Spis treści
Jak kawa wpływa na mózg?
Naukowcy z Uniwersytetu w Weronie przeprowadzili badania, którego wyniki sugerują, że zaledwie jedno espresso dziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji, a zwłaszcza choroby Alzheimera. Badania, którym przewodziła prof. Mariapina D'Onofrio, dotyczyły wpływu espresso na mózg, a w szczególności jego zdolności do zwalczania tworzenia szkodliwych białek tau. Białka tau mają kluczowe znaczenie dla stabilizacji struktur mózgu. Jednak u osób z chorobami neurodegeneracyjnymi białka te mogą tworzyć szkodliwe „fibryle”, które zakłócają funkcje neuronalne. Prowadzi to do zaburzeń poznawczych charakterystycznych dla demencji.
Jak sugerują odkrycia włoskich naukowców, związki znajdujące się w espresso aktywnie rozkładają białka tau, dzięki czemu zapobiegają uszkadzaniu neuronów i powodowaniu pogorszenia funkcji poznawczych. Co ciekawe, naukowcy wymieniają też… modny koktajl espresso martini! Również on zawiera te korzystne związki, które mogą pomóc w zapobieganiu procesom związanym z demencją.
Jak kofeina zmienia twój mózg?
Jak wykazały testy laboratoryjne przeprowadzone podczas badania, espresso skutecznie zwalcza tworzenie się tych szkodliwych włókien. Podkreślony został też aspekt geograficzny odkryć – ok. 96 proc. Włochów pije espresso codziennie, co sugeruje potencjalny nawyk żywieniowy, który może przyczynić się do niższych wskaźników demencji w niektórych obszarach.
Zespół badaczy wykorzystał spektroskopię magnetycznego rezonansu jądrowego do zbadania składu chemicznego espresso przygotowanego z ziaren kupionych w sklepach.
– Niezależnie od tego, czy espresso jest pite samo, czy wmieszane do latte, Americano, a nawet martini, zapewnia ono miłośnikom kawy bardzo skoncentrowany zastrzyk kofeiny – stwierdziła prof. D'Onofrio.
Związki zawarte w espresso nie tylko pobudzają, ale też mogą hamować agregację białka tau – proces, który uważa się za związany z początkiem choroby Alzheimera. W badaniu z 2012 r. przeprowadzonym na Florydzie obserwowano osoby z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi (problemy z myśleniem i pamięcią wykraczające poza normalny proces starzenia się) i monitorowano poziom kofeiny oraz ich zdolności poznawcze przez kolejne dwa do czterech lat.
Co ciekawe, naukowcy odkryli, że osoby, u których nie rozwinęła się demencja, miały dwa razy więcej kofeiny we krwi niż osoby, u których ona wystąpiła. Nie można mieć jednak pewności co do jednoznaczności badań, bo niemożliwe jest ustalenie, czy poziom kofeiny wpływa na demencję, czy odwrotnie. Zdarza się bowiem, że zaburzenia snu spowodowane demencją mogą skłonić kogoś do odstawienia kofeiny. Wyniki badań nie są w stanie odróżnić przyczyny od skutku.
Źródło:
Espresso Coffee Mitigates the Aggregation and Condensation of Alzheimer's Associated Tau Protein Journal of Agricultural and Food Chemistry
High Blood Caffeine Levels in MCI Linked to Lack of Progression to Dementia Journal of Alzheimer's Disease