W skrócie
Surówka piękności Heleny Rubinstein to tak naprawdę pierwowzór nocnej owsianki, która stała się viralem za sprawą mediów społecznościowych. Sposób przygotowania jest podobny: podstawę stanowią płatki owsiane, które zalewa się wodą, mlekiem, jogurtem lub maślanką i zostawia na noc. Do nocnej owsianki najczęściej dodaje się jogurt, podczas gdy surówka piękności to raczej owsianka na wodzie. Nie jest to bez znaczenia, ponieważ spożywanie przegotowanej wody na czczo znacznie usprawnia metabolizm. W surówce piękności Heleny Rubinstein wszystkie składniki muszą być surowe. W tradycyjnym przepisie, oprócz płatków, znajduje się jabłko oraz orzechy. Założycielka kosmetycznego imperium dobrze wiedziała, jaka zdrowotna moc tkwi w surowych produktach. Doskonale wpływają one na naszą cerę, włosy, a także układ pokarmowy, regulując trawienie. Jedzona regularnie surówka piękności poprawia urodę oraz wspomaga odchudzanie. Warto więc przygotowywać ją wieczorem i jeść na śniadanie.
Helena Rubinstein, z pochodzenia Polka, która wychowała się na krakowskim Kazimierzu, nie bez przyczyny była jedną z najbardziej wpływowych i najbogatszych kobiet swojej epoki. Zdawała sobie sprawę z tego, że nasz wygląd w dużej mierze zależy od zdrowego wnętrza. To jej zawdzięczamy kosmetyki z filtrami, kremy z witaminami i proste, sprawdzone składy. Taka właśnie jest surówka piękności: zawiera łatwo dostępne, ale skuteczne składniki i odżywia od środka. Często zapominamy o tym, jaka siła tkwi w najprostszych produktach. Płatki owsiane to bogactwo błonnika, jabłka są źródłem witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym, a orzechy dostarczają cennych tłuszczy. Poznaj przepis na pierwszą nocną owsiankę w historii i wypróbuj jej działanie na sobie.
Surówka piękności Heleny Rubinstein – pierwsza nocna owsianka
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- szklanka przegotowanej wody,
- jabłko,
- garść orzechów włoskich,
- rodzynki,
- łyżka miodu,
- szczypta cynamonu.
Jak przygotować surówkę piękności?
- Płatki owsiane podzieliłam na dwie miseczki. Dodałam do nich jogurt.
- Orzechy posiekałam na mniejsze kawałki.
- Jabłko pokroiłam bez obierania na mniejsze cząstki i starłam je na tarce.
- Orzechy i jabłka umieściłam w miskach z płatkami, dodałam rodzynki, miód i cynamon.
- Wymieszałam składniki w obu porcjach i wstawiłam na noc do lodówki.