Poziomka wspomaga odporność i wygładza cerę. Zrób herbatę z liści poziomki leśnej na trawienie, trądzik i nadciśnienie. Wypróbuj ten przepis

Monika Góralska
Monika Góralska
W cenne składniki obfitują głównie liście poziomek dziko rosnących, a w mniejszym stopniu dotyczy to roślin hodowlanych.
W cenne składniki obfitują głównie liście poziomek dziko rosnących, a w mniejszym stopniu dotyczy to roślin hodowlanych. Nataliia_Melnychuk/Getty Images
Poziomki to pyszne owoce, które rzadko można spotkać na targach czy w warzywniakach. Najsmaczniejsze i najwartościowsze poziomki znajdziemy natomiast w lesie. Można też uprawiać je w doniczkach na balkonie czy w ogródku. Poziomki są smaczne i aromatyczne, a do tego zdrowe. Zawierają duże dawki witaminy C i innych antyoksydantów, które chronią komórki organizmu i spowalniają procesy starzenia. Cenne są nie tylko owoce, ale również liście poziomki. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma herbatka z liści poziomki i jak ją przygotować.

Spis treści

Poziomka – zapomniany dar lasu ma cenne właściwości zdrowotne

Poziomka (Fragaria) to bylina z rodziny różowatych, rosnąca dziko głównie w lasach, na polanach i przydrożach w całej Europie, w górach Azji oraz w Ameryce Północnej. W Polsce występują trzy z 17 gatunków tej rośliny:

  • poziomka pospolita (Fragaria vesca),
  • poziomka twardawa (Fragaria viridis),
  • poziomka wysoka (Fragaria moschata).

Najbardziej popularna z nich jest poziomka pospolita, ma również najsłodsze i najsmaczniejsze owoce, które można zbierać w czerwcu i lipcu. Poziomki ze względu na małe rozmiary oraz nietrwałość i delikatność owoców są trudno dostępne w sprzedaży, dlatego rzadko można je spotkać na targu czy w lokalnym warzywniaku.

Poziomki są bardzo słodkie i aromatyczne, szczególnie gdy pochodzą z lasu. Można je jeść na surowo, a także wykorzystać na przetwory takie jak dżemy, kompoty czy galaretki. Zawierają flawonoidy, garbniki i składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń i kobalt, a także witaminę C oraz wit. A, B1, B2, B3 (niacynę), B6 oraz biotynę .

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, wynoszącą ok. 58 mg na 100 g owoców, przeciwutleniaczy i garbników, poziomki działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wzmacniają odporność oraz uszczelniają naczynia krwionośne, co zapobiega ich pękaniu. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów jedzenie poziomek pomaga opóźniać procesy starzenia, wygładzać skórę i zwalczać je zmiany zapalne, takie jak wypryski i trądzik.

Właściwości liści poziomki i ich zastosowanie

Liście poziomki są trójdzielne i grubo piłkowane, osadzone na długich ogonkach. Od spodu są szarawe, a na wierzchu ciemnozielone i lekko owłosione.

Liście poziomki zawierają garbniki, taniny, flawonoidy, kwasy fenolowe, proantocyjanidyny, olejki eteryczne, kwasy organiczne (salicylowy, cynamonowy, kawowy, chlorogenowy) oraz witaminę C. Jednak należy pamiętać, że w cenne składniki obfitują tylko liście poziomek dziko rosnących, a w mniejszym stopniu dotyczy to roślin hodowlanych.

Liście poziomki wspomogą leczenie wielu schorzeń, takich jak:

  • bóle brzucha, niestrawność, zgaga,
  • odbijanie,
  • nudności, wymioty,
  • biegunka,
  • grypa żołądkowa i inne infekcje tego narządu,
  • stany zapalne i zakażenia jelit,
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • żylaki odbytu,
  • zmiany zwyrodnieniowe i stłuszczenie wątroby,
  • choroby reumatyczne,
  • kamica moczowa,
  • zapalenie nerek i dróg moczowych,
  • choroby skórne, np. trądzik,
  • pomocniczo przy cukrzycy i alergii.

Liście i owoce poziomki stosowane są wspomagająco w miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym. Liście poziomki w kuchni dzięki swojemu słodkiemu, „leśnemu” posmakowi i zapachowi używane są jako przyprawa do aromatyzowania win, nalewek, herbat oraz pieczonych mięs.

Napar z liści poziomki można stosować zewnętrznie do płukania jamy ustnej, gardła i narządów płciowych w stanach zapalnych takich jak afty, nadżerki, upławy, świąd. Sprawdzi się on także do okładów na oczy przy nadmiernym łzawieniu, stanach zapalnych, alergii, zapaleniu powiek i sińcach pod oczami.

Właściwości liści poziomki:

  • antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe,
  • moczopędne i napotne,
  • przeciwgorączkowe,
  • detoksykujące,
  • przeciwbiegunkowe,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwreumatyczne,
  • ściągające na skórę i błony śluzowe,
  • wspomagające krążenie krwi,
  • ochronne na miąższ wątroby.

Herbata z liści poziomki. Wypróbuj ten przepis!

Zielone liście poziomki należy zebrać w lesie i wysuszyć w temp. do 40 st. C, rozkładając je cienką warstwą na pergaminie. Najlepiej jest zbierać młode listki przed kwitnieniem, czyli już w kwietniu, ale można je pozyskać i wysuszyć również w czasie owocowania. Mają wtedy większą zawartość garbników i herbatka z nich jest najbardziej wyrazista w smaku.

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki suszonych liści poziomki,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie:

  1. Suszone liście poziomki zalać szklanką wrzątku.
  2. Parzyć pod przykryciem przez 15 minut i odcedzić.
  3. Pić 3-4 razy dziennie.
Dodaj firmę Autopromocja

Uzupełnij domową apteczkę

kup najtaniej

Domowa Apteczka

Domowa Apteczka Apetyt Stop 30 tabletek

7,80 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie