naszych stołach zarówno od święta, jak i na co dzień. To ważny składnik sałatki jarzynowej czy dodatek do jajek na Wielkanoc. Mimo, że jest on smaczny to jednak bardzo kaloryczny. Niektóre osoby szczególnie powinny go unikać. Kto nie powinien jeść majonezu? Sprawdź, czy znajdujesz się w gronie tych osób.

Spis treści

Czy majonez jest zdrowy?

Majonez w miseczce i na łyżce
Majonez jest smaczny, ale nie każdy powinien go jeść. Sprawdź w galerii, kto szczególnie powinien go unikać. ValentynVolkov/gettyimages.com

Majonez to kremowy, gęsty sos, który bardzo chętnie dodajemy do sałatki jarzynowej czy jajek w różnej postaci przygotowywanych na Wielkanoc. Stosujemy go także na co dzień jako dodatek do kanapek czy mięs. Podstawowe składniki majonezu to olej, żółtka jaj, musztarda, cukier i ocet lub sok z cytryny.

Te osoby nie powinny jeść majonezu. Może być dla nich bardzo szkodliwy!

Jednak majonezu nie można uznać za produkt zdrowy. Wprawdzie zawiera on witaminy A, E i K oraz nieduże ilości białka, węglowodanów i składników mineralnych, jednak jest on bardzo kaloryczny. Jedna łyżka majonezu (25 g) to aż 166 kcal, 18 g tłuszczu i 4,2 g cholesterolu. Natomiast w 100 g produktu znajduje się aż 700 kcal i 70 g tłuszczu.

Jak zrobić pyszny domowy majonez?

Zdrowszą alternatywą dla kupnego majonezu, który oprócz wymienionych wyżej składników zawiera także szkodliwe dodatki chemiczne, będzie domowy majonez. Zrobisz go bardzo szybko i łatwo z podstawowych składników, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni.

Składniki:

  • 2 żółtka jaj,
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • płaska łyżeczka cukru pudru,
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli,
  • 12/łyżeczki pieprzu.

Jak zrobić domowy majonez?

  1. Do miski przełóż żółtka jaj, musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
  2. Ubijaj mikserem lub blenderem na niskich obrotach.
  3. Gdy masa zacznie gęstnieć, powoli cienkimi strumieniami wlewaj olej cały czas miksując.
  4. Po kilku minutach majonez jest gotowy.
  5. Przechowuj go maksymalnie przez 1 tydzień w lodówce.

Kto nie powinien jeść majonezu? Zobacz, komu ten sos może zaszkodzić

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia