Spis treści
Nalewka figowa – wypróbuj prosty przepis
Figi to smaczne egzotyczne owoce, które nie są zbyt popularne w naszym kraju. Na szczęście coraz częściej można je kupić w postaci świeżej, dzięki czemu właśnie teraz możemy się cieszyć ich wyjątkowym, słodkim i soczystym smakiem. Figi można jeść na surowo, dodawać do deserów czy dań wytrawnych, ale można z nich zrobić także przetwory takie jak dżemy, soki czy nalewkę figową. Do jej przygotowania wystarczą 2 składniki:
- 10 świeżych lub suszonych fig (ok. 600 g),
- 1 l wódki 40 proc. alk. obj.
Jak zrobić figówkę?
- Świeże figi umyj i osusz ręcznikiem. Następnie pokrój na plasterki w kształcie półksiężyców.
- Jeśli używasz suszonych fig to mocz je we wrzącej wodzie ok. 20 minut, a następnie odsącz.
- Owoce przełóż do szklanego, wyparzonego słoika. Zalej wódką i zakręć.
- Po 2-3 tygodniach wyłóż sitko jałową gazą i przecedź przez nie nalewkę z fig.
- Następnie figówkę przelej do wyparzonych wrzątkiem butelek i odstaw na 5-6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Jakie właściwości mają figi i nalewka z fig?
Figi to smaczne i słodkie egzotyczne owoce, które o tej porze roku można kupić już w wielu polskich sklepach w postaci nie tylko suszonej, ale też świeżej. Figi to owoce figowca pospolitego (Ficus carica), które pochodzą z basenu Morza Śródziemnego. Drzewo figowe owocuje właśnie o tej porze roku, czyli od początku lata aż do jesieni.
Świeże figi są bogatym źródłem wielu witamin takich jak witamina C, A, PP i witaminy z grupy B. Zawierają także składniki mineralne takie jak magnez, wapń i żelazo, a także błonnik, pektyny i kwasy organiczne: cytrynowy, oksalowy i jabłkowy.
Figi i figówka mają właściwości:
- regulujące trawienie,
- zapobiegające zaparciom, niestrawności i gazom,
- wzmacniające serce i układ krążenia,
- obniżające ciśnienie krwi,
- obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- wzmacniające przy anemii,
- dbające o mocne kości i zęby, chroniące przed osteoporozą,
- wspomagają pracę układu nerwowego i łagodzą stres.
Przeciwwskazania do stosowania nalewki z fig
Figi ze względu na dużą zawartość cukrów prostych nie są polecane osobom chorującym na cukrzycę. Z tego względu mogą też przyczyniać się do występowania próchnicy. Figi zawierają także tyraminę, która może wywoływać bóle głowy, dlatego po figówkę nie powinny sięgać osoby cierpiące na migrenę.
Ze względu na zawartość alkoholu nalewka z fig jest przeciwwskazana dla:
- dzieci i młodzieży poniżej 18. roku życia,
- kobiet w ciąży i karmiących piersią,
- osób z chorobą alkoholową,
- osób z nietolerancją alkoholu.