Spis treści
Jak działają jagody, czyli właściwości borówki czernicy
Jagoda, a tak właściwie borówka czernica lub borówka czarna (Vaccinium myrtillus) zwana też czarną jagodą, borówką leśną albo czernicą to mały owoc, który skrywa bogactwo witamin i składników mineralnych. Malutkie, czarne kuleczki są bowiem źródłem witaminy C, A, PP oraz witamin z grupy B. Zawierają także mangan, selen i miedź, przy tym są niskokaloryczne (45 kcal/100g) i zawierają bardzo małe ilości cukrów. Jednak swoje cenne właściwości jagody zawdzięczają zawartości przeciwutleniających antocyjanów, które nadają im również charakterystyczny niebieskofioletowy kolor.
Owoce jagody działają ściągająco, moczopędnie, przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie. Obniżają poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi. Jagody poprawiają również krążenie krwi w naczyniach włosowatych oka, dzięki czemu znane są z poprawy ostrości wzroku.
Jagody i syrop jagodowy na biegunkę
Jagody za sprawą zawartych w nich garbników i pektyn przyczyniają się do poprawy trawienia, uszczelniają ściany jelit, dzięki czemu hamują biegunki. Działają również przeciwzapalnie i bakteriobójczo, co sprawia, że zwalczają pasożyty, które wywołały zatrucie. Polecane są w leczeniu biegunek szczególnie u dzieci, jako produkt zapierający i regulujący wypróżnienia. Mogą również być pomocne przy zwalczaniu owsików i glisty ludzkiej.
Syrop z jagód na przeziębienie i kaszel
Owoce borówki czernicy działają również antyseptycznie, przeciwgorączkowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie, co jest pomocne w przypadku infekcji. Przyspieszają więc leczenie przeziębienia czy grypy, ułatwiają odkrztuszanie zalegającej wydzieliny, dzięki czemu łagodzą kaszel. Zwalczają stan zapalny, obniżają gorączkę i łagodzą infekcje górnych dróg oddechowych.
Przyspieszają również gojenie się ran oraz regenerują śluzówkę przewodu pokarmowego podrażnioną przyjmowaniem leków. Jagody działają również moczopędnie, dzięki czemu ułatwiają pozbywanie się przez organizm toksyn i chorobotwórczych patogenów.
Domowy syrop z jagód na kaszel i biegunkę
Do przygotowania syropu z jagód potrzebne będą tylko 3 składniki:
- 0,5 kg jagód leśnych,
- 0,5 kg cukru,
- 1 szklanka wody.
Jak przygotować jagodowy syrop?
- Wlej wodę do garnka, dodaj owoce i cukier, możesz użyć cukru brązowego.
- Całość zagotuj, a następnie rozgnieć owoce, aby wydobyć z nich więcej soku. Możesz to zrobić również przed zagotowaniem. Gotuj przez 20 minut.
- Następnie zdejmij z ognia i przecedź przez sito.
- Gotowy syrop pij po ostudzeniu. Przechowuj do 2 tygodni w lodówce.
- Możesz również zlać gorący syrop jagodowy do słoików, zamknąć i przekręcić pokrywką do dołu. Pod wpływem ciepła syrop się pasteryzuje i będzie można z niego skorzystać również zimą. Syrop w szczelnie zamkniętych słoikach będzie nadawał się do spożycia nawet przez 2-3 lata.