Ten jadłospis diety dr Dąbrowskiej warto wypróbować. Zobacz menu na 14 dni i przepisy na posiłki oczyszczającej diety warzywno-owocowej

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej, nazywana też postem warzywno-owocowym, to kuracja wspomagająca naturalne procesy oczyszczania i samoleczenia organizmu. Należy do najpopularniejszych w Polsce, choć większość osób ceni jej potencjał odchudzający – efekty to nawet 5 kg mniej w dwa tygodnie. Dieta Dąbrowskiej składa się z bardzo lekkich, ale bogatych odżywczo posiłków bazujących na produktach roślinne. Wypróbuj jadłospis diety dr Dąbrowskiej na 14 dni wraz z przepisami na dania detoks.

Spis treści

Dieta Dąbrowskiej – efekty postu warzywno-owocowego

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej to najbardziej znana w Polsce kuracja oczyszczająca organizm, nazywana też postem warzywno-owocowym. W przeciwieństwie do modnych diet cud mających zapewniać detoksykację organizmu, dieta ta wspomaga zdrowie, a przy tym nie obciąża organizmu i nie hamuje funkcjonowania układu trawienia.

Stosowanie interwencji żywieniowej autorstwa dr Dąbrowskiej ma wieloletnią tradycję i jest polecane przez wielu lekarzy, jak również stosowane w specjalistycznych ośrodkach.

Młoda kobieta i zielony koktajl na stole
Choć dieta dr Dąbrowskiej jest nazywana warzywno-owocową, tak naprawdę bazuje na warzywach, a owoce są jedynie dodatkiem. pressfoto/freepik

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej odciąża ciało, dostarczając mu zwiększonych dawek antyoksydantów i innych związków o działaniu przeciwwolnorodnikowym i przeciwzapalnym. Dzięki temu wspomaga proces samoleczenia organizmu i jest uznawana za istotny element prewencji chorób cywilizacyjnych, jak również sposób na pozbycie się opornych kilogramów, które dzięki późniejszemu stopniowemu wprowadzeniu zdrowego menu mogą już nigdy nie wrócić.

Sprawdź też:

Dieta Dąbrowskiej – jadłospis na 14 dni

Jak podkreśla autorka diety warzywno-owocowej, kuracja oczyszczająca nie powinna być jednorazową interwencją – zaleca nawet, by powtarzać ją przez tydzień każdego miesiąca. Można też stosować ją przez krótsze okresy czasu, ale najważniejsze jest, by za każdym razem po jej zakończeniu wracać do zdrowego odżywiania. Przepisy na dania detoks podajemy na końcu artykułu.

Warto zauważyć, że dieta znacznie ogranicza cukier, a w związku z tym także porcje owoców. Uwzględnia jednak pewne produkty, które mogą nie kojarzyć się z kuracją detoks. To zielony groszek i fasolka szparagowa. Choć należą do roślin strączkowych, nie są w pełni wykształconymi nasionami (jak niskobiałkowy groszek), albo zamiast nich jemy mięsiste strąki, jak w przypadku fasolki szparagowej. Są one pozbawione wad, takich jak gazotwórcze cukry, są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego eliminacja ich tylko ze względu na grupę roślin, z której pochodzą, nie jest wcale konieczna.

Zobacz także:

Dzień 1.
Śniadanie:

  • napój z kiszonych buraków z koperkiem i czosnkiem,
  • surówka z pomidorów z cebulą i ogórkiem kiszonym ze szczypiorkiem,
  • surówka z białej kapusty z jabłkiem,
  • gotowany burak w plasterkach,
  • napój z melisy,
  • sok z marchwi.

Obiad:

  • zupa z zielonego groszku,
  • sałatka z gotowanej kapusty kiszonej z pomidorami i porami,
  • sałatka z selera, jabłka i rozgotowanych śliwek suszonych z kapustą pekińską,
  • sok z czarnej porzeczki,
  • grejpfrut.

Kolacja:

  • mus z pomidorów i jabłek,
  • przecier z jabłek gotowanych z przetartymi truskawkami na ciepło,
  • sałatka z pomidorów, zielonej papryki i cebuli ze szczypiorkiem,
  • surówka z kapusty pekińskiej ze świeżym ogórkiem, cebulą i koperkiem,
  • napój z owoców dzikiej róży.
Dieta dr Dąbrowskiej nie mogłaby nie zawierać sałat i innych warzyw liściastych, które są najlepszym źródłem odtruwającego organizm chlorofilu.
Dieta dr Dąbrowskiej nie mogłaby nie zawierać sałat i innych warzyw liściastych, które są najlepszym źródłem odtruwającego organizm chlorofilu. baibakova/123RF

Dzień 2.
Śniadanie:

  • napój z kiszonej kapusty z natką pietruszki,
  • sok z marchwi i jabłka
  • gotowana brukselka z kalarepką i koperkiem,
  • surówka z marchwi z jabłkiem,
  • sałatka z białej kapusty z zieloną papryką, morelami i koperkiem z sosem winegret,
  • jabłko pieczone,
  • herbatka ziołowa.

Obiad:

  • zupa jarzynowa z ogórkiem kiszonym,
  • gołąbki z nadzieniem jarzynowym z sosem pomidorowym,
  • sałatka z kiszonej kapusty z jabłkiem i rozgotowanymi śliwkami suszonymi,
  • sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem,
  • kompot z jabłek i moreli,
  • owoce kiwi.

Kolacja:

  • napój z jabłek z miętą,
  • sałatka z gotowanych buraków z cebulą i jabłkiem na ciepło,
  • surówka z białek kapusty z kiszonym ogórkiem, czerwoną papryką i koperkiem,
  • sałatka z pomidorów z cebulą i szczypiorkiem,
  • herbatka z melisy.

Dzień 3.
Śniadanie:

  • sok z marchwi z cytryną,
  • barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • sałatka z cukinii, białej kapusty i papryki z sosem winegret,
  • surówka z marchwi i jabłka z cytryną,
  • sok z grejpfruta.

Obiad:

  • zupa szpinakowa z jarzynami,
  • sałatka z cukinii, kapusty włoskiej, papryki i pora z koperkiem,
  • sałatka z ogórka świeżego i kiszonego z cebulą, z koperkiem i miętą,
  • grejpfrut w kostkach z sokiem z porzeczek.

Kolacja:

  • napój z jabłka i czarnej rzepy,
  • sok z kiszonych ogórków,
  • sałatka z ogórka kiszonego, cebuli i pomidora ze szczypiorkiem,
  • sałatka z pomarańczy, kiwi i czarnej rzepy,
  • jabłko pieczone z cynamonem.

Dzień 4.
Śniadanie:

  • barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • sok z marchwi, jabłek i mięty,
  • sałatka z selera naciowego ugotowanego al dente, pomidorów i papryki z koperkiem,
  • surówka z marchwi i jabłka z cytryną,
  • sałatka z podgotowanej białej kapusty, gotowanej marchwi, pietruszki i selera, z natką pietruszki i majerankiem na ciepło,
  • herbatka owocowa,
  • jabłko pieczone.

Obiad:

  • sok z jabłek i kiwi,
  • zupa jarzynowa z pomidorami,
  • mus z gotowanej kalarepki, jabłka i truskawek na ciepło,
  • sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku,
  • sałatka z kapusty pekińskiej, gotowanej marchwi, jabłek, papryki i świeżego ogórka,
  • mus z gotowanych jabłek.

Kolacja:

  • napój z pomarańczy,
  • bigos jarski,
  • kapusta z pomidorami i cebulą na ciepło,
  • surówka z selera, jabłka, kiwi i pomarańczy,
  • sałatka z kiszonych ogórków, cebuli i gotowanych suszonych śliwek,
  • surówka z jabłka z cytryną,
  • napój z mięty.

Dzień 5.
Śniadanie:

  • sok z marchwi i kiwi,
  • barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem,
  • gotowane brokuły,
  • sałatka z kiszonej kapusty, gotowanego buraka i cebuli,
  • surówka z białej rzodkwi, papryki, kiwi i jabłka z natką pietruszki.

Obiad:

  • zupa krem z warzyw na ciepło,
  • papryka faszerowana mielonymi gotowanymi warzywami, duszona w sosie pomidorowym,
  • surówka z sałaty, kalafiora, pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku z czosnkiem i majerankiem,
  • surówka z jabłka z chrzanem,
  • kiwi,
  • napój z owoców dzikiej róży.

Kolacja:

  • zupa z zielonego groszku,
  • gotowana biała kapusta z papryką i koperkiem,
  • surówka z cukinii, ogórka i rzodkiewek z czosnkiem i koperkiem,
  • sok z buraków, selera i jabłek,
  • kiwi,
  • jabłko.

Dzień 6.
Śniadanie:

  • sok z pomarańczy, marchwi i jabłka,
  • duszona brukselka z papryką i kalarepką na ciepło z koperkiem,
  • surówka z ogórka świeżego i kiszonego z cebulą, suszonymi śliwkami, czosnkiem i bazylią,
  • surówka z porów z jabłkiem i marchwią,
  • kiwi.

Obiad:

  • barszcz z kiszonych buraków z warzywami,
  • cukinia nadziewana warzywami w sosie pomidorowym na ciepło,
  • surówka z papryki, pomidorów i cebuli z czosnkiem i szczypiorkiem,
  • surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kiwi i czosnkiem,
  • kompot z agrestu i wiśni,
  • jabłko.

Kolacja:

  • mizeria z papryką, cukinią, cebulą i miętą,
  • surówka z kalafiora, jabłka i kiwi z czosnkiem i koperkiem,
  • mus z jabłek z truskawkami,
  • sok z grejpfruta.

Dzień 7.
Śniadanie:

  • sok z marchwi, kiwi i jabłka,
  • barszcz czerwony z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • sałatka z ogórka kiszonego, buraków i jabłka,
  • surówka z białej kapusty, sałaty, ogórka, rzodkiewek i jabłka z czosnkiem i bazylią,
  • jabłko pieczone z cynamonem.

Obiad:

  • zupa krem z porów,
  • bigos z kapusty świeżej i kiszonej z pomidorami,
  • surówka z jabłka i pomarańczy z chrzanem,
  • surówka z pomidorów, kiszonego ogórka, suszonych śliwek z czosnkiem i szczypiorkiem,
  • kompot z wiśni,
  • jabłko.

Kolacja:

  • jabłka zapiekane z cebulą i majerankiem,
  • surówka z porów, marchwi, jabłek i kiwi,
  • surówka z pomidorów, sałaty i cebuli ze szczypiorkiem,
  • sok z grejpfruta, kalarepki i cytryny.
Podstawą wszystkich zup na diecie dr Dąbrowskiej jest bulion warzywny, czyli czysty wywar z włoszczyzny.
Podstawą wszystkich zup na diecie dr Dąbrowskiej jest bulion warzywny, czyli czysty wywar z włoszczyzny. ildipapp/123RF

Dzień 8.
Śniadanie:

  • barszcz z kiszonych buraków z chrzanem i koperkiem na ciepło,
  • kalafior gotowany z koperkiem na ciepło,
  • surówka z marchwi, jabłka i kiwi,
  • surówka z sałaty, kiszonego ogórka, cebuli i suszonych śliwek,
  • sok z marchwi i kiwi,
  • kompot z jabłek i agrestu.

Obiad:

  • chłodnik gazpacho,
  • gołąbki nadziewane warzywami w sosie pomidorowym,
  • surówka z białej rzodkwi z jabłkiem, porzeczkami i kiwi,
  • sałatka z brokułów z jabłkiem, ogórkiem, papryką, czosnkiem i koperkiem,
  • grejpfrut,
  • niegazowana woda mineralna z cytryną.

Kolacja:

  • buraki zapiekane z jabłkiem i cebulą z przeprawą włoską na ciepło,
  • surówka z selera, jabłka, kiwi i szczypiorku,
  • surówka z pomidorów, porów, rzodkiewek i suszonych śliwek z czosnkiem i miętą,
  • sok z grejpfruta,
  • kiwi.

Polecamy także:

Dzień 9.
Śniadanie:

  • barszcz z kiszonych buraków z chrzanem i koperkiem na ciepło,
  • kalafior gotowany na ciepło z koperkiem,
  • surówka z marchwi, jabłka i kiwi,
  • surówka z sałaty, kiszonego ogórka, cebuli i suszonych śliwek,
  • sok z marchwi i kiwi,
  • kompot z jabłek i agrestu.

Obiad:

  • zupa z fasolki szparagowej,
  • leczo z pomidorami, papryką, cebulą, cukinią, z natką pietruszki,
  • surówka z białej kapusty z jabłkiem, cebulą i morelami,
  • surówka z pomidorów, kiszonych ogórków, cebuli i suszonych śliwek z czosnkiem i szczypiorkiem,
  • pieczone jabłko.

Kolacja:

  • pomidory zapiekane z kalafiorem, cebulą i świeżymi ziołami na ciepło,
  • surówka z porów, kalarepki, jabłka i pomarańczy,
  • sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i chrzanem,
  • sok z jabłek i marchwi z sokiem z cytryny,
  • jabłko.
Jednym z najważniejszych elementów warzywno-owocowej diety dr Dąbrowskiej są warzywa kiszone, a zwłaszcza ogórki.
Jednym z najważniejszych elementów warzywno-owocowej diety dr Dąbrowskiej są warzywa kiszone, a zwłaszcza ogórki. teresaterra/123RF

Dzień 10.
Śniadanie:

  • sok wielowarzywny,
  • barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • biała kapusta z warzywami i jabłkiem na ciepło,
  • surówka z pomidorów z cebulą i szczypiorkiem na liściach sałaty,
  • surówka z ogórka świeżego i kiszonego z cebulą, szczypiorkiem i bazylią,
  • jabłko pieczone z cynamonem.

Obiad:

  • zupa pomidorowa z warzywami,
  • duszona brukiew z jabłkiem w sosie szczypiorkowym na ciepło,
  • surówka z parzonego selera naciowego z papryką, pomidorami i suszonymi śliwkami,
  • kompot z czarnych porzeczek,
  • jabłko.

Kolacja:

  • sok z grejpfruta,
  • surówka z kapusty pekińskiej, świeżego ogórka, jabłka i rzodkiewek z czosnkiem i koperkiem,
  • surówka z kalarepki i papryki z natką pietruszki,
  • sok z jabłek, buraków i kiszonych ogórków z koperkiem,
  • jabłko pieczone z cynamonem,
  • kiwi.

Dzień 11.
Śniadanie:

  • sok z marchwi i porzeczek,
  • barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami, papryką i kiszonym ogórkiem, z czosnkiem i natką pietruszki,
  • surówka z ogórków z miętą i cytryną,
  • surówka z zielonej papryki, jabłek, kiszonego ogórka i cebuli ze szczypiorkiem,
  • kompot z jabłek,
  • grejpfrut.

Obiad:

  • zupa z dyni,
  • brukiew z jabłkiem w sosie porzeczkowym na ciepło,
  • surówka z różnokolorowej papryki, cebuli i pomidorów z natką pietruszki,
  • surówka z kiszonej kapusty, buraków i jabłek z czosnkiem i szczypiorkiem,
  • kompot z truskawek,
  • kiwi.

Kolacja:

  • sok z marchwi, jabłek i kiwi,
  • buraki z cebulą i papryką na ciepło,
  • surówka z selera i jabłka z melisą,
  • surówka z czerwonej kapusty z chrzanem i czosnkiem,
  • kompot z wiśni,
  • jabłko.

Dzień 12.
Śniadanie:

  • sok wielowarzywny,
  • barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • cukinia duszona z brukselką i koperkiem na ciepło,
  • surówka z pomidorów, rzodkwi i szczypiorku z czosnkiem i koperkiem,
  • surówka z ogórka świeżego i kiszonego oraz cebuli z czosnkiem i szczypiorkiem,
  • grejpfrut.

Obiad:

  • zupa szpinakowa z warzywami,
  • gulasz jarski z cukinii, pomidorów, cebuli, papryki i świeżego ogórka z natką pietruszki na ciepło,
  • surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem, cebulą i szczypiorkiem,
  • surówka z sałaty lodowej, pomidora, papryki i kiszonego ogórka ze szczypiorkiem i czosnkiem,
  • kompot z owoców jagodowych,
  • jabłko.

Kolacja:

  • sok z grejpfruta,
  • seler zapiekany z jabłkiem, cebulą i majerankiem na ciepło,
  • surówka z pomidorów, kiszonego ogórka, papryki i cebuli z czosnkiem i ziołami,
  • surówka wielowarzywna z sosem winegret,
  • sok z jabłek, pomarańczy i marchwi,
  • kiwi.
Na diecie dr Dąrowskiej wszystkie warzywa są dozwolone w dowolnych ilościach, ważna jest tylko ich różnorodność.
Na diecie dr Dąrowskiej wszystkie warzywa są dozwolone w dowolnych ilościach, ważna jest tylko ich różnorodność. jill111

Dzień 13.
Śniadanie:

  • barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem,
  • sok z marchwi,
  • duszone brokuły z marchewką i koperkiem na ciepło,
  • surówka z kapusty pekińskiej, jabłka, rzodkiewek i ogórka kiszonego ze szczypiorkiem,
  • surówka z cukinii, pomidorów i cebuli z czosnkiem,
  • jabłko.

Obiad:

  • barszcz ukraiński w warzywami,
  • leczo na ciepło z kabaczka, papryki, pomidorów i cebuli, duszone z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem,
  • surówka z marchwi i jabłka z chrzanem,
  • surówka z sałaty lodowej, kalafiora i pomidorów ze szczypiorkiem,
  • woda niegazowana z sokiem z cytryny,
  • pomarańcza.

Kolacja:

  • biała kapusta duszona z papryką, cebulą i przyprawami ziołowymi,
  • surówka z porów, ogórków, jabłka i suszonych śliwek,
  • surówka z kiszonego ogórka, pomidorów, cebuli i szczypiorku,
  • kompot z jabłek,
  • kiwi.

Dzień 14.
Śniadanie:

  • sok z marchwi i jabłek z cytryną,
  • surówka z pomidorów z cebulą i szczypiorkiem,
  • gotowany kalafior z koperkiem,
  • surówka z czerwonej kapusty, jabłka, kiszonego ogórka i cebuli,
  • sok z czarnej porzeczki,
  • napój z pokrzywy, melisy i mięty.

Obiad:

  • kapuśniak z kiszonej kapusty z papryką, cebulą i pomidorami,
  • burak faszerowany warzywami na ciepło,
  • surówka z białej kapusty z jabłkiem i przyprawami ziołowymi,
  • surówka z kiszonego ogórka, papryki, cebuli i szczypiorku,
  • sok pomidorowy,
  • napój z mięty.

Kolacja:

  • kabaczek faszerowany warzywami na ciepło,
  • surówka z porów, marchwi i jabłka z sokiem z cytryny i chrzanem,
  • surówka z sałaty lodowej, selera i papryki,
  • napój z owoców dzikiej róży,
  • jabłko.

Zobacz także:

Zupa krem z zielonego groszku to jedna z bardziej sycących potraw diety dr Dąbrowskiej.
Zupa krem z zielonego groszku to jedna z bardziej sycących potraw diety dr Dąbrowskiej. ag_pio/pixabay.com

Przepisy diety dr Ewy Dąbrowskiej

Chociaż dania diety dr Dąbrowskiej można jeść bez ograniczeń, przy ich przyrządzaniu obowiązują ścisłe proporcje. W przypadku surówek warzywnych, których skład podany jest w ramach jadłospisu, dokładne ich ilości nie mają aż takiego znaczenia co np. w przypadku zup czy potraw uwzględniających bardziej kaloryczne produkty, takie jak np. groszek, dynia czy przecier pomidorowy. Stąd podczas przygotowania posiłków najlepiej korzystać z właściwych przepisów kulinarnych.

  • Zupa z zielonego groszku

Składniki: 500 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, 1 l bulionu warzywnego, sok z cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie: ugotuj groszek w bulionie, zmiksuj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, po czym posyp posiekaną natką.

  • Chłodnik gazpacho

Składniki: 1 pęczek włoszczyzny, 2 zielone papryki, 1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 1 świeży ogórek, 500 g pomidorów, sok z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: zetrzyj grubo włoszczyznę, pokrój w kostkę papryki i ogórka, posiekaj cebulę i czosnek, pomidory sparz, obierz i potnij na kostki. Wymieszaj składniki, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, schłódź w lodówce.

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki: 250 g kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 l bulionu warzywnego, liść laurowy, ziele angielski, sproszkowana ostra papryka.
Przygotowanie: posiekaj kapustę i cebulę, zalej bulionem i ugotuj z liściem laurowym i zielem angielskim, po czym dopraw papryką.

Zrób zdrowy sok!

  • Włoska zupa jarzynowa

Składniki: 2 cebule, 3/4 szkl. przecieru pomidorowego, 2 marchewki, 3 łodygi selera naciowego, 1/2 szkl. zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, 1/2 szkl. fasolki szparagowej w kawałkach, 5 brukselek, 1 mała cukinia, 1,5 l bulionu warzywnego, pieprz, sól, natka pietruszki.
Przygotowanie: pokrój warzywa w kostkę, zalej wrzącym bulionem i ugotuj, dodając po koniec przecier pomidorowy, a na koniec dopraw solą oraz pieprzem i posyp posiekaną natką.

Dieta dr Dąbrowskiej to również zupy krem, które są atrakcyjną alternatywą dla klarownych zup warzywnych.
Dieta dr Dąbrowskiej to również zupy krem, które są atrakcyjną alternatywą dla klarownych zup warzywnych. ponce_photography/pixabay.com
  • Zupa z dyni

Składniki: 500 g miąższu dyni, 3 czerwone cebule, 1 szkl. zielnego groszku, świeżego lub mrożonego, 1,5 l bulionu warzywnego, sól, pieprz, sok z cytryny, natka pietruszki.
Przygotowanie: pokrój dynię w kostkę, a cebulę posiekaj, zalej wszystkie warzywa wrzącym bulionem, ugotuj i zmiksuj, po czym dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, i posyp posiekaną natką.

  • Bigos jarski

Składniki: 500 g kapusty kiszonej i/lub świeżej, 2 cebule, 1 szkl. bulionu warzywnego, 2 kwaśne jabłka, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego, kminek, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz.
Przygotowanie: pokrój kapustę i posiekaj cebule, zalej warzywa bulionem, dodaj liść laurowy i kminek i duś, a pod koniec dodaj starte jabłka, przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze 5 min.

  • Leczo jarskie

Składniki: 3 papryki, 1 cebula, 1 mała cukinia, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, 1 szkl. bulionu warzywnego, pieprz, sól.
Przygotowanie: pokrój w kostkę paprykę i cukinię, posiekaj cebulę, zalej warzywa bulionem i ugotuj z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Dodaj koncentrat pomidorowy, zgnieciony czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

  • Gołąbki jarskie

Składniki: 1 mała główka białej kapusty, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, bazylia, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego.
Przygotowanie: sparzaj krótko kapustę, by zdjąć z niej po kolei wierzchnie liście. Rozdrobnij pozostałe warzywa i uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią. Nakładaj na środek każdego liścia porcję nadzienia i zawijaj je, by uformować gołąbki. Ułóż je ciasno w rondlu w taki sposób, by się nie rozwinęły, zalej przecierem pomidorowym i uduś, aż kapusta będzie miękka.

Jarskie gołąbki z nadzieniem warzywnym, polecane na diecie dr Dąbrowskiej, można przygotować z kapusty białej albo włoskiej.
Jarskie gołąbki z nadzieniem warzywnym, polecane na diecie dr Dąbrowskiej, można przygotować z kapusty białej albo włoskiej. Lebensmittelfotos/pixabay.com
  • Cukinia nadziewana warzywami w sosie pomidorowym na ciepło

Składniki: kilka małych okrągłych cukini, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, zioła, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego.
Przygotowanie: odetnij czubki cukinii i wydrąż, odkładając miąższ. Posiekaj miąższ i warzywa, uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Nałóż farsz do cukini i przykryj czubkami, wstaw cukinie do rondla, zalej przecierem pomidorowym i gotuj, aż będą miękkie.

  • Burak faszerowany warzywami na ciepło

Składniki: kilka małych buraków, najlepiej okrągłych, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, bazylia.
Przygotowanie: buraki upiecz w łupinach, aż będą półtwarde, odetnij czubki i wydrąż. Posiekaj warzywa, uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Nałóż farsz do buraków, przykryj czubkami i piecz dalej, aż będą miękkie, a farsz w środku – gorący.

  • Papryka faszerowana warzywami w sosie pomidorowym

Składniki: kilka małych papryk, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, bazylia, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego.
Przygotowanie: podpiecz paprykę w piekarniku, aż lekko zmięknie. Posiekaj warzywa, uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Odetnij czubki papryk, usuń nasiona, wypełnij środki farszem, przykryj czubkami, wstaw papryki do żaroodpornego naczynia, zalej przecierem pomidorowym. Przykryj naczynie i piecz, aż papryki będą miękkie, a farsz w środku stanie się gorący.

  • Kabaczek faszerowany warzywami na ciepło

Składniki: 2 małe kabaczki, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, bazylia.
Przygotowanie: odetnij czubki kabaczków i wydrąż nasiona oraz część miąższu. Posiekaj miąższ i warzywa, uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wypełnij kabaczki farszem, przykryj czubkami, wstaw do żaroodpornego naczynia i piecz, aż miąższ w kabaczku będzie miękki.

  • Sos winegret

Składniki: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól do smaku.
Przygotowanie: połącz składniki.

  • Kiszone buraki na barszcz

Składniki: 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 3 płaskie łyżeczki szarej soli, skórka z chleba razowego (lub 1/2 szkl. żywego zakwasu buraczanego), 2 l wody przegotowanej, źródlanej lub mineralnej.
Przygotowanie: obierz buraki, pokrój w plastry, ułóż w ceramicznym naczyniu lub słoju i zalej roztworem wody z solą, dodając czosnek i skórkę chleba zawiniętą w gazę. Przykryj gazą i trzymaj w ciepłym miejscu, a po 3 dniach wyrzuć skórkę. Dojrzały zakwas przelej przez gazę do butelek i przechowuj w lodówce maks. przez 30 dni.

Dowiedz się też na temat:

Buraki to warzywo o właściwościach leczniczych, które w diecie dr Dąbrowskiej pojawia się niemal codziennie. Oprócz picia buraczanego zakwasu dobrze
Buraki to warzywo o właściwościach leczniczych, które w diecie dr Dąbrowskiej pojawia się niemal codziennie. Oprócz picia buraczanego zakwasu dobrze jest jeść buraczki gotowane i pieczone. africa-studio.com/123RF
  • Gotowane warzywa

Składniki: burak, marchew, seler, kalarepa, brukiew, kapusta kiszona, kapusta słodka, kabaczek lub inne
Przygotowanie: warzywa umyj i ew. obierz, po czym ugotuj al dente (na półtwardo) najlepiej na parze albo w niewielkiej ilości wody. Po ugotowaniu przekrój i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

  • Jarzyny na ciepło

Składniki: cukinia, brukselka, brokuł, marchew, seler lub inne warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy, sól.
Przygotowanie: obierz warzywa, pokrój i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem angielskim i liściem laurowym, dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku solą.

  • Mus jabłkowy

Składniki: jabłka, przyprawy korzenne, np. mielone goździki, cynamon, kardamon.
Przygotowanie: obierz jabłka, pokrój w ćwiartki i duś w niewielkiej ilości wody, aż się rozpadną, a następnie przetrzyj przez sito lub zmiksuj i dodaj przyprawy do smaku.

  • Jabłka pieczone

Składniki: jabłka.
Przygotowanie: umyj jabłka, umieść z żaroodpornym naczyniu i piecz do miękkości w temperaturze 160°C.

Źródło: Zofia Wieczorek-Chełmińska „Dieta oczyszczająca i regeneracyjna”, PZWL

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Przeczytaj również:

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 21

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dakota Daniella
My buddy’s mother makes $90 per hour working on the computer (Personal Computer). She hasn’t had a job for a long, ( v09e) yet this month she earned $15,500 by working just on her computer for 9 hours every day.

Detail Here========>>> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
j
jacek

I na koniec, bo widzę że to częste...jeden od drugiego kopiuje, na innych stronach to samo, zamiast poszukać podstaw u źródła to nawet nie wiadomo kto pierwszy te głupoty wymyślił i zinterpretował na swój sposób. Wiedza tylko od pani doktor naszej kochanej! Bez odzewu od pseudodietetyków!

J
Jacek

Więcej tu nie wejdę jak tu takie kwiatki są. Pozdrawiam "poszczących" i do widzenia.

J
Jacek

4 sztuki np. borówek, a jeśli chodzi o kiwi to np. połowa owocu raz na kilka dni! To mają być ilości dekoracyjne, aby urozmaicić sobie dietę tylko i WYŁĄCZNIE jak ktoś tego potrzebuje. Najlepiej w ogóle owoców unikać w tym czasie o czym doktor wielokrotnie mówi.

J
Jacek

Aż się zarejestrowałem aby skomentować te głupoty. Jestem zapoznany bardzo dokładnie z dietą, przeczytałem książki, ba, przeszedłem tę dietę nawet dwukrotnie i zamierzam ponownie. W przepisach jest masa błędów, MASA. To nie jest dieta dr Dąbrowskiej, to nie są odpowiednie założenia. Do autorki: groszek czy fasolka szparagowa to rośliny strączkowe, proszę się doedukować, to, że nie nazywają się FASOLA czy GROCH nie oznacza, że nie są roślinami strączkowymi!!! Są absolutnie zakazane w diecie. Owoce, oprócz cytryny, jabłka czy grapefruita są tylko dekoracyjnie, rzadko i np. do 4 sztuk, żadnych ilości podanych w przepisach, szok! Owoców jakichkolwiek najlepiej unikać i jeść tylko gdy jest tzw. kryzys, ale to mają być ilości minimalne, np. jedno jabłko na dzień, nie więcej! Dr Dąbrowska nawet podaje, że ma to być odmiana niesłodka. A nie w tym samym dniu dwa jabłka czy grapefruit jeszcze w koktajlu. Wszystko jest w książkach! I w wykładach pani doktor, które można sobie znaleźć na internecie. Tam czerpcie wiedzę, a ewentualne jadłospisy proszę brać z książek jej córki, nie z blogów internetowych, bo to się przeżegnać można tylko. Stosując taki jadłospis nie włączymy odżywiania endogennego!!! Dieta dr Dąbrowskiej jest lecznicza, do stosowania tylko w krótkim czasie - max 6 tyg., po niej następuje faza innej diety - zdrowej, zbilansowanej. Tam już sobie możemy jeść strączki czy dowolne owoce. TUTAJ NIE.

A
Anna Rokicka-Żuk

Wszystkich krytykujących prosimy o dokładne przeczytanie artykułu opisującego zasady diety, do którego link podajemy przed jadłospisem.

W odpowiedzi na wątpliwości wyjaśniamy, że nie jest to post, czyli powstrzymywanie się od jedzenia, ani też dieta do stosowania na co dzień, tylko interwencja żywieniowa dozwolona do stosowania w krótkim okresie czasu. Taki jadłospis nie będzie zbilansowany, bo jego celem nie jest zapewnienie kompletu składników odżywczych, tylko m.in. oczyszczenie jelit.

Odnośnie „zakazanych” składników: nie groch, tylko groszek, nie fasola, tylko fasolka szparagowa – to są zielone warzywa! Nie śliwki, tylko najwyżej kilka sztuk, które przeważnie spożywa się po rozmoczeniu i zmiksowaniu w sosie. W diecie nie ma też kilogramów owoców, tylko ilości ściśle określone przez autorkę.

Podane jadłospisy są przykładowe i nie uwzględniają ilości ani proporcji użytych składników, ponieważ prawa autorskie do diety należą do dr Ewy Dąbrowskiej. Dociekliwych odsyłamy więc do jej publikacji.

P
Pat
18 marca, 22:37, Anna Kowalska:

Artykuł absolutnie niezgodny z obiwiazujacymi zasadami postu. Takie menu bardziej zaszkodzi niż pomoże, bo złamanie reguł postu jest dodatkowo obciążone zbyt niską kalorycznością. Za dużo owoców i zakazne warzywa.

28 września 2019, 13:10, Gość:

Nie wiem jaka tęga głowa to pisała, ale to nie jest post Dąbrowskiej. Bzura i jeszcze raz bzdura!!

Dokładnie! Zielony groszek? Suszone sliwki?

Polecam kupic książkę autorki za 15 zl jako rzetelne zrodlo wiedzy na temat postu

G
Gość

wersja do druku bez reklam ????? !!!!!!!

G
Gość

Na moje oko ten jadłospis jest źle zbilansowany... Wolę się trzymać diety ustalonej przez mojego trenera, gdzie mam 5 pełnowartościowych posiłków dziennie, piję kilka litrów cisowianki i mam siłę na wycisk na siłowni.

P
Paulina

Usuńcie ten artykuł! Możecie ludziom krzywde zrobić! Groszek na poście? Kto to pisał? Nieuk !!! To menu nie nadaje się na post !

G
Gość

Proponuję zajrzeć na stronę autorki diety https://ewadabrowska.pl/dieta-warzywno-owocowa/

G
Gość
18 marca, 22:37, Anna Kowalska:

Artykuł absolutnie niezgodny z obiwiazujacymi zasadami postu. Takie menu bardziej zaszkodzi niż pomoże, bo złamanie reguł postu jest dodatkowo obciążone zbyt niską kalorycznością. Za dużo owoców i zakazne warzywa.

Nie wiem jaka tęga głowa to pisała, ale to nie jest post Dąbrowskiej. Bzura i jeszcze raz bzdura!!

G
Gość
przecież rośliny strączkowe są zabronione, więc skąd się wzięły w tym jadłospisie?
J
Jan
moim zdaniem groszek śliwki to przykładowe menu na zdrową dietę po 14 dniowej diecie warzywno- owocowj
J
Joanna
Matko, groszek, suszone śliwki, miód?
Czy wyście oszaleli, chcecie ludzi w choroby wpędzić? Takie ilości owoców na poście? Ten jadłospis to kpina, widać że ułożył go ktoś, kto o poście pojęcia nie ma.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie