Miód mniszkowy na problemy z trawieniem i odporność. Na co jeszcze pomoże miód z mniszka lekarskiego? Poznaj jego niezwykłe właściwości

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Miód z mniszka lekarskiego to trudno dostępne dzieło pracowitych pszczół. Równie wartościowy syrop z tej popularnej rośliny można przygotować samodzielnie.
Miód z mniszka lekarskiego to trudno dostępne dzieło pracowitych pszczół. Równie wartościowy syrop z tej popularnej rośliny można przygotować samodzielnie. hopsalka / GettyImages
Miód z mniszka lekarskiego, zwany także majowym miodem, to wyjątkowo rzadki i cenny naturalny produkt. Jego właściwości lecznicze mogę być wykorzystywane przy problemach trawiennych i dolegliwościach skórnych. Sprawdź, na co jeszcze pomoże miód mniszkowy i dlaczego mylony z syropem z mniszka lekarskiego.

Spis treści

Miód z mniszka lekarskiego – pochodzenie

Miód z mniszka lekarskiego jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru i pyłku mniszka lekarskiego (Taraxacum laevigatum). Zawartość pyłku może wahać się od 10 nawet do 70 proc. Mimo że kwalifikowany jest jako miód jednokwiatowy, nie powstaje na bazie jednego gatunku kwiatu.

Zobacz także: Ten miód to nasze dziedzictwo narodowe. Zamiast miodu manuka wybierz polski odpowiednik

Miód z mniszka lekarskiego jest stosunkowo rzadko spotykany z kilku powodów. Po pierwsze mniszek lekarski jest jedną z pierwszych roślin obficie kwitnących wiosną, a tym samym – pierwszym pożywieniem dla pszczół. Dlatego pszczelarze często zostawiają miód w ulu, aby rój mógł się odżywić i wzmocnić.

Czytaj także: Nalewka z mniszka lekarskiego wspomaga trawienie i oczyszczanie. To tani lek na wiele dolegliwości. Wypróbuj prosty przepis na nalewkę

Mniszek lekarski chętnie zapylany jest przez inne owady, więc pszczoły mają dużą konkurencję w zbieraniu nektaru. Mimo że w Polsce mniszek występuje bardzo często, to w okresie jego kwitnienia pogoda bywa kapryśna, co utrudnia pracę robotnicom, które muszą dostosować rytm pracy do temperatury i panującej aury.

Dowiedz się więcej:

Składniki odżywcze miodu z mniszka

Miód z mniszka lekarskiego charakteryzuje się mocnym, ale orzeźwiającym smakiem o dość wysokiej słodyczy. Przybiera kolor intensywnie złotożółty, który może ciemnieć w procesie krystalizacji i nabierać bursztynowej barwy. Ma głęboki, charakterystyczny zapach.

Miód mniszkowy, podobnie jak inne miody, jest dość kaloryczny, jedna łyżka (21 g) zawiera 64 kalorie i nie jest zbyt bogaty w składniki odżywcze. W jego składzie znajdziemy m.in. niewielkie ilości witamin z grupy B, witaminę C, magnez, potas, fosfor i żelazo.

Czytaj także: Aromatyczna nalewka z bzu lilaka na stawy, wątrobę i pasożyty. To tani środek na reumatyzm i dnę moczanową oraz ból głowy. Wypróbuj przepis

Zawiera jednak inne cenne elementy o wartości odżywczej, takie jak: cząsteczki pyłku, enzymy pochodzące od pszczół miodnych, aminokwasy, przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i naturalne cukry o działaniu prebiotycznym.

Na co pomoże miód mniszkowy?

Miód z mniszka ma szerokie zastosowanie lecznicze, wykazuje bowiem działanie żółcio- i moczopędne, pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Jego właściwości mogą być wykorzystywane, jako wsparcie różnorakich schorzeń, ponieważ miód majowy:

  1. Łagodzi problemy trawienne – badania pokazały, że spożywanie miodu z mniszka zmniejsza o ponad połowę wydzielanie soków żołądkowych. Osoby borykające się z nadkwasotą mogą pić na czczo wodę z miodem, aby złagodzić jej objawy.
  2. Wspomaga leczenie chorób dróg żółciowych i nerek – miód majowy dzięki właściwościom detoksykacyjnym obniża poziom lipidów, chroniąc wątrobę. Jednocześnie wspomaga pracę dróg żółciowych, dzięki obecności choliny.
  3. Łagodzi dolegliwości skórne – dzięki zawartości nadtlenku wodoru (naturalnie występującego środka antyseptycznego), miód z mniszka stosowany bezpośrednio na skórę może pomóc w gojeniu się ran. A dzięki obecność kwasów organicznych o właściwościach zmiękczających i złuszczających, może sprawdzić się u osób z problemami trądzikowymi.
  4. Podnosi odporność – dzięki wysokiej zawartości pyłku mniszka lekarskiego, majowy miód wspiera układ immunologiczny, co może być szczególnie pomocne w okresie jesienno-zimowym.

Dowiedz się więcej:

Miód a miodek z mniszka

Miód z mniszka bywa mylony z syropem z mniszka lekarskiego, zwanym także miodkiem. O ile pierwszy jest pszczelim wyrobem, o tyle drugi jest produktem przygotowywanym przez człowieka na bazie wody, cukru i kwiatów mniszka. Wyglądem przypomina prawdziwy miód i jest naturalnym produktem.

Podobnie jak miód z mniszka, syrop ten wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, takich jak działanie żółciopędne, moczopędne i prebiotyczne. Reguluje także procesy metaboliczne i wspierające układ pokarmowy. Należy przygotowywać go wiosną, kiedy mniszek lekarski jest w pełnym rozkwicie.

Zastosowanie kulinarne miodu z mniszka

Miód mniszkowy ma gęstą, kremową konsystencję, przez idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, tostów czy naleśników. Z powodzeniem może zastępować cukier dodawany do napojów. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać go do potraw, których temperatura przekracza 40 stopni Celsjusza.

Zobacz także:

Po miód najczęściej sięgamy w sezonie jesienno-zimowym. I dobrze, gdyż jego regularne dodawanie do letnich napojów (w ciepłych traci cenne właściwości), słodkich śniadań lub deserów pomaga wzmocnić naturalną odporność!Miód miodowi nie równy, dlatego warto poznać właściwości konkretnych rodzajów. Z kolejnych zdjęć dowiesz się, jakim działaniem wyróżnia się m.in. miód malinowy, wrzosowy i manuka.

9 rodzajów miodów nektarowych – ciekawostki, których jeszcze...

Zadbaj o optymalne trawienie

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia