Pierś z kurczaka – ile ma kalorii? Wartość odżywcza i właściwości filetów z piersi kurczaka. Czy antybiotyki występują w mięsie drobiowym?

Martyna Jaros
Martyna Jaros
Filet z piersi kurczaka jest niskokaloryczny i lekkostrawny.
Filet z piersi kurczaka jest niskokaloryczny i lekkostrawny.
Udostępnij:
Pierś z kurczaka to bogate w białko i niskotłuszczowe mięso. Stanowi element wielu dań ze względu na szybkość w przygotowaniu i delikatny smak. Ten niskokaloryczny produkt zawiera wiele składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak świadomość występowania antybiotyków w hodowli drobiu może budzić niepokój co do szkodliwości spożycia filetów z piersi kurczaka. Aby mieć pewność, że kupowane mięso jest zdrowe, należy wybierać to, które jest oznakowane certyfikatem jakości.

Spis treści

Piersi kurczaka jako popularny rodzaj białego mięsa

Filet z piersi kurczaka swoją popularność zawdzięcza stosunkowo niskiej cenie oraz łatwej dostępności w większości sklepów spożywczych. W obecnych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na skład i jakość spożywanych produktów. Wybór chudego mięsa, jakim jest pierś z kurczaka, to dobry krok w stronę zmiany nawyków żywieniowych.

Z najnowszych badań przeprowadzonych przez stację badawczo-rozwojową BioStat wynika, że filet z piersi kurczaka jest najchętniej wybieranym przez Polaków mięsem. Ponad 66 proc. ankietowanych preferuje drób od mięsa wieprzowego. Proste przygotowanie sprawia, że statystycznie każdy Polak spożywa aż 27 kg mięsa kurczaka rocznie!

Kaloryczność oraz wartości odżywcze filetów z kurczaka

Surowa pierś kurczaka w 100 g zapewnia organizmowi tylko 98 kcal, jest zatem produktem niskokalorycznym. Z tego powodu chętnie wybierają ją osoby będące na diecie odchudzającej. Wpisuje się również idealnie w zasady diety lekkostrawnej, ponieważ gotowana nie podrażnia żołdaka oraz jelit. Ilość białka w 100 g wynosi 21,5 g, a tłuszczu 1,3 g. Średniej wielkości pierś waży ok. 150-200 gramów.

Białe mięso bez skóry jest idealne dla osób z hipercholesterolemią, ponieważ w 100 gramach (pół fileta) zawiera tylko 58 mg cholesterolu. Warto to porównać z mięsem wołowym, które zawiera aż 90 mg cholesterolu.

Mięso z piersi kurczaka jest dobrym źródłem składników mineralnych i witamin. Połowa filetu zawiera:

  • 385 mg potasu,
  • 33 mg magnezu,
  • 0,4 mg żelaza,
  • 0,49 mg cynku,
  • 0,1 mg miedzi,
  • 0,1 mg manganu,
  • 0,09 mg tiaminy (witamina B1),
  • 0,153 mg ryboflawiny (witamina B2),
  • 12,44 mg niacyny (witamina B3),
  • 0,55 mg pirydoksyny (witamina B6)
  • 0,4 mg kobalaminy (witamin B12).

Filet jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz krwionośnego. Spożywając piersi kurczaka, uzupełniamy również składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, selen oraz cynk, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.

Jeden średni filet z piersi o wadze 200 g w 85 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 oraz w 85 proc. na selen.

Gotowana i smażona pierś z kurczaka – kaloryczność

Filet z kurczaka uznawany jest za chude mięso. Kaloryczność przygotowanego dania zmienia się pod wpływem obróbki termicznej. Gotowana pierś w 100 gramach dostarcza 98 kcal, natomiast pieczona w piekarniku 134 kcal. Mięso smażone bez panierki będzie miało 239 kcal w 100 g, a panierowane 268 kcal. Należy zatem zwracać szczególną uwagę na sposób przyrządzania i wybierać mniej szkodliwe gotowanie lub pieczenie w rękawie.

Dokładna wartość odżywcza i zawartość poszczególnych składników w przygotowanej potrawie uzależniona jest od tego, jakie dodatki zostały użyte podczas gotowania (np. suszone owoce, masło, śmietana). By nie zwiększyć kaloryczności potrawy, ale poprawić jej smak można dodać zioła oraz przyprawy.

Korzyści zdrowotne spożywania piersi z kurczaka. Czy konieczne jest mycie mięsa przed gotowaniem?

Niewątpliwie zawartość składników odżywczych i niska kaloryczność filetów z kurczaka powodują, że są one częstym składnikiem posiłków. Jedząc pierś kurczaka, dostarczamy organizmowi dobrze przyswajalne białko oraz niewielkie ilości tłuszczu. Jedną z zalet jest również stosunkowo niska cena.

Mięso z kurczaka oprócz zalet ma też istotne wady. Według badań przeprowadzonych przez Centrum dla Nauki w Interesie Publicznym wynika, że spośród dostępnego asortymentu mięsa najłatwiej jest zatruć się właśnie drobiem. Podczas przygotowania posiłków ważne jest dbanie o prawidłowa higienę i przestrzeganie zasad bezpieczeństwa na stanowisku pracy.

Zobacz, jak bezpiecznie przygotować mięso z kurczaka

Nie należy również myć mięsa kurczaka przed gotowaniem. Jeśli na produkcie znajdują się bakterie Salmonelli lub Listerii, to mycie spowoduje rozprzestrzenienie się ich po całym produkcie, narażając nasz organizm na zatrucie pokarmowe. Pozbycie się drobnoustrojów bytujących na mięsie wymaga obróbki termicznej w temperaturze minimum 65 stopni Celsjusza, więc smażenie, pieczenie lub gotowanie zdoła je wyeliminować.

Antybiotyki w mięsie drobiowym

W Polsce obowiązuje zakaz stosowania antybiotyków w hodowli drobiu, za wyjątkiem konieczności leczenia choroby zwierzęcia. Obawy jednak stwarza to, jakie ilości antybiotyków stosowanych w terapii przedostają się do mięsa.

Antybiotykoterapię przeprowadza się pod ścisłą kontrolą weterynaryjną, a mięso, zanim trafi na nasz stół, musi odczekać okres karencji. Jest to czas, po upływie którego stężenie substancji czynnej nie wywołuje szkodliwych skutków ubocznych dla ludzkiego organizmu. Nie ma jednak stuprocentowej pewności, czy mięso dostępne w sprzedaży na pewno zawiera nieszkodliwą dawkę antybiotyku. Ze względów bezpieczeństwa należy wybierać produkty z certyfikatem jakości.

Dane opublikowane przez Europejską Agencję Leków wskazują, że w Europie antybiotyki są dwukrotnie częściej stosowane w leczeniu zwierząt niż ludzi. W latach 2011–2014 ich zużycie ich w rolnictwie zwiększyło się aż o 23 procent.

Polska zajmuje drugie miejsce w Europie pod względem wykorzystywania antybiotyków w leczeniu zwierząt. Pozostałości antybiotyków mogą powodować alergie oraz wpływać negatywnie na działanie układu hormonalnego. Z drugiej strony pozostałości tych substancji przyjmowane regularnie w małych dawkach mogą spowodować powstanie szczepów bakterii, które są oporne na działania antybiotyków.

Eksperci z Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej podkreślają, że mięso, które trafia na nasze stoły, przechodzi szereg badań zgodnie z wymogami prawa polskiego oraz unijnego. Dzięki temu sprzedawane mięso powinno być wolne od pozostałości antybiotyków stosowanych do leczenia zwierząt przed ubojem.

Coraz więcej mówi się o szkodliwości mięsa, a dietetycy zalecają, by zmniejszyć jego dawki do 0,5 kg tygodniowo (a maksymalnie 80 g dziennie), przy czym ilość ta dotyczy porcji przed obróbką termiczną. W porównaniu z tradycyjnym jadłospisem zbilansowana dieta roślinna obniżać zagrożenie rozwojem chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Pomaga pozbyć się nadwagi i utrzymać szczupłą sylwetkę, a także poprawia komfort pacjentów z chorobami zapalnymi jelit.Osoby, które nie chcą lub nie mogą całkiem rezygnować z mięsa, mogą zrobić to częściowo, stosując dietę fleksitariańską, która nosi też nazwę semiwegetariańskiej – ona także przynosi korzyści dla zdrowia! Ważne jednak, by wykluczone produkty zwierzęce zastępować mądrze roślinnymi, co pozwoli zapewnić sobie odpowiednie dawki niezbędnych składników. Sprawdź, jakie produkty najlepiej zastąpią mięso w klasycznych daniach z jego udziałem, i ile zapewnią przy tym białka i żelaza!Podane ilości dotyczą porcji 100 g produktu surowego lub bez dodatków.

Najlepsze zamienniki mięsa – 10 polecanych produktów bogatyc...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska coraz bardziej rowerowa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie