Superbakterie w mięsie z popularnego supermarketu. Szokujące wyniki badania

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Czy kurczaki dostają antybiotyki? Organizacja Otwarte Klatki przedstawiła szokujące wyniki badań. Prawie połowa badanych próbek mięsa z Lidla zawiera niebezpieczne bakterie, a antybiotykooporne superbakterie wykryto w 40 proc. próbek. Badania przeprowadzono w Polsce, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Niemczech i we Włoszech.

Spis treści

Niebezpieczne bakterie w mięsie z dyskontu. Przerażające wyniki badań

Otwarte Klatki, organizacja zajmująca się promowaniem rozwiązań, które mają zapobiegać cierpieniu zwierząt w duchu efektywnego altruizmu, opublikowała wyniki badań mięsa z Lidla. W ponad połowie zbadanych próbek wykryto niebezpieczne bakterie, a w 40 proc. badanie wykazało obecność superbakterii – bakterii opornych na działanie antybiotyków.

– Próbki mięsa z kurczaka marki własnej Lidla („Rzeźnik”) sprawdzono w laboratorium pod kątem występowania tzw. superbakterii, czyli patogenów opornych na działanie wielu różnych antybiotyków – czytamy na stronie Otwartych Klatek.

Antybiotykooporność jest nazywana przez naukowców „cichą pandemią XXI wieku”.
Antybiotykooporność jest nazywana przez naukowców „cichą pandemią XXI wieku”. DC Studio/freepik

Aktywne superbakterie (ESBL i MRSA) zostały wykryte, w co trzecim opakowaniu badanych próbek.

Inne wykryte bakterie to:

  • Enterococci (80 proc. próbek),

  • E. coli (40 proc. próbek),

  • Campylobacter (27 proc. próbek),

  • Listeria monocytogenes (23 proc. próbek),

  • Salmonella (7 proc. próbek).

– Obecność wieloopornych bakterii w mięsie jest niepokojącym trendem i stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego – powiedział Daily Mail Timothy Walsh, profesor mikrobiologii medycznej i antybiotykooporności na Uniwersytecie Oksfordzkim. – Zły dobrostan zwierząt jest jednym z głównych katalizatorów stosowania antybiotyków, a następnie czynników napędzających antybiotykooporność – dodał.

Antybiotykooporne bakterie, które zagrażają zdrowiu Polaków

Antybiotykooporne bakterie, które zagrażają zdrowiu Polaków

Odporność groźnych bakterii na leczenie antybiotykami to rosnący problem, który grozi pandemią na miarę COVID-19 – podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Wśród dwunastu najniebezpieczniejszych pat...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Czy kurczaki dostają antybiotyki?

Wzrost kurczaków w ciągu ostatnich 60 lat został przyspieszony aż 4-krotnie – nie tylko przez selekcję genetyczną, ale też poprzez stosowanie antybiotyków, które mają właściwości stymulujące wzrost. Choć Unia Europejska zakazała wykorzystywania antybiotyków w tym celu w 2006 roku, a od 2022 roku niedozwolone jest też profilaktyczne stosowanie tych leków, to zużycie antybiotyków w Polsce nieustannie rośnie.

Jak podają Otwarte Klatki, Polska zajmuje niechlubne drugie miejsce w Europie pod względem sprzedawanych antybiotyków oraz ilości podanych leków na kilogram masy ciała zwierząt. Wysokie zużycie antybiotyków w hodowli kurczaków bezpośrednio wiąże się ze stosowaniem ras szybko rosnących.

– Warto zwrócić uwagę, że przejście na wolniej rosnące rasy kurcząt wiązało się w Holandii z 9-krotnie mniejszym zapotrzebowaniem na antybiotyki – podaje Holenderski Instytut Leków Weterynaryjnych (Sda).

Czy myć mięso, pieczarki albo sałatę? Sprawdź, co można od razu zjeść

Czy myć mięso, pieczarki albo sałatę? Sprawdź, co można od razu zjeść

Często naszym pierwszym odruchem jest umycie mięsa oraz innych produktów, które tego nie wymagają. Nie zawsze pamiętamy o tym, że z kolei wszystkie owoce i warzywa – niezależnie od tego czy jemy je ze...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Czy antybiotyki w mięsie są szkodliwe? „Cicha pandemia XXI wieku”

Nienaturalnie szybki przyrost masy ciała ptaków nie tylko bardzo obciąża ich organizmy i przyczynia się do stłoczenia w kurnikach, a w konsekwencji stwarza środowisko do rozwoju chorób oraz generuje zapotrzebowanie na antybiotyki. Ze względu na wrażliwość handlową, dane dotyczące poziomu antybiotykoopornych bakterii w żywności nie są powszechnie dostępne.

– Antybiotykooporność to odporność bakterii na bakteriobójcze lub bakteriostatyczne działanie antybiotyków. To zdolność bakterii do przeciwstawiania się działaniu antybiotyku – podaje Narodowy Fundusz Zdrowia.

Główne przyczyny antybiotykooporności to:

  • nadmierne lub niepotrzebne stosowanie antybiotyków,

  • nadużywanie antybiotyków podczas produkcji żywności,

  • nieprzestrzeganie zaleceń lekarza dotyczących dawkowania,

  • przerywanie antybiotykoterapii po ustąpieniu objawów infekcji,

  • nieprzestrzeganie zasad higieny.

Antybiotykooporność jest nazywana przez naukowców „cichą pandemią XXI wieku”Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób podaje, że codziennie z tego powodu w Europie umiera ok. 100 osób. Szacuje się, że infekcje lekooporne zabijają 1,3 miliona ludzi rocznie na całym świecie. Jeżeli nie zostaną podjęte żadne działania, do 2050 roku liczba ta wzrośnie do 10 milionów.

– Poprawa dobrostanu zwierząt, taka jak przyjęcie wolniej rosnących ras zgodnie ze zobowiązaniem Better Chicken Commitment, może znacznie zmniejszyć potrzebę podawania antybiotyków ptakom w pierwszej kolejności – powiedział prof. Walsh.

Uważaj na zatrute mięso! To ci grozi, jeśli zjesz wyroby z nielegalnego źródła

Uważaj na zatrute mięso! To ci grozi, jeśli zjesz wyroby z nielegalnego źródła

Wyroby mięsne mogą być przyczyną śmierci! O zatrucie pokarmowe w przypadku „domowych” przetworów np. z targu jest niezmiernie łatwo, tymczasem wciąż są nielegalnie sprzedawane i znajdują nabywców. Czy...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Kurczaki z Lidla z superbakteriami. Co na to Lidl?

Lidl, który jest jednym z najpopularniejszych dyskontów w Polsce i Europie, odniósł się do kwestii obecności bakterii w mięsie kurczaków.

– Jakość naszych produktów i ochrona konsumentów jest dla Lidla najwyższym priorytetem. Bezpieczeństwo oraz jakość produktów są zatem głównym celem naszej firmy. Wszystkie artykuły podlegają szczegółowej kontroli jakości w całym łańcuchu dostaw (...) jesteśmy często jeszcze bardziej rygorystyczni niż wymaga tego prawo – czytamy w oficjalnym oświadczeniu Aleksandry Robaszkiewicz, dyrektorki ds. Corporate Affairs and CSR, Lidl Polska.

– Niestety, ponieważ obecnie nie mamy konkretnych wyników badania Fundacji Alberta Schweitzera, nie możemy zrewidować tych rezultatów. Obecnie nie mamy żadnych ograniczeń dotyczących zbytu naszego mięsa drobiowego pod względem mikrobiologicznym. Nieustannie pracujemy nad ulepszaniem naszych produktów i natychmiast badamy wszelkie przesłanki niespełniania naszych wysokich standardów jakości. Pozostajemy w bliskim kontakcie z naszymi dostawcami, aby zapewnić wysoką jakość produktów i wymagamy od nich ograniczenia stosowania antybiotyków po konsultacji z lekarzem weterynarii – czytamy.

Superbakterie odporne na antybiotyki zostały wykryte, w co trzecim opakowaniu badanych próbek mięsa z Lidla.

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Choć antybiotyki pomagają w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, to czasami mogą powodować skutki uboczne. Wiele osób doświadczyło np. biegunki, wzdęć czy utraty apetytu w trakcie antybiotykoterapii. Nie...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia