Spis treści
Czy szypułki truskawek są jadalne?
Oczywiście, że tak. Szypułki truskawek można jeść bez obaw. Nie są toksyczne, a wręcz przeciwnie mają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Jeśli więc zdarzy ci się zjedzenie truskawki razem z listkiem nie panikuj, bo nic ci nie grozi. Od teraz jedz je świadomie i celowo, bo mają mnóstwo wartości odżywczych i witamin.
Szypułki truskawek na bóle stawów i rozstrój żołądka
Szypułki truskawek, czyli ciemnozielone drobne listki tworzące koronę wokół wierzchołka truskawki są bogate w witaminę C, żelazo i wapń, zawierają także błonnik, kwas foliowy, flawonoidy, garbniki, chlorofil. Witamina C oraz inne antyoksydanty likwidują wolne rodniki, które odpowiedzialne są za procesy starzenia się organizmu. Wapń wzmacnia kości, a żelazo wspiera funkcjonowanie układu krążenia i wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek, dzięki czemu chroni przed anemią.
Szypułki i liście truskawek zawierają także kwas kawowy o działaniu przeciwzapalnym i moczopędnym. Dzięki temu łagodzą stany zapalne i ułatwiają odprowadzanie nadmiaru wody z organizmu. Jest to szczególnie korzystne dla osób cierpiących na artretyzm i bóle stawów, a także przy infekcjach dróg moczowych.
Garbniki pomagają w trawieniu, łagodzą skurcze żołądka, bóle brzucha i wzdęcia, zmniejszają nudności i biegunki.
„Nie wyrzucaj, wykorzystaj” – jak mawia piesek z ulubionej bajki mojego synka „Psi patrol”. Weź sobie to do serca i nie marnuj żywności. Wykorzystując resztki owoców czy warzyw, które zwykle traktowane są jak śmieci i lądują w koszu takie jak ogonki z czereśni czy wiśni, pestki arbuza czy właśnie szypułki truskawki, dbamy nie tylko o zdrowie, ale też o środowisko. Jest to również świetny przykład dla dzieci, bo troska o siebie samego, a także innych i naszą wspólną planetę jest podstawą naszego życia i powinna być dla nas priorytetem.
Co można zrobić z szypułek truskawek?
Można jeść po prostu całe owoce razem z szypułkami, ale w takiej wersji zielone listki nie są zbyt smaczne i nieco psują smak truskawek przez swoją szorstką i lekko łykowatą teksturę. Na szczęście istnieje kilka lepszych i smaczniejszych sposobów na wykorzystanie cennych właściwości szypułek truskawek:
Smoothie – po umyciu truskawek wrzuć je do blendera w całości bez odcinania szypułek. Zmiksowane zielone listki podkreślą smak koktajlu i wzbogacą go o cenne witaminy i substancje odżywcze.
Woda smakowa – szypułki możesz wrzucić same lub z truskawkami do wody i odstawić na kilka godzin. Nadadzą one smak i aromat wodzie. Truskawki możesz potem zjeść.
Pesto – zielone listki możesz zblendować lub utrzeć w moździerzu na gładką masę tak samo jak listki bazylii, a także natki pietruszki czy rzodkiewki. Następnie dodaj trochę oliwy z oliwek, soku z cytryny i opcjonalnie soli lub przypraw i masz pyszny sos do makaronu albo sałatki.
Sałatka – pokrojone szypułki dodaj do ulubionej sałatki. Świetnie komponują się z sałatą, rukolą czy jarmużem, podkreślą też smak dania.
Ocet truskawkowy – wrzuć szypułki truskawek najlepiej z odkrojonymi kawałkami samego owocu do butelki z octem winnym lub balsamicznym i pozostaw na kilka dni, a nawet tydzień. Tak przyprawiony ocet to gotowy dressing do wielu sałatek.
Ziołowa herbata truskawkowa – szypułki jak i liście z truskawek możesz wykorzystać do przygotowania smacznego i leczniczego naparu. Zalej łyżkę świeżych lub suszonych szypułek truskawek szklanką wrzątku i parz pod przykryciem przez ok. 10 minut. Herbata wspomoże trawienie, złagodzi ból brzucha, biegunkę i zaparcia, a także pomoże pozbyć się przeziębienia i bólu gardła.
Kompot – umyj truskawki i razem z szypułkami wrzuć je do gotującej się wody. Możesz połączyć je z innymi owocami takimi jak jabłka, porzeczki, maliny czy wiśnie. Gotuj przez 2-3 minuty i wyłącz palnik. Pozostaw do ostygnięcia i pij ze smakiem.
Domowy trunek – szypułki wraz z odciętymi kawałkami owoców możesz także dodać do alkoholu takiego jak wódka, rum lub gin. Pozostaw je na ok. 2 dni i odcedź. Tak aromatyzowany trunek sam w sobie będzie świetnie smakował, sprawdzi się także jako baza do letnich koktajli.
Do przygotowania dań z wykorzystaniem szypułek truskawek najlepiej użyj truskawek ekologicznych lub z własnego ogrodu, działki czy doniczki. Takie owoce i liście będą zawierały mniej pestycydów i środków chemicznych oraz innych zanieczyszczeń. Pamiętaj też, żeby truskawki najpierw umyć, a dopiero później obierać truskawki z szypułek. W ten sposób owoce zachowają maksimum smaku i wartości odżywczych.
Źródła:
3 Health Benefits of Strawberry Leaves and How to Use Them livestrong.com
Can You Eat Strawberry Leaves? Here's What Science Spoon University