
Po zjedzeniu niektórych posiłków możesz czuć ból brzucha oraz nudności. To wina niestrawności.
Dowiedz się z kolejnych slajdów, które produkty są ciężkostrawne i mogą długo zalegać w żołądku. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Smażone mięso
Tłuste kawałki mięsa wieprzowego lub wołowego, które poddane są smażeniu to jedne z najbardziej ciężkostrawnych potraw. Szacuje się, że porcja 200 g smażonego mięsa wieprzowego trawi się w żołądku ok. 6 godzin, przy czym taka sama porcja boczku lub słoniny nawet 8 godzin! Nic dziwnego, że po zjedzeniu obiadu ze smażony mięsem w roli głównej możemy odczuwać ból brzucha i nudności. Tłuste kawałki mięsa warto zamienić chudszymi np. piersią z kurczaka gotowaną na parze, której trawienie w żołądku wynosi zaledwie 2-3 godziny.

Wędzone mięso i ryby
Kolejnymi produktami długo zalegającymi w żołądku są wędzone mięso i ryby. Wędzenie jest metodą, która pozwala zakonserwować mięso, a także nadaje charakterystycznego aromatu i smaku. Niestety podczas wędzenia powstają szkodliwe związki aromatyczne, które nie tylko są rakotwórcze, ale także sprawiają, że mięso znacznie trudniej się trawi. Szacuje się, że porcja 100 g wędzonej ryby trawi się w żołądku ok. 5 godzin.

Grzyby
Grzyby to jedne z najbardziej ciężkostrawnych produktów. Szacuje się porcja 100 g grzybów może zalegać w żołądku nawet 10 godzin! Nic więc dziwnego, że po skończonej uczcie z grzybami smażonymi lub marynowanymi można czuć się ociężale. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko za sprawą niestrawnej chityny, której źródłem są kapelusze grzybów. Podanie tego produktu z dodatkiem oleju lub śmietany może jeszcze bardziej wydłużyć zaleganie pokarmu w żołądku.