Nie wyrzucaj, wykorzystaj. Są dobre na trawienie i ból stawów. Od teraz będziesz prawidłowo jeść truskawki

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Truskawki są pyszne i zdrowe. Te soczyste owoce kojarzą się z latem, a jedzenie ich to sama przyjemność. Przez przypadek zjadłeś szypułkę truskawki? Nie bój się, nic ci nie grozi. Wręcz przeciwnie, bo to skarbnica witamin i składników odżywczych. Sięgaj więc po nie świadomie. Zobacz, co się w nich kryje i co można zrobić z szypułek truskawek.

Spis treści

Czy szypułki truskawek są jadalne?

Szypułki z truskawek to skarbnica witamin i wartości odżywczych. Nie wyrzucaj ich tylko jedz truskawki razem z nimi.
Szypułki z truskawek to skarbnica witamin i wartości odżywczych. Nie wyrzucaj ich tylko jedz truskawki razem z nimi. jcomp/freepik.com

Oczywiście, że tak. Szypułki truskawek można jeść bez obaw. Nie są toksyczne, a wręcz przeciwnie mają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Jeśli więc zdarzy ci się zjedzenie truskawki razem z listkiem nie panikuj, bo nic ci nie grozi. Od teraz jedz je świadomie i celowo, bo mają mnóstwo wartości odżywczych i witamin.

Szypułki truskawek na bóle stawów i rozstrój żołądka

Szypułki truskawek, czyli ciemnozielone drobne listki tworzące koronę wokół wierzchołka truskawki są bogate w witaminę C, żelazo i wapń, zawierają także błonnik, kwas foliowy, flawonoidy, garbniki, chlorofil. Witamina C oraz inne antyoksydanty likwidują wolne rodniki, które odpowiedzialne są za procesy starzenia się organizmu. Wapń wzmacnia kości, a żelazo wspiera funkcjonowanie układu krążenia i wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek, dzięki czemu chroni przed anemią.

Szypułki i liście truskawek zawierają także kwas kawowy o działaniu przeciwzapalnym i moczopędnym. Dzięki temu łagodzą stany zapalne i ułatwiają odprowadzanie nadmiaru wody z organizmu. Jest to szczególnie korzystne dla osób cierpiących na artretyzm i bóle stawów, a także przy infekcjach dróg moczowych.

Garbniki pomagają w trawieniu, łagodzą skurcze żołądka, bóle brzucha i wzdęcia, zmniejszają nudności i biegunki.

„Nie wyrzucaj, wykorzystaj” – jak mawia piesek z ulubionej bajki mojego synka „Psi patrol”. Weź sobie to do serca i nie marnuj żywności. Wykorzystując resztki owoców czy warzyw, które zwykle traktowane są jak śmieci i lądują w koszu takie jak ogonki z czereśni czy wiśni, pestki arbuza czy właśnie szypułki truskawki, dbamy nie tylko o zdrowie, ale też o środowisko. Jest to również świetny przykład dla dzieci, bo troska o siebie samego, a także innych i naszą wspólną planetę jest podstawą naszego życia i powinna być dla nas priorytetem.

Co można zrobić z szypułek truskawek?

Można jeść po prostu całe owoce razem z szypułkami, ale w takiej wersji zielone listki nie są zbyt smaczne i nieco psują smak truskawek przez swoją szorstką i lekko łykowatą teksturę. Na szczęście istnieje kilka lepszych i smaczniejszych sposobów na wykorzystanie cennych właściwości szypułek truskawek:

  1. Smoothie – po umyciu truskawek wrzuć je do blendera w całości bez odcinania szypułek. Zmiksowane zielone listki podkreślą smak koktajlu i wzbogacą go o cenne witaminy i substancje odżywcze.

  2. Woda smakowa – szypułki możesz wrzucić same lub z truskawkami do wody i odstawić na kilka godzin. Nadadzą one smak i aromat wodzie. Truskawki możesz potem zjeść.

  3. Pesto – zielone listki możesz zblendować lub utrzeć w moździerzu na gładką masę tak samo jak listki bazylii, a także natki pietruszki czy rzodkiewki. Następnie dodaj trochę oliwy z oliwek, soku z cytryny i opcjonalnie soli lub przypraw i masz pyszny sos do makaronu albo sałatki.

  4. Sałatka – pokrojone szypułki dodaj do ulubionej sałatki. Świetnie komponują się z sałatą, rukolą czy jarmużem, podkreślą też smak dania.

  5. Ocet truskawkowy – wrzuć szypułki truskawek najlepiej z odkrojonymi kawałkami samego owocu do butelki z octem winnym lub balsamicznym i pozostaw na kilka dni, a nawet tydzień. Tak przyprawiony ocet to gotowy dressing do wielu sałatek.

  6. Ziołowa herbata truskawkowa – szypułki jak i liście z truskawek możesz wykorzystać do przygotowania smacznego i leczniczego naparu. Zalej łyżkę świeżych lub suszonych szypułek truskawek szklanką wrzątku i parz pod przykryciem przez ok. 10 minut. Herbata wspomoże trawienie, złagodzi ból brzucha, biegunkę i zaparcia, a także pomoże pozbyć się przeziębienia i bólu gardła.

  7. Kompot – umyj truskawki i razem z szypułkami wrzuć je do gotującej się wody. Możesz połączyć je z innymi owocami takimi jak jabłka, porzeczki, maliny czy wiśnie. Gotuj przez 2-3 minuty i wyłącz palnik. Pozostaw do ostygnięcia i pij ze smakiem.

  8. Domowy trunek – szypułki wraz z odciętymi kawałkami owoców możesz także dodać do alkoholu takiego jak wódka, rum lub gin. Pozostaw je na ok. 2 dni i odcedź. Tak aromatyzowany trunek sam w sobie będzie świetnie smakował, sprawdzi się także jako baza do letnich koktajli.

Do przygotowania dań z wykorzystaniem szypułek truskawek najlepiej użyj truskawek ekologicznych lub z własnego ogrodu, działki czy doniczki. Takie owoce i liście będą zawierały mniej pestycydów i środków chemicznych oraz innych zanieczyszczeń. Pamiętaj też, żeby truskawki najpierw umyć, a dopiero później obierać truskawki z szypułek. W ten sposób owoce zachowają maksimum smaku i wartości odżywczych.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia