Spis treści
Przepis na prostą nalewkę z płatków dzikiej róży
Przygotowanie nalewki z płatków dzikiej róży jest niezwykle proste. Trunek ten jest bogaty w witaminy, w szczególności w kwas askorbinowy, który jest silnym antyoksydantem. Warto sięgać po nią w okresie obniżonej odporności. Jednak należy pamiętać, że jest to napój wysokoprocentowy, który nie zastąpi leczenia farmakologicznego, a jego spożycie nie powinno przekraczać 50 ml dziennie.
Składniki:
- 1 litr płatków,
- pół szklaki cukru,
- pół litra alkoholu (40 proc.).
Przygotowanie:
Najpierw odcinamy białe końcówki płatków, aby pozbyć się goryczki, następnie układamy w słoiku na przemiennie warstwę płatków i cukru. Słoik stawiamy w ciepłym, nasłonecznionym miejscu na kilka dni, następnie dolewamy alkohol i odstawiamy w ciemne miejsce. Po ok. sześciu tygodniach przecedzamy trunek do butelki.
Dzika róża – właściwości. Kiedy warto stosować nalewkę z płatków dzikiej róży?
Rodzina róż liczy ponad 130 gatunków i tysiące odmian. Płatki wszystkich z nich są jadalne i mogą być używane do przygotowywania herbatek i naparów, choć warto wiedzieć, że niektóre z nich są słodsze, a inne bardziej gorzkie.
Czytaj też: Szukasz niebanalnego prezentu dla mamy? Na Dzień Matki podaruj zdrowie zamknięte w butelce
Rosa alba, Rosa centifolia, Rosa damascena i Rosa gallica to cztery gatunki, które uważane są przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) za ogólnie bezpieczne w postaci ekstrahowanej. Jednak oprócz nich wiele innych gatunków – w tym popularna w Polsce dzika róża (Rosa canina) oraz róża pomarszczona (Rosa rugosa) – wykorzystywanych jest do wytwarzania olejków, przetworów i ekstraktów.
W Polsce spotkamy 25 dziko rosnących róż, które mogą być używane zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Odpowiednio użyte mogą pomóc przywrócić cerze i włosom blask oraz złagodzić bóle menstruacyjne. Dzięki zawartości witamin, przede wszystkim witaminy C, dzika róża wspomaga układ odpornościowy. Sprawdź w naszej galerii, jak wykorzystać płatki róż, aby skorzystać z ich zalet.
Tak możesz wykorzystać płatki dzikiej róży
Zobacz także:
Kiedy zbierać płatki róży i jak prawidłowo je suszyć?
Po kwiaty róży najlepiej sięgnąć z własnego ogródka lub z miejsca oddolnego od ruchliwych ulic i miast. Najbardziej aromatyczne i jędrne płatki pozyskamy wybierając się po nie wczesnym rankiem lub późnym wieczorem w suchy, słoneczny dzień. Zrywane płatki najlepiej jest zbierać do lnianego woreczka lub wiklinowego koszyka.
Jeśli chcemy wysuszyć je szybko, możemy skorzystać z piekarnika – nastawiamy go na ok. 60 stopni Celsjusza i suszymy rozłożone płasko na papierze do pieczenia, obracając je co kilka minut. Jeśli mamy więcej czasu, najlepiej ułożyć płatki w przewiewnym pudełku, w zacienionym miejscu na około dwa tygodnie.
Jesienią zbiera się owoce dzikiej róży, które cenione są przede wszystkim za dużą zawartość witaminy C oraz polifenoli. Ich spożywanie zalecane jest w czasie infekcji, a także przez osoby borykające się z anemią i szkorbutem. Mogą być jedzone dopiero po odpowiednim przetworzeniu.
Źródła:
- What Is Rose Tea? Benefits and Uses Healthline
- Rose Water: Benefits and Uses Healthline