Pij codziennie, a uchronisz się przed demencją! Popularny napój może być tajną bronią dla zdrowia twojego mózgu

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Już jedna filiżanka dziennie może zwalczać powstawanie szkodliwych białek tau, które gromadzą się w mózgach osób cierpiących na choroby neurodegeneracyjne. Naukowcy z Uniwersytetu w Weronie odkryli, że codzienne picie espresso może znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji, zwłaszcza choroby Alzheimera. Czy kawa chroni przed demencją?

Spis treści

Jak kawa wpływa na mózg?

Naukowcy z Uniwersytetu w Weronie przeprowadzili badania, którego wyniki sugerują, że zaledwie jedno espresso dziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji, a zwłaszcza choroby Alzheimera. Badania, którym przewodziła prof. Mariapina D'Onofrio, dotyczyły wpływu espresso na mózg, a w szczególności jego zdolności do zwalczania tworzenia szkodliwych białek tau. Białka tau mają kluczowe znaczenie dla stabilizacji struktur mózgu. Jednak u osób z chorobami neurodegeneracyjnymi białka te mogą tworzyć szkodliwe „fibryle”, które zakłócają funkcje neuronalne. Prowadzi to do zaburzeń poznawczych charakterystycznych dla demencji.

Związki zawarte w espresso nie tylko pobudzają, ale też mogą hamować agregację białka tau.
Związki zawarte w espresso nie tylko pobudzają, ale też mogą hamować agregację białka tau. rawpixel.com/freepik

Jak sugerują odkrycia włoskich naukowców, związki znajdujące się w espresso aktywnie rozkładają białka tau, dzięki czemu zapobiegają uszkadzaniu neuronów i powodowaniu pogorszenia funkcji poznawczych. Co ciekawe, naukowcy wymieniają też… modny koktajl espresso martini! Również on zawiera te korzystne związki, które mogą pomóc w zapobieganiu procesom związanym z demencją.

Jak kofeina zmienia twój mózg?

Jak wykazały testy laboratoryjne przeprowadzone podczas badania, espresso skutecznie zwalcza tworzenie się tych szkodliwych włókien. Podkreślony został też aspekt geograficzny odkryć – ok. 96 proc. Włochów pije espresso codziennie, co sugeruje potencjalny nawyk żywieniowy, który może przyczynić się do niższych wskaźników demencji w niektórych obszarach.

Zespół badaczy wykorzystał spektroskopię magnetycznego rezonansu jądrowego do zbadania składu chemicznego espresso przygotowanego z ziaren kupionych w sklepach.

– Niezależnie od tego, czy espresso jest pite samo, czy wmieszane do latte, Americano, a nawet martini, zapewnia ono miłośnikom kawy bardzo skoncentrowany zastrzyk kofeiny – stwierdziła prof. D'Onofrio.

Związki zawarte w espresso nie tylko pobudzają, ale też mogą hamować agregację białka tau – proces, który uważa się za związany z początkiem choroby Alzheimera. W badaniu z 2012 r. przeprowadzonym na Florydzie obserwowano osoby z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi (problemy z myśleniem i pamięcią wykraczające poza normalny proces starzenia się) i monitorowano poziom kofeiny oraz ich zdolności poznawcze przez kolejne dwa do czterech lat.

Co ciekawe, naukowcy odkryli, że osoby, u których nie rozwinęła się demencja, miały dwa razy więcej kofeiny we krwi niż osoby, u których ona wystąpiła. Nie można mieć jednak pewności co do jednoznaczności badań, bo niemożliwe jest ustalenie, czy poziom kofeiny wpływa na demencję, czy odwrotnie. Zdarza się bowiem, że zaburzenia snu spowodowane demencją mogą skłonić kogoś do odstawienia kofeiny. Wyniki badań nie są w stanie odróżnić przyczyny od skutku.

Źródło:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia