Czosnek, cebula, imbir i kurkuma to produkty znane ze swojego działania przeciwzapalnego i antybiotycznego, a także wspierającego układ immunologiczny ze strony mikroflory jelitowej.
Polecane warzywa, owoce i przyprawy w połączeniu z sokiem z cytryny czy miodem pszczelim w naturalny sposób wspomogą walkę z infekcją i wesprą odporność organizmu na patogeny.
Są jednak warunki skutecznego działania naturalnych środków: trzeba zacząć zażywać je jak najszybciej po zauważeniu objawów rozwijającej się choroby oraz przyjmować regularnie – zwłaszcza, jeśli mają długofalowo wspomóc system immunologiczny.
Sprawdź, jak przygotować 7 najbardziej polecanych receptur wspierających odporność!
Do przyjmowania niektórych składników istnieją pewne przeciwwskazania. Warto pamiętać, że syropy i inne receptury z cebulą, czosnkiem czy imbirem nie są wskazane dla osób z ostrym nieżytem żołądka i jelit. Mogą też nie być odpowiednim rozwiązaniem przy niskim ciśnieniu krwi, jak również w przypadku stosowania leków m.in. obniżających ciśnienie czy rozrzedzających krew, ponieważ ich składniki mogą nasilać to działanie.
W przypadku przewlekłego zażywania jakichkolwiek leków stosowanie silnie działających receptur naturalnych najlepiej skonsultować uprzednio z lekarzem.