Domowy syrop z jagód na kaszel i biegunkę. Zrobisz go łatwo z trzech składników. Wypróbuj banalnie prosty przepis na syrop jagodowy

Monika Góralska
Swoje cenne właściwości jagody zawdzięczają głównie zawartości przeciwutleniających antocyjanów, które nadają im również charakterystyczny niebieskofioletowy kolor.
Swoje cenne właściwości jagody zawdzięczają głównie zawartości przeciwutleniających antocyjanów, które nadają im również charakterystyczny niebieskofioletowy kolor. Ręcznie robioneZdjęcia/gettyimages.com
Sezon na jagody jeszcze trwa, ale jest krótki. Wykorzystaj więc to, że te pyszne i zdrowe owoce są nadal dostępne i przygotuj smaczny syrop z jagód. Będzie pomocny przy leczeniu biegunki i przeziębienia, wesprze odporność i usprawni trawienie. Możesz go więc wykorzystać jako lekarstwo w czasie infekcji, które posmakuje również dzieciom, a także jako dodatek do dań czy deserów. Sprawdź, jak go odpowiednio przygotować, aby cieszyć się nim cały rok. Przepis na syrop jagodowy jest banalnie prosty!

Spis treści

Jak działają jagody, czyli właściwości borówki czernicy

Jagoda, a tak właściwie borówka czernica lub borówka czarna (Vaccinium myrtillus) zwana też czarną jagodą, borówką leśną albo czernicą to mały owoc, który skrywa bogactwo witamin i składników mineralnych. Malutkie, czarne kuleczki są bowiem źródłem witaminy C, A, PP oraz witamin z grupy B. Zawierają także mangan, selen i miedź, przy tym są niskokaloryczne (45 kcal/100g) i zawierają bardzo małe ilości cukrów. Jednak swoje cenne właściwości jagody zawdzięczają zawartości przeciwutleniających antocyjanów, które nadają im również charakterystyczny niebieskofioletowy kolor.

Czytaj także: Pokrzywa, która nie parzy? To jasnota biała. Zastosuj na trawienie, bolesne miesiączki i cienie pod oczami. Wypróbuj herbatkę z jasnoty

Owoce jagody działają ściągająco, moczopędnie, przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie. Obniżają poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi. Jagody poprawiają również krążenie krwi w naczyniach włosowatych oka, dzięki czemu znane są z poprawy ostrości wzroku.

Jagody i syrop jagodowy na biegunkę

Jagody za sprawą zawartych w nich garbników i pektyn przyczyniają się do poprawy trawienia, uszczelniają ściany jelit, dzięki czemu hamują biegunki. Działają również przeciwzapalnie i bakteriobójczo, co sprawia, że zwalczają pasożyty, które wywołały zatrucie. Polecane są w leczeniu biegunek szczególnie u dzieci, jako produkt zapierający i regulujący wypróżnienia. Mogą również być pomocne przy zwalczaniu owsików i glisty ludzkiej.

Syrop z jagód na przeziębienie i kaszel

Owoce borówki czernicy działają również antyseptycznie, przeciwgorączkowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie, co jest pomocne w przypadku infekcji. Przyspieszają więc leczenie przeziębienia czy grypy, ułatwiają odkrztuszanie zalegającej wydzieliny, dzięki czemu łagodzą kaszel. Zwalczają stan zapalny, obniżają gorączkę i łagodzą infekcje górnych dróg oddechowych.

Czytaj także: To nie tylko smaczna przekąska, ale też paliwo dla mózgu. Jedz codziennie, aby poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi i uniknąć zawału

Przyspieszają również gojenie się ran oraz regenerują śluzówkę przewodu pokarmowego podrażnioną przyjmowaniem leków. Jagody działają również moczopędnie, dzięki czemu ułatwiają pozbywanie się przez organizm toksyn i chorobotwórczych patogenów.

Domowy syrop z jagód na kaszel i biegunkę

Do przygotowania syropu z jagód potrzebne będą tylko 3 składniki:

  • 0,5 kg jagód leśnych,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 szklanka wody.

Jak przygotować jagodowy syrop?

  1. Wlej wodę do garnka, dodaj owoce i cukier, możesz użyć cukru brązowego.
  2. Całość zagotuj, a następnie rozgnieć owoce, aby wydobyć z nich więcej soku. Możesz to zrobić również przed zagotowaniem. Gotuj przez 20 minut.
  3. Następnie zdejmij z ognia i przecedź przez sito.
  4. Gotowy syrop pij po ostudzeniu. Przechowuj do 2 tygodni w lodówce.
  5. Możesz również zlać gorący syrop jagodowy do słoików, zamknąć i przekręcić pokrywką do dołu. Pod wpływem ciepła syrop się pasteryzuje i będzie można z niego skorzystać również zimą. Syrop w szczelnie zamkniętych słoikach będzie nadawał się do spożycia nawet przez 2-3 lata.
Dodaj firmę Autopromocja

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia