GIS ostrzega (19.02): Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Czy masz ten produkt w domu?

Redakcja Strefy Biznesu
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego Główny Inspektorat Sanitarny
Uwaga, w środę, 19.02 GIS wydało nowe ostrzeżenie - Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego. Dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich zapoznaj się z nim. GIS ostrzega zawsze przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, przeczytaj dokładnie zalecenia.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 19.02: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

  • Nazwa produktu: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King

  • Numer partii: 0616
    Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
    Kod kreskowy: 5 901576 05749

Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska
Producent podjął decyzję o wycofaniu partii wyrobu będącego przedmiotem powiadomienia.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda

Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia