https://stronazdrowia.pl
reklama

GIS ostrzega (19.02): Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Czy masz ten produkt w domu?

Redakcja Strefy Biznesu
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego fot. Główny Inspektorat Sanitarny
Uwaga, w środę, 19.02 GIS wydało nowe ostrzeżenie - Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego. Dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich zapoznaj się z nim. GIS ostrzega zawsze przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, przeczytaj dokładnie zalecenia.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 19.02: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

  • Nazwa produktu: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King

  • Numer partii: 0616
    Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
    Kod kreskowy: 5 901576 05749

Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska
Producent podjął decyzję o wycofaniu partii wyrobu będącego przedmiotem powiadomienia.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia