Miód lawendowy – charakterystyka i zastosowanie

Materiał informacyjny Pasieki Sadowskich
Miód lawendowy wyróżnia się wyjątkowym smakiem i delikatnym, kwiatowym aromatem. Jakie ma właściwości? Jak można go wykorzystać? Zapraszamy do zapoznania się z artykułem!

Miód lawendowy – pochodzenie i najważniejsze cechy

Miód lawendowy jest rodzajem miodu nektarowego, który pozyskiwany jest przez pszczoły z kwiatów lawendy, najczęściej z lawendy wąskolistnej (nazywanej również lawendą lekarską, prawdziwą lub wonną), uprawianej głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, między innymi w Hiszpanii. Miód lawendowy charakteryzuje się wyrazistym smakiem i delikatnym, kwiatowym aromatem - z wyczuwalną nutą olejków eterycznych. Na wyróżnienie zasługuje również jego kremowa konsystencja oraz jasny kolor. Należy tu jednak dodać, że jego barwa zależy od stopnia krystalizacji. Im gęstszy będzie produkt, tym kolor będzie jaśniejszy.

Przykład wysokiej jakości miodu lawendowego znaleźć można tu: 

Składniki odżywcze i właściwości zdrowotne miodu lawendowego

Miód lawendowy jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, dzięki czemu jego spożywanie może korzystnie wpływać na zdrowie. Składa się on w 75% z glukozy oraz fruktozy. Wśród pozostałych składników można wymienić na przykład enzymy (takie jak beta-amylaza, inwertaza i alfa-amylaza), flawonoidy (między innymi luteolina), kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy), witaminy z grupy B (typu B2 – ryboflawina, B3 – niacyna oraz B5 – kwas pantotenowy) , olejki eteryczne z grupy terpenów (takie jak borneol, geraniol) oraz składniki mineralne (na przykład potas, magnez, wapń, fosfor, cynk, selen i żelazo). Do głównych właściwości zdrowotnych miodu lawendowego zalicza się przede wszystkim:

  • działanie uspokajające (pomaga w walce ze stresem, przemęczeniem, bezsennością, a czasem nawet z napięciowymi bólami głowy);

  • działanie łagodzące przy infekcjach, przeziębieniach czy też różnego rodzaju problemach związanych z układem trawiennym;

  • działanie antybakteryjne (może korzystnie wpływać na wzmocnienie i usprawnienie działania naczyń krwionośnych);

  • działanie antyseptyczne (pomaga w leczeniu ran i zapobiega zakażeniom, łagodzi pieczenie i świąd po ukąszeniu lub po wystąpieniu reakcji alergicznych).

Jak wykorzystać miód lawendowy w kuchni?

Miód lawendowy można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Oto kilka najczęstszych zastosowań:

  • jako dodatek do jogurtu naturalnego, musli czy też owsianki;

  • jako dodatek do pieczywa (wystarczy posmarować dowolne pieczywo samym miodem lub w połączeniu z masłem);

  • jako dodatek do ciast, ciasteczek, jak i innych wypieków (na przykład zamiast cukru);

  • jako dodatek do lodów i sorbetów oraz różnych deserów na zimno;

  • jako dodatek do herbat, naparów, lemoniad i koktajli;

  • jako dodatek do marynat i glazur zarówno mięs, jak i ryb czy też warzyw;

  • jako dodatek do sałatek;

  • jako dodatek do owoców, serów oraz orzechów.

Bardzo ważne jest to, aby nie dodawać miodu lawendowego do ciepłych dań i napojów, ponieważ może on utracić swoje cenne wartości.

Zastosowanie miodu lawendowego w kosmetyce

Miód lawendowy jest składnikiem wielu kosmetyków. Coraz częściej wykorzystywany jest w produkcji maseczek do twarzy, peelingów do twarzy i ciała, balsamów i kremów do twarzy oraz ciała. Dodawany on jest także do różnych kosmetyków do pielęgnacji włosów, takich jak maski czy odżywki, a także produktów do pielęgnacji ust typu balsam czy peeling do ust.

Kto nie powinien spożywać miodu lawendowego?

Miodu lawendowego nie powinny spożywać między innymi:

  • niemowlęta poniżej 1 roku życia;

  • osoby uczulone na pszczele produkty, takie jak pyłek kwiatowy;

  • osoby uczulone na lawendę;

  • osoby z zaburzeniami przewodu pokarmowego (na przykład z zespołem jelita drażliwego);

  • osoby z zaburzeniami glikemii;

  • osoby z cukrzycą;

  • osoby z przewlekłymi chorobami skóry;

  • osoby na diecie niskokalorycznej.

Wszystkie wymienione powyżej osoby powinny skonsultować z lekarzem lub dietetykiem możliwość spożywania miodu lawendowego.

 

Miód lawendowy jest doskonałym dodatkiem do codziennej diety. Trzeba jednak pamiętać, że jest to produkt wysokokaloryczny i bogaty w naturalne cukry. Dlatego należy uważać z jego spożywaną ilością.

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia