Spis treści
Produkty, które mogą zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Sprawdź czego unikać w nadmiarze
Przestrzeganie zasad żywieniowych jest kluczowe w zapobieganiu rozwojowi chorób, w tym insulinooporności i cukrzycy. Niestety niektóre produkty mogą znacząco zwiększyć częstotliwość zachorowań na cukrzycę typu 2. Sprawdź których z nich lepiej unikać.
Jakie produkty zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2?
Czym jest cukrzyca typu 2 i jakie są jej objawy?
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której najczęściej występuje niedostateczna produkcja insuliny przez trzustkę, co powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi.
Na ten typ cukrzycy najczęściej zapadają osoby powyżej 30. roku życia. Do głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2 należą: predyspozycje genetyczne, upośledzenie wydzielania insuliny przez komórki trzustki, insulinooporność, otyłość brzuszna oraz brak aktywności fizycznej.
Sprawdź również: Masz stan przedcukrzycowy? Nie jesteś skazany na chorobę. Ekstrakty z tych owoców pomogą obniżyć poziom cukru we krwi i zapobiec cukrzycy
Szacuje się, że za 60-80 proc. przypadków cukrzycy typu 2 odpowiada nadmierna ilość tkanki tłuszczowej w organizmie.
Cukrzyca typu 2 jest schorzeniem postępującym i wraz z jej rozwojem występuje upośledzenie wykorzystania glukozy we krwi. Choroba często przez długi czas przebiega bezobjawowo lub jej symptomy są niecharakterystyczne. Do objawów mogących świadczyć o rozwoju cukrzycy typu 2 zalicza się:
- zwiększenie apetytu,
- nadmierne pragnienie,
- nadmierne oddawanie moczu, szczególnie w nocy,
- zmęczenie,
- apatię,
- bóle głowy,
- zaburzenia widzenia.
Dieta w leczeniu cukrzycy typu 2
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby przy cukrzycy typu 2 spożywać produkty z niskim indeksem glikemicznym, a także ograniczyć lub całkowicie wyeliminować te z wysokim. Taki sposób żywienia pomoże zredukować nadmierną masę ciała, wyrówna stężenie glukozy we krwi oraz zwiększy wrażliwość komórek na działanie insuliny.
Spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym korzystnie wpływa na stan zdrowia chorych na cukrzycę oraz insulinooporność. Może także pomóc wyregulować zaburzenia lipidowe u osób ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca.
Warto wspomnieć, że zastosowanie takiego sposobu żywienia u pacjentów z cukrzycą typu 2 potrafi przynieść wiele korzyści zdrowotnych w tym:
- wydłużyć uczucie sytości,
- zmniejszyć epizody podjadania,
- ułatwić odchudzanie,
- obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału serca i udaru mózgu.
- Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością Wybrane Problemy Kliniczne
- Cukier a ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowo‑naczyniowych Problemy Higieny i Epidemiologii